Pelaaja oli tukehtua kieleensä kesken ottelun, mutta vastustajan nopea toiminta pelasti – Jyväskylässä suunnitellaan laajempaa ensiapuvalmiutta jalkapallo-otteluihin

JJK:n maalivahti Aati Riihimäki ja Oulun Herculesin pelaaja Kuutti Matila törmäsivät toisiinsa pahasti pallontavoittelutilanteessa. Törmäyksen seurauksena Matila meinasi tukehtua kieleensä, mutta JJK:n puolustajan Antti Åken ensiapu pelasti tilanteen.

JJK:n joukkue sekä toimihenkilöt aikovat osallistua heinäkuussa ensiapukoulutukseen. Kuvituskuva. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Jyväskylässä, jalkapallon Kakkosen ottelussa, koettiin sunnuntai-iltana kauhistuttavia hetkiä.

Kotijoukkue JJK:n maalivahti Aati Riihimäki ja Oulun Herculesin pelaaja Kuutti Matila törmäsivät lujaa pallontavoittelutilanteessa. Riihimäki syöksyi pelitilanteessa palloa vastaan, mutta osui Matilaa päin.

Matila jäi törmäyksen seurauksesta makaamaan kentän pintaan, eikä saanut henkeä. Matila oli tukehtua kieleensä, mutta JJK:n puolustajan Antti Åken aavistus sattuneesta sekä nopea ensiapu pelasti tilanteen pahimmilta seurauksilta. Myös joukkueen lääkäri Oskari Ervasti avusti tilanteessa. Riihimäki selvisi tilanteesta ilman loukkaantumista, mutta tilanne järkytti monia.

Peleihin ensiapuryhmä, joukkue ensiapukoulutukseen

JJK:n joukkueenjohtaja Tapani Korhosen mukaan erilaisista ensiaputilanteista on käyty seurassa keskustelua tapahtuneen jälkeen. Kakkosen peleihin on Korhosen mukaan tarkoitus hankkia ensiapuryhmä ja ambulanssi.

– Meillä on tarkoitus pyytää SPR:n ensiapuryhmästä ja ambulanssista hinta-arvio, jotta niitä alettaisiin käyttämään myös Kakkosen peleissä. Ykkösessä ja liigassa ne ovat jo pakollisia.

Koko joukkue, toimihenkilöt ja vapaaehtoistyöntekijät ja ovat osallistumassa myös ensiapukoulutukseen.

Korhosen mukaan JJK:lla on Kakkosen kotiotteluissa usein joukkueen oma lääkäri paikalla erilaisten tapaturmien varalta. Kakkosen tasolla ei kuitenkaan Korhosen mukaan virallisesti vaadita lääkärin paikallaoloa ja seurat tekevät niistä itse omat päätöksensä.

Korhosen mukaan seurassa ei ole aikaisemmin ollut erityisiä ensiapuvaatimuksia pelaajille tai toimihenkilöille.

Jalkapallo-otteluiden ensiapuvalmius on puhuttanut laajasti sen jälkeen, kun Tanskalaispelaaja Christian Eriksen sai poikkeuksellisen sairauskohtauksen jalkapallon EM-kisoissa.