Hyppää sisältöön

Etiopian ulkoministeriöltä kovaa kritiikkiä Pekka Haavistolle – kommentit "vastuuttomia ja epädiplomaattisia"

Etiopian ulkoministeriö on tyrmännyt Pekka Haaviston puheet Tigrayn konfliktista. Uutistoimisto AP:n mukaan Haavisto oli kertonut, että Etiopian korkein johto olisi puhunut suljettujen ovien takana Tigrayn hävittämisestä maan tasalle.

Pekka Haavisto eduskunnan täysistunnossa perjantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Etiopian ulkoministeriö on julkaissut tiedotteen, jossa se kritisoi kovin sanoin Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston puhetta Tigrayn konfliktista.

Haavisto piti hiljattain alustuksen EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnalle Etiopian Tigrayssa meneillään olevasta konfliktista.

Uutistoimisto AP:n mukaan Haavisto kertoi, että Etiopian johtajat olisivat suljettujen ovien takana sanoneet hänelle, että he tulevat ”hävittämään tigraylaiset maan tasalle sadaksi vuodeksi”.

Etiopian ulkoministeriö kiisti tiedotteessaan keskustelun jyrkästi ja tuomitsi Haaviston kommentit naurettaviksi, epädiplomaattisiksi ja vastuuttomiksi. Etiopia pitää kommenttia ”eräänlaisena aistiharhana tai jonkinlaisen muistin katoamisena''.

Haavisto EU:n viestinviejä

Haavisto matkusti huhtikuun alkupuolella Etiopiaan EU:n korkea edustaja Josep Borrellin valtuuttamana. Matka oli Haaviston toinen, kertoo Eurooppatiedotus (siirryt toiseen palveluun)sivuillaan.

EU on vaatinut ponnisteluja Tigrayn nälänhädän lopettamiseksi, ihmisoikeusloukkausten selvittämistä ja vihollisuuksien lopettamista sekä humanitaarisen avun esteiden purkamista.

Etiopian ulkoministeriön tiedotteen mukaan Haaviston toiminnasta huokuu kolonialistinen ajattelutapa, eikä hän ole enää uskottava välikäsi sen ja EU:n välillä.

Kriisi syvenee nälänhätää kohti Etiopiassa

YK:n mukaan kymmeniätuhansia aliravittuja lapsia on vaarassa kuolla Etiopiassa sodan runtelemalla Tigrayn alueella.

Jos apua ei saada paikalle, vaikeapääsyisillä alueilla on kuolemanvaarassa yli 30 000 vakavasti aliravittua lasta, sanoi YK:n lastenjärjestö Unicefin edustaja James Elder viime viikolla.

YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock kommentoi, että Etiopian pohjoisosissa on nälänhätä ja tilanne tulee vielä pahenemaan.

Lowcock kommentoi asiaa YK:n tukeman tilanneanalyysin julkaisemisen jälkeen. Analyysin mukaan Tigrayn, Amharan ja Afarin alueilla yli 350 000 ihmistä elää ruoan suhteen "vakavassa kriisitilanteessa".

Analyysissa ei kuitenkaan kutsuta tilannetta nälänhädäksi, sillä termin käyttö vaatisi, että vähintään 20 prosenttia alueen ihmisistä elää vastaavissa oloissa.

Etiopian pohjoisosissa on taisteltu marraskuusta lähtien. Avustusjärjestöt ovat toistuvasti valittaneet, että aseelliset joukot ovat estäneet niiden pääsyn Tigrayn alueelle.

Nainen pinoaa leipiä pakolaiskeskuksessa Etiopiassa Tigrayn alueen pääkaupungissa Mekelessä.. Kuva: Jemal Countess / Getty Images
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa tammikuussa. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Taistelut jatkuneet kuukausia

Tigrayn alueella alkoivat taistelut viime marraskuussa, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi hyökkäyksen Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Ahmed syytti rintamaa hyökkäyksistä armeijan leireille.

Pääministeri julisti myöhemmin marraskuussa hallinnon joukkojen voittaneen, mutta taistelut ovat silti jatkuneet.

EU ja Yhdysvallat ovat vedonneet merkittävämpien toimien puolesta Tigrayn alueen nälänhädän tukahduttamiseksi ja alueen tuhoisan konfliktin päättämiseksi.

– Todistamme humanitaarista painajaista, sanoi Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield viime viikolla uutistoimisto Reutersin mukaan.

Juttua korjattu 20.6. klo 0.35

Uutistoimisto AP kertoi Haaviston kertoneen, että Etiopian johto olisi puhunut suljettujen ovien takana Tigrayn hävittämisestä maan tasalle. Alkuperäisessä muotoilussa kerrottiin virheellisesti, että AP olisi uutisoinut näin Etiopian johtajien sanomisista Haavistolle.