1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maaliikenne

VR myy kansainvälisen maantieliikenteen haminalaiselle yritykselle – Avind: "Tähtäämme 25 prosentin vuosikasvuun"

Avind International kasvattaa varasto- ja huolintapalveluitaan Haminan satama-alueella. Yritys aikoo palkata lisää työntekijöitä sitä mukaa, kun yritys laajenee.

VR on pikkuhiljaa luopunut ulkomaille suuntautuvasta maantieliikenteestä. Kauppa ei vaikuta VR Transpointin kotimaan maantielogistiikan tai rautatielogistiikan toimintaan. Arkistokuva on Riihimäen tavara-asemalta. Kuva: Pekka Koli/YLE

VR Group myy kansainvälisen maantielogistiikan liiketoimintansa haminalaiselle Avind International Oy:lle.

Kauppa sisältää VR Groupin omistuksessa olevan Transpoint International Oy:n sekä sen omistamat kaksi venäläistä tytäryhtiötä. Transpoint International on vastannut VR Transpointin kansainvälisestä maantieliikenteestä Venäjällä.

Avind International on vuonna 1998 perustettu huolinta-alan yritys, jonka pääkonttori ja 40 000 neliön varastoterminaalitilat sijaitsevat Haminan satama-alueella. Yhtiöllä on toimisto myös Pietarissa, ja kaupan myötä yritykselle tulee kolmas konttori Viipuriin.

Avind Internationalin toimitusjohtaja Kari Talvitie kertoo, että kaupan myötä yrityksen toiminta kasvaa noin 40 prosentilla nykyisestä.

– Tämä täydentää meidän nykyisiä palveluitamme. Henkilökuntaa tulee reippaasti lisää nykyiseen verrattuna.

Nykyisin Avind Internationalilla on Suomessa keskimäärin 14 työntekijää ja Venäjällä 17 työntekijää. Työntekijämäärä kasvaa kaupan myötä noin 120:een, joista noin 25 työntekijää on Suomessa ja loput Venäjällä.

Suurin kauppa

Avind Internationalin mukaan kyseessä on yrityksen suurin kauppa tähän mennessä.

– Olemme neuvotelleet tästä VR:n kanssa kahdeksan kuukautta, Kari Talvitie kertoo.

Transpoint Internationalin henkilöstö jatkaa Avind Internationalin työntekijöinä. Yrityksellä on Helsingissä, Kotkassa ja Viipurissa noin 90 työntekijää, joista seitsemän työskentelee Suomessa. Heidän työpaikkansa siirtyvät jossain vaiheessa Haminaan.

– Sovimme asiasta henkilökunnan kanssa, että heille sopivalla aikataululla heidät siirretään Haminaan saman katon alle, Kari Talvitie sanoo.

Avind Internationalin toimintoja ovat kuljettaminen, tullipalvelut eli kansainvälinen huolinta ja varastopalvelut. Toimitusjohtaja Kari Talvitien mukaan yritys laajentaa varastoaan ja huolintatoimintojaan Haminassa voimakkaasti.

– Ilman muuta kun bisnes kehittyy, niin tulee lisää työpaikkoja. Me tähtäämme noin 25 prosentin vuosikasvuun. Tämä tarkoittaa, että varmaan samassa suhteessa lisätään henkilöstöä, Kari Talvitie sanoo.

VR myi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) myös Baltian sekä Keski- ja Itä-Euroopan maantieliikenteen toiminnot.

– Markkinoilla on tapahtunut vuosien varrella useita muutoksia, ja osana tätä kehitystä olemme vaiheittain luopunneet ulkomaan maantietoiminnoistamme, sillä toiminta ei ole enää VR Transpointin strategian ytimessä, VR Transpointin johtaja Martti Koskinen kertoo tiedotteessa.

VR ja Avind International eivät julkista kauppahintaa. Kauppa ei vaikuta VR Transpointin kotimaan maantielogistiikan tai rautatielogistiikan toimintaan.