1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus

11 vuoden taistelu Yhdysvaltain terveydenhuollon uudistuksesta ei ole vielä ohi – korkeimman oikeuden päätös hyväksyä Obamacare saattaa johtaa uuteen kamppailuun demokraattien ja republikaanien välillä

Yhdysvalloissa demokraatit näkevät korkeimman oikeuden päätöksen ponnahduslautana terveydenhuollon uusille uudistuksille. Juuri nyt demokraatit ovat intoa tyäynnä ja uudistuehdotuksia riittää. Demokraattien into voi kääntyä heitä vastaan ja huonoimmassa tapauksessa uudistukset voivat jäädä toteuttamatta.

Terveydenhuoltouudistukseen liittyvä mielenosoitus Washingtonissa vuonna 2020. Kuva: Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain kuuman perunan, eli terveydenhuollon uudistuksen tulevaisuus näyttää varmalta nyt, kun hallituksen paikat on täytetty demokraattien edustajilla.

Pelkkä terveydenhuollon uudistus ei demokraateille kuitenkaan uudessa tilanteessa enää riitä, vaan uutistoimisto AP:n mukaan demokraatit tähtäävät nyt myös Medicareksi kutsutun terveydenhuolto-ohjelman uudistamiseen.

Medicare on liittovaltion sairausvakuutusohjelma muiden muassa yli 65-vuotiaille.

Nyt demokraatit kaavailevat sen laajentamisesta myös työikäisille ja heidän perheilleen. Lisäksi uudessa paketissa halutaan saada lääkkeiden hintoja kohtuullisemmiksi.

Uudistus ei ole missään nimessä halpa, vaan Medicaressa väännetään sadoista miljardeista dollareista.

Demokraattien itsentunto ampaisi pilviin

Torstaina demokraatit iloitsivat korkeimman oikeuden päätöksestä, jolla päätettiin säilyttää Obamacare-nimellä tunnettu terveydenhuollon uudistus.

Kyseinen uudistus on presidentti Barack Obaman yksi merkittävimmistä sisäpoliittisista hankkeista. Uudistuksen myötä sairausvakuutuksen piiriin pääsi 30 miljoonaa yhdysvaltalaista.

Presidentti Donald Trump halusi torpata Obamacaren heti ensitöikseen Valkoiseen taloon asetuttua, mutta epäonnistui siinä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Trumpin korkeimman oikeuden tuomarin nimityksessä vuonna 2020 oli kyse yrityksestä kaataa terveydenhuollon uudistus.

Torstaina Obamacarea käsiteltiin jälleen korkeimmassa oikeudessa. Kyseessä on jo kolmas kerta kymmenen vuoden aikana, kun korkein oikeus päättää terveydenhuollon laista.

Korkeimman oikeuden konservatiivienemmistön päätös oli kuitenkin yllättävä. Korkeimman oikeuden tuomareista seitsemän äänesti lain puolesta ja kaksi vastaan.

Obamacaren kannattaja kuvattuna Yhdysvaltain Massachusettsissa lokakuussa 2013. Kuva: Yoon S. Byun / EPA

Lakipaketin menestys korkeimmassa oikeudessa lisäsi uskoa demokraattien piirissä. Republikaanit puolestaan myönsivät torstaina, että vuosikymmenen väännön jälkeen he todennäköisesti hylkäävät pyrkimyksensä kumota koko laki, kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Sen sijaan republikaanit todennäköisesti tähtäävät jatkossa lainsäädännön osien kumoamiseen.

Asiantuntijoiden mukaan Biden ja hänen demokraattikollegansa näkevät korkeimman oikeuden päätöksessä ponnahduslaudan muihin terveydenhuollon uudistuksiin. Samalla päätös tarjoaa demokraateille mahdollisuuden ottaa terveydenhuolto kärkiaiheeksi vuoden 2022 kongressivaaleissa.

– Luulen, että demokraatit tietävät, että heillä on nyt hyvä sauma ja he haluavat hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla, sanoi Obaman aikaisen hallituksen terveysministeri Kathleen Sebelius.

Ehdotuksia riittää

Demokraatit haluavat ennen kaikkea laajentaa Medicare-ohjelman . He myös toivovat, että julkisrahoitteisten ohjelmien, kuten Medicaren ja Obamacaren kautta hallitus saisi neuvotteluvoimaa reseptilääkkeiden hintojen hillitsemiseksi.

Kriitikot ovat kuitenkin arvostelleet demokraattien intoa laajentaa julkisrahoitteisia ohjelmia. Terveystaloustieteilijä ja republikaanien neuvonantaja Gail Wilensky on esimerkiksi kritisoinut sitä, että demokraatit keskittyvät liiaksi ideointiin ja liian vähän siihen, mistä varat laajennushankkeisiin saadaan.

Asiantuntijat pitävät kuitenkin todennäköisenä, että Biden suunnittelee ainakin laajentavansa HealthCare.gov-vakuutuksia pysyvästi. Koronapandemian takia ohjelmalle on korvamerkitty valtion rahoitusta ensi vuoden loppuun asti. Hintalapuksi hankkeelle on arvioitu 163 miljardia dollaria 10 vuoden aikana.

Toiseksi Biden haluaa saada terveydenhuollon uudistusten piiriin yli 2 miljoonaa matalapalkkaista pääasiassa etelässä asuvaa ihmistä. Medicaid on sairausvakuutusjärjestelmä, joka on suunnattu matalatuloisille. Monet etelän osavaltiot eivät ole uudistaneet Medicaid-ohjelmiaan vuosiin.

Mikäli Bidenin hallitus aikoo saada uudistuksensa läpi, kyseessä ei enää olisi vääntö liittovaltion rahoista, vaan paljon laajemmista muutoksista liittovaltion lainsäädännön perustuksissa.

Lue lisää:

Jani Kaaron kolumni: ”Meille luonnonsuojelussa on kyse tappamisesta” 

Kirjeenvaihtajalta: Trump laukoi omaan maaliin, Biden otti pallon haltuun – 75 prosenttia eurooppalaisista tykkää Bidenin pelitavasta

20.6. klo 14.10 Uutista korjattu. Sebelius oli Obaman hallituksen terveysministeri, ei terveyssihteeri, kuten jutussa aiemmin luki.