Hyppää sisältöön

Ennakkosuosikki Raisi julistettu Iranin presidentinvaalien voittajaksi – Iranin ulkoministeri: "Hän on kaikkien presidentti"

Raisi näyttää keränneen 62 prosenttia äänistä. Kovin demokraattisiksi vaaleja ei voi kuvata, sillä Raisin kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Muun muassa kaikki Raisin vastaehdokkaat onnittelivat häntä voitosta. Kuva: Atta Kenare / AFP

Iranissa presidentinvaalien voittajaksi on julistettu maan oikeuslaitoksen johtaja, äärikonservatiivi Ebrahim Raisi, kertoo Iranin valtiontelevisio.

Iranin sisäministeriön mukaan Raisi on saanut 62 prosenttia äänistä.

Myöhemmin lauantaina maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif julisti uuden Raisin olevan kaikkien presidentti.

Zarif sanoi vierailullaan Turkissa, että Raisista tulee Iranille hyvä johtaja.

Raisi näyttää keränneen tähän mennessä yli 17,8 miljoonaa ääntä. Lähes 28 miljoonaa antoi äänensä vaaleissa. Äänioikeutettuja on 59 miljoonaa.

Al Jazeeran mukaan (siirryt toiseen palveluun) konservatiivipoliitikko Mohsen Rezaee on saanut noin 3,3 miljoonaa ääntä, taloustieteilijä Abdolnaser Hemmati on saanut 2,4 miljoonaa ääntä ja konservatiivien kansanedustaja Amir Hossein hieman yli miljoona ääntä.

Lue lisää vaalien lähtöasetelmista täältä.

Khamenei: Kansa on antanut tukensa nykyhallinnolle

Maan uskonnollinen johtaja Ali Khamenei on kommentoinut tuloksen olevan osoitus kansan tuesta nykyiselle hallinnolle.

Raisin on tavannut nykyisen presidentin Hasan Ruhanin lauantaina aamupäivällä paikallista aikaa. Ruhani jättää paikkansa elokuussa kahden presidenttikauden jälkeen.

Raisille sateli jo aiemmin onnitteluita vaalivoitosta, vaikka vaalien virallista voittajaa ei ollut vielä julkistettu.

Hasan Ruhani ja Ebrahim Raisi pitivät tiedotustilaisuuden Teheranissa lauantaina. Kuva: AFP

Muun muassa kaikki Raisin vastaehdokkaat onnittelivat häntä voitosta.

Vaaleissa oli noin 59 miljoonaa äänikelpoista, mutta äänestysaktiivisuuden arvioitiin jäävän alhaiseksi, 50 prosentin tuntumaan.

– Äänestin tai en, joku on jo valittu presidentiksi. Vaalit järjestetään vain mediaa varten, totesi AFP:lle teheranilainen kauppias Saeed Zareie.

Kovin demokraattisiksi vaaleja ei voi myöskään kuvata, sillä Raisin kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Niin kutsuttu valvojien neuvosto kelpuutti sadoista ehdokkaaksi halunneista mukaan vain seitsemän henkilöä. Pois tiputettiin muun muassa maltillisten konservatiivien vahvin nimi, parlamentin entinen puhemies Ali Larijani.

Iranissa tärkein vallankäyttäjä ei ole presidentti vaan maan uskonnollinen johtaja. Viran nykyinen haltija Khamenei täyttää kesällä jo 82 vuotta, ja 60-vuotiaasta Raisista on puhuttu myös Khamenein mahdollisena seuraajana.

Iranin presidentinvaaleja seurataan tarkasti myös ulkomailla, sillä Wienissä neuvotellaan parhaillaan Iranin ydinohjelmaa koskevan kansainvälisen sopimuksen pelastamisesta. Yhdysvallat irrottautui sopimuksesta Donald Trumpin presidenttikaudella ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Lue myös:

.
.