1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rangaistuspotku

Joka neljäs rangaistuspotku epäonnistuu – henkinen taistelu viheriöllä alkaa jo ennen vetoa

Maalinteko 11 metristä ilman häiritseviä puolustajia voi vaikuttaa helpolta, mutta silti neljäsosa rankkareista menee pieleen. Pohdimme FC Jazzin ja Musan Salaman nuorten futaajien kanssa rangaistuspotkun anatomiaa.

Rankkari on henkien taistoa viheriöllä
Rankkari on henkien taistoa viheriöllä

Rangaistuspotku, rankkari, rankku, pilkku... Jännittävällä lapsella nimiä riittää.

Kun pallo viedään futismatsissa rikkeen seurauksena 11 metrin päähän maalista, alkaa lyhyt, mutta tunteikas draama.

Minne potkaisija vetää? Minne maalivahti aavistaa? Nähdäänkö kohta helpottunut rankkarin ampuja vai todennäköisyydet voittanut sankarimaalivahti?

Miesten kakkosessa pelaavan porilaisen FC Jazzin nuori hyökkääjä Christian Harjanne kiteyttää rankkarin ampumisen helppouden ja samalla vaikeuden keskittymiskykyyn. Liikaa ei pidä ajatella.

Itseään hän kuvailee rauhalliseksi rangaistuspotkun ampujaksi.

FC Jazzin Christian Harjanne pitää tärkeänä, että rankkarin ampuja ei mieti liikaa ennen suoritusta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

– Itse koen niin, että olisi hyvä tietää jo ennen vetoa, minne pallon vedät. Jos vauhdin aikana miettii, vetäisikö oikealle vai vasemmalle, niin et välttämättä enää tiedä, minne se pallo lähtee.

19-vuotias Harjanne muistelee parin vuoden takaista tapausta, jossa hänelle kävi juuri näin.

– Mietin vähän liikaa, veto epäonnistui aika pahasti ja lähtikin keskelle maalia. Onneksi sentään meni sisään.

Kolme neljästä rankkarista saa verkon heilumaan

Eri maiden palloilusarjoista dataa tuottava Instat-yhtiö on tilastoinut vuodesta 2009 asti lähes 100 000 rangaistuspotkua (siirryt toiseen palveluun) ympäri maailman.

Tämän tilaston mukaan melko tarkasti kolme neljästä miesten peleissä ammutusta rankkarista menee maaliin. Naisten peleissä onnistumisprosentti on hieman pienempi.

Maalivahdit torjuvat hieman alle 18 prosenttia rangaistuspotkusta.

Nelisen prosenttia miesten ja yli viisi prosenttia naisten ampumista rankkareista menee kokonaan ohi maalin.

Tolppiin tai ylärimaan osuu noin kolme vetoa sadasta.

Tätä tilastodataa uhmattiin käynnissä olevissa EM-kisoissa, kun viidestä ensimmäisestä tuomitusta pilkusta vain yksi onnistui.

Tähän vaikutti muun muassa Suomen maalivahti Lukas Hradecký, joka torjui upeasti Tanskan Pierre-Emile Højbjergin yrityksen.

Lukas Hradecký esti Tanskan tasoituksen venymällä hienoon torjuntaan.

Maalivahti seuraa tarkasti laukojan toimia

Maalivahdin henkinen paine rankkarin torjumisessa on olematon. Kukaan ei osoita syyttävällä sormella maalivahtia, jos rankkarin ampuja pistää pallon verkkoon. Onnistumisen paine on täysin vetäjällä.

Tilastojen perusteella maalivahdilla on siis keskimäärin alle viidenneksen mahdollisuus rangaistuspotkun torjumiseen.

Torjujilla on kuitenkin takataskussaan joitain kikkoja, joilla he yrittävät päästä laukaisijan pään sisään ja parantaa mahdollisuuksiaan aavistaa, minne veto suuntautuu.

Porilaisen Musan Salaman 14-vuotias maalivahti Mikael Ojanen kiinnittää huomiota muun muassa siihen, miten rangaistuspotkun laukoja toimii ennen suoritusta.

Musan Salaman junnuissa pelaava maalivahti Mikael Ojanen hakee ennen rankkaria katsekontaktia vetäjän kanssa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Merkitystä on esimerkiksi sillä, onko vetäjä vasen- vai oikeajalkainen ja millaisen vauhdin hän potkuun ottaa.

Ojasen mukaan suoran vauhdin ottava oikeajalkainen pelaaja ampuu usein itsestään katsottuna oikealle. Kaarevasta vauhdista taas veto lähtee herkästi vasemmalle.

– Yritän katsoa vetäjää silmiin, kun hän asettelee palloa pilkulle. Uskon, että hän laukoo sinne, minne juuri sillä hetkellä katsoo, Ojanen sanoo.

Tilastojen perusteella parhaat rangaistuspotkujen laukojat voi laittaa järjestykseen monella eri tavalla.

Omituisin tilastofakta voisi olla vaikkapa se, että horoskooppimerkilläkin saattaa olla vaikutusta rankkarin onnistumisprosenttiin.

Leijonat nimittäin pistävät pallon pilkulta maaliin yli prosenttiyksikköä todennäköisemmin kuin listan hännillä olevat kauriit.

Katso myös:

EM-kisat Ylen kanavilla 11.6.–11.7.