1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Yhdysvalloissa katoliset piispat suunnittelevat aborttia kannattavalle Bidenille ehtoolliskieltoa

Biden tunnettaan hartaana katolisena, mutta hän ei ole ajanut aborttioikeuden vastaista politiikkaa.

Joe Biden tunnetaan hartaana katolisena, joka osallistuu kirkon toimintaan säännöllisesti. Kuva: Samuel Corum / AFP

Yhdysvalloissa katolinen presidentti Joe Biden on joutunut kirkkonsa tähtäimeen aborttikantojensa vuoksi. Muun muassa CNN (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun) kertovat Yhdysvaltain piispainkokouksen päättäneen luonnostella asiakirjan, joka suosittelisi presidentille ja muille aborttioikeutta kannattaville poliitikoille porttikieltoa ehtoolliseen.

Ehdotusta vastustavat varoittavat, että kielto saa piispat näyttämään puolueelliselta taholta aikana, jolloin Yhdysvallat on jo valmiiksi äärimmäisen kahtiajakautunut.

Piispainkokous äänesti asian puolesta äänin 168 vastaan 55.

Kirkossa säännöllisesti käyvä Biden on sanonut vastustavansa henkilökohtaisesti aborttia uskonnollisista syistä, mutta on kieltäytynyt ulottamasta tätä politiikkaansa.

– Hyväksyn kirkkoni kannan aborttiin. Elämä alkaa hedelmöityksestä. Se on kirkkoni tuomio, ja hyväksyn sen henkilökohtaisessa elämässäni. Sen sijaan kieltäydyn pakottamasta näkemystäni yhtäläisen hartaiden kristittyjen, muslimien ja juutalaisten niskaan. Kieltäydyn sen tuputtamisesta muille, Biden sanoi vaaliväittelyssä vuonna 2012.

Biden on vasta Yhdysvaltain historian toinen katolinen presidentti John F. Kennedyn jäljiltä.

Vatikaania tiukemmalla linjalla

Yhdysvaltain katolisen kirkon johto vetää aborttikysymyksessä tiukempaa linjaa kuin seurakuntalaisensa, sillä kyselyiden mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista katolisista kannattaa aborttioikeutta.

– Maassa ja kirkossa joita jakavat jo ennestään jännitteet, ovat piispat tänään päättäneet olla puolueellisia paimentavien sijaan, ilkeitä eivätkä Kristuksen kaltaisia. Tavalliset katoliset, joista 67 prosenttia vastustaa ehtoollisen epäämistä aborttioikeuden kannattajilta, tietävät kyllä paremmin, totesi liberaalikatolinen Catholics for Choice -järjestö lausunnossa äänestyksen jälkeen.

Ehtoollinen eli eukaristia on katolisen kirkon tärkeimpiin kuuluva sakramentti. Piispainkokouksen asiakirja ei ole sitova päätös, vaan eri hiippakuntien piispat voivat itse päättää, kenelle antavat ehtoollisen.

Yhdysvaltain katolinen kirkko on asiassa eri linjoilla kuin Vatikaani, joka ei abortin vastustuksesta huolimatta puolla ehtoollisen epäämistä