Hyppää sisältöön

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Grillattavat ruoat ovat monipuolistuneet paljon vuosien varrella, mutta perinteisen grillimakkaran suosio juhannuksena on vahva. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Juhannusviikko on yksi kesän kiireisimmistä viikoista suomalaisilla lihataloilla.

– Muutama viikko on jo grillimakkaravarastoa kasvatettu, mutta edelleen niitä tällä viikolla tehdään, kertoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Tämänkin vuoden juhannuksen ruoanlaitto- ja grillaustrendit mukailevat vahvasti aiempia kesiä. Juhannusviikolla grillimakkaroiden myynti kasvaa jopa yli kolminkertaiseksi verrattuna kesän keskimääräiseen viikkoon.

– Makkaroissa eniten suosiota on kasvattaneet lihaisammat erikoismakkarat joita voidaan käyttää monipuolisesti erilaiseen ruoanlaittoon, Snellmanin lihanjalostuksen tuoteryhmä- ja strategiajohtaja Juuso Reinikainen.

Grillattavat ruoat ovat monipuolistuneet paljon vuosien varrella, mutta perinteisen grillimakkaran suosio juhannuksena on vahva.

– Kaikki mikä liittyy ulkona syömiseen ja grillaamisen käy kaupaksi aina juhannuksena, joten sellaisia tuotteita tehdään enemmän juhannusviikolla verrattaen tavalliseen viikkoon, Gröhn kertoo.

Snellmannin juhannuksena myydyistä makkaroista noin kaksi kolmasosaa on lihaisia grillimakkaroita. Myös pekoni sekä luullinen liha kuuluu juhannuksen myydyimpiin tuotteisiin.

– Porsaan ribsit ovat ylivoimaisesti myydyimpiä tässä kategoriassa. Kuitenkin erilaiset sekä luulliset että luuttomat erikoislihat myös naudanlihasta kasvattavat hitaasti suosiotaan, Reinikainen täsmentää

Suomalaiset uskollisia perinteille

Suomalaisten perinteet juhlahetkissä on vahvat eikä niistä helposti luovuta.

Snellmanin Juuso Reinikainen uskoo, että keskikesän juhlan ruoanlaitossa ei haluta epäonnistua, joten tästä syystä tutut tuotteet löytyvät myyntilistojen kärjestä.

– Suomalaisille juhannus on niin vahva perinne, johon valmistaudutaan kaupan kautta niin hyvin, että grillattavaa riittää varmasti, oli sää mikä tahansa, Poutun myynti- ja markkinointijohtaja Antti Hämäläinen summaa.

1990-luvulla ei juurikaan grillausvalikoimassa vielä broileria ollut, mutta vuosien aikana kanan ja kasvipohjaisten vaihtoehtojen suosio on lisääntynyt.

– Toistaiseksi ainakaan grillattavat kasvipohjaiset tuotteet, eivät ole lihatarjontaa syrjäyttänyt, Hämäläinen Poutulta kertoo.

Tänä juhannuksena sää suosii grillaajaa

Lihatalojen juhannussesonkeihin osataan varautua jo vuosikymmenien kokemuksella. Pitkäaikaisia ennusteita tuotteiden saatavuudesta ja kysynnästä laaditaan jo hyvissä ajoin.

Hämäläinen ennustaa, että Poutulta juhannusmakkarat ei tule loppumaan kesken.

– Yksittäiset tuotteet saattavat paikallisesti loppua, mutta kotimainen teollisuus on tyypillisesti pystynyt paikkaamaan nämä poikkeukset kuluttajakysynnässä, Reinikainen Snellmanilta kertoo.

Snellmanin Juuso Reinikaisen mukaan juhannuksen säällä on kuitenkin merkittävä vaikutus grillituotteiden kysyntään, kun taas Poutun Antti Hämäläinen ei pidä säätä niin merkittävänä tekijänä.

Lue seuraavaksi:

Mansikat kypsyvät nyt pari viikkoa etuajassa – poimijapula vaivaa paikoittain, ukkossateet uhkana