Hyppää sisältöön

Vääriä koronatestituloksia tehtailleet huijarit paljastuivat Ruotsissa – jopa 100 000 ihmistä on voinut tietämättään saada väärän testituloksen

Petostapauksessa koronavirustestit tehtiin yksityisillä klinikoilla ympäri Ruotsia, mutta näytteitä ei koskaan lähetetty analysoitavaksi.

Hoitaja odotti potilaita Sophiahemmetin sairaalan edustalle pystytetyssä testausteltassa Tukholmassa 7. huhtikuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että poliisi on paljastanut laajan petosvyhdin, jonka uhreiksi on voinut joutua jopa 100 000 ihmistä Ruotsissa.

Kyseessä on laaja petos, jossa huijarit tehtailivat vääriä koronavirustestituloksia. Huijauksen vuoksi ihmiset ovat voineet saada väärän koronavirustestituloksen ja altistua vaaralle.

Aftonbladetin mukaan yksityinen hoitoyritys on tarjonnut Tukholman alueella ja ympäri Ruotisa PCR-testejä ja matkatodistuksia noin 1 500 kruunulla kappale, eli noin 147 eurolla.

PCR-testejä ei kuitenkaan koskaan lähetetty laboratorioon analysointia varten. Testeissä käyneet asiakkaat saivat todistuksen negatiivisesta testituloksesta.

Klinikat ovat olleet auki seitsemän päivää viikossa. Asiakkaille testitulos on luvattu muutamassa tunnissa.

Petostapausten pääepäiltynä on 35-vuotias ruotsalaismies ja viisi muuta henkilöä. Yksi epäillyistä on 55-vuotias lääkäri, jonka epäillään kirjoittaneen vääriä tuloksia pikatesteistä ja matkatodistuksia henkilöille, joilla saattoi olla koronatartunta.

Expressenin (siirryt toiseen palveluun)mukaan poliisi epäilee 35-vuotiaan miehen ansainneen miljoonia kruunuja huijauksella.

Suomessa koronahuijaustapauksesta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset. (siirryt toiseen palveluun)

19.6. klo 21.01 .Uutista päivitetty. Tarkenettu, että kyseesä oli yksityinen hoitoyritys, joka tarjosi koronatestejä.