1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tornio-Haaparanta

Ensi viikolla länsirajalla on jo vilkkaampaa - Suomeen tulemista helpotetaan

Suomen hallitus päätti torstaina, että maanantaista 21.6.2021 alkaen maahantuloa Suomeen EU- ja Schengen-maista helpotetaan.

Kesän mittaan autojonot Torniossa voivat kasvaa. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Suomeen tuleminen sallitaan rokotuksen saaneille ja koronan sairastaneille. Maahan voi tulla, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Myös koronan sairastaminen viimeisen puolen vuoden sisällä mahdollistaa maahan tulemisen.

Kolmantena mahdollisuutena on rokotuksen ja sairastetun koronan yhdistelmä. Tällöin edellytetään, että henkilö on saanut yhden rokoteannoksen vähintään viikkoa ennen rajanylitystä.

Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville.

Yliluutnantti Jari Rantala Länsi-Suomen merivartiosto uskoo, että helpotukset näkyvät Tornion rajanylityspaikalla.

– Kyllä varmaan liikennemäärät nousevat, koska Ruotsin puolella alkaa olla paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet jo molemmat rokotukset.

Kevättalvella oli hiljaista

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Tämä tarkoittaa myös muita, kun Ruotsin kansalaisia.

– Vaikea sanoa, kuinka paljon Tornion kautta tulee ruotsalaisten lisäksi muita ulkomaalaisia, Rantala pohtii.

Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Liikennemäärät Tornion ja Haaparannan välillä ovat kasvaneet jo alkukesän aikana. Ruotsin poliisi valvoi Haaparannalla maahan tulevaa liikennettä 6.2.-31.5.2021 välisenä aikana.

Maahan haluavien piti pääsääntöisesti esittää todistus negatiivisesta koronatestistä. Tämä tyrehdytti liikenteen keväällä lähes kokonaan.

Rantala arvioi, että rajan ylitti silloin vain 2000-3000 henkilöä vuorokaudessa. Ruotsin poliisin poistuttua rajalta liikenne on selvästi kasvanut.

– Kyllä se liippaa sinne 9000-10000 henkilön määrään.

Rantala ei osaa arvioida, millaisiin lukuihin ensi viikolla päästään, mutta hän uskoo sen liikenteen rajalla vilkastuvan.