1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestyshäiriöt

Aurinko ja koronan hellittäminen villitsevät suomalaisia – hikistä kesää odottava poliisi antaa juomavinkin, jolla "välttää aika monta harmia"

Helle on saanut Etelä- ja Keski-Suomessa ihmiset kerääntymään puistoihin, rannoille ja terasseille. Poliisille se on tiennyt kiireitä. Poliisi uskoo, että koronakurimuksen hellittäessä järjestyshäiriöt siirtyvät kodeista yleisille paikoille.

Helteinen viikonloppu sai ihmiset ulos. Väkeä oli piknikillä runsaasti Helsingin Esplanadin puistossa lauantaina. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Kun aurinko paistaa ja elohopea kohoaa reippaasti yli 20 asteen, tietää se poliisille yleensä hikistä iltaa muutenkin kuin sään puolesta.

Terassit, puistot, rannat ja muut julkiset paikat täyttyvät, kun kansa vaeltaa nauttimaan Suomen suvesta. Ja minne väki kerääntyy, siellä tarvitaan poliisia.

Kuluva viikonloppu ei ole ollut uutta auringon alla. Lain kouraa on tarvittu monin paikoin Suomea viilentämään liikaa lämmenneitä sosiaalisia tilanteita. Alkoholilla on ollut useasti osuutta asiaan.

Liikkeellä on ollut myös harmillisen paljon rattijuoppoja.

Lämmölle ei näy tuoreimmissa sääennusteissa äkillistä loppua. Lisäksi koronarajoituksia on purettu niin, että ihmiset voivat jälleen kokoontua isommalla joukolla.

Kesäillasta nautittiin lauantaina myös Sinebrychoffin puistossa Helsingissä. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Kaikki merkit viittaavat siihen, että kesästä tulee poliisille kiireinen.

– Tähän on vähän varauduttu, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin vahvistaa.

Aurinkoiset päivät ja lämpimät yöt tapaavat ylipäänsä näkyä piikkinä poliisin tehtävätilastoissa.

– Kelit ovat upeimmillaan, lomat lähestyvät ja ihmiset heittäytyvät viikonlopun viettoon yleisille paikoille. Mukaan otetaan alkoholia ja piknik-tarvikkeita. Siinä sitten illan pitkittyessä ja mahdollisesti ihmissuhteiden kiristyessä rupeaa sattumaan ja tapahtumaan, Arvelin kuvailee.

– Kun keli on vähän huonompi ja vettä sataa, niin se näkyy rauhoittavana tekijänä. Poliisi saa siitä kuudennen kenttäpelaajan mukaan.

Korona-aika ryöpsäytti kotihälytykset

Koronakurimuksen helpottuminen näkyy korostuneesti kesäkansan käyttäytymisessä. Helsingin poliisin mukaan tehtävät ovat siirtyneet yksityisasunnoista enemmän yleisille paikoille.

– Kun rajoituksia puretaan, ja ihmiset alkavat nauttia elostaan ja olostaan ulkotiloissa, niin tietysti poliisin tehtävät siirtyvät enemmän julkisille paikoille. Poliisin periaate on se, että olemme siellä missä ihmisetkin ovat, sanoo Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen.

Poliisin työmäärään koronaepidemian pahimmilla vaiheilla ei juuri ollut vaikutusta, mutta tietyt tehtävät korostuivat selvästi. Kotihälytysten määrä lisääntyi viime vuonna jopa neljänneksellä ja kasvu jatkui tämän vuoden alkupuolella.

Poliisin saamissa kotihälytystehtävissä oli viime vuonna selkeää kasvua. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Poliisihallituksen mukaan piikki kotihälytysten kasvussa näkyi heti, kun viime vuoden keväällä julistettiin poikkeusolot ja ravintolat menivät kiinni. Eikä se ole edes koko totuus.

– Se on vain jäävuoren huippu. Paljon tapauksia jää ilmoittamatta poliisille. Poliisi ei myöskään saa tehtävillä aina kaikkea todellista tietoa tapahtuneesta, poliisitarkastaja Konsta Arvelin huomauttaa.

Arvelin pohtii, että lisääntynyt kotona oleskelu ja mahdollinen “turnauskestävyyden” heikentyminen saattoivat vaikuttaa suomalaisten käyttäytymiseen.

– Ihmisethän joutuivat olemaan poikkeuksellisen pitkän aikaa rajoitustoimien kohteena.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin uskoo, että poliisin tehtävät tulevat kesän aikana olemaan hyvin samankaltaisia kuin koronaa edeltäneenä aikana. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Kotihälytykset liittyvät yleensä naapureita häiritsevään meteliin, häiriöksi olevaan henkilöön tai perheväkivaltaan. Taustalla on usein päihteet ja erityisesti lisääntynyt alkoholin käyttö.

Kotihälytysten määrä vähenee poliisin arvion mukaan selkeästi sitä mukaa, kun yhteiskunta palaa koronan jäljiltä normaalimpaan järjestykseen. Häiriökäyttäytyminen sen sijaan ei poistu mihinkään, sen paikka vain muuttuu.

– Yleisillä paikoilla tapahtuvat pahoinpitelyt tulevat todennäköisesti lisääntymään, Arvelin kertoo.

Urheilukesä villitsee

Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen huomauttaa, että yleisötapahtumien määrä sanelee osaltaan poliisin tämän kesän tehtävänkuvaa.

– Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten paljon kesä pitää sisällään suuria yleisötilaisuuksia. Vai onko niin, että ihmiset ovat sitten enemmän itse järjestämissään tapahtumissa, puistoissa ja rannoilla, Heinonen miettii.

Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinosen mukaan poliisin periaate on näkyä siellä, missä väkeä on liikkeellä. Heinonen kuvattuna viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Matti Myller / Yle

Parantuneen koronatilanteen ja kauniin kesäsään lisäksi suomalaisilla on ollut muutakin aihetta kokoontua juhlimaan.

– Nyt on ollut melkoinen urheilukesä, alkukesän osalta jääkiekon merkeissä ja jatkuen jalkapallolla. Nämä asiat eivät ainakaan hillitse juhlakansaa, Arvelin toteaa.

Poliisi esittää suomalaisille vienon toiveen siitä, että käyttäytyä osattaisiin ja ihmisiksi oltaisiin.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin antaa myös suosituksen vanhimmasta juhlajuomasta, jota ei voi nauttia kesähelteillä liikaa.

– Muistakaa juoda vettä. Sillä välttää aika monta harmia ja työllistää hyvin vähän meitä viranomaisia.