1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Parikkalan vedenpuhdistamon suodatusjärjestelmää säädetään edelleen – kunta hoitaa säätötoimet itse

Vedenpuhdistamossa käytetään MBR-kalvosuodatustekniikkaa ts. puoliläpäisevää membraania eli kalvoa, jonka läpi jätevesi ajetaan.

Ongelmana on ollut se, ettei uuden suodatusjärjestelmän läpi tuleva vesimäärä ole pysynyt vakaana ja tasalaatuisena. Kuva: Marika Anttonen/Yle

Parikkalan vedenpuhdistamon takkuillutta suodatusjärjestelmää säädetään parhaillaan kuntoon.

Suodatinkalvojen tukkeutuminen estetään säätämällä kemikaalien annostelua, vaihtamalla pumput sekä kehittämällä virheilmoituksiin liittyvää tekniikkaa kesän aikana.

Vuonna 2019 valmistuneen Parikkalan jätevedenpuhdistamon puhdistustulos on ollut koko ajan hyvä eikä veden laatu ole kärsinyt. Ongelmana on ollut se, ettei uuden suodatusjärjestelmän läpi tuleva vesimäärä ole pysynyt vakaana ja tasalaatuisena.

Parikkalan kunta otti maaliskuun lopussa haltuunsa jätevedenpuhdistamon työmaan Econet Groupilta, kun yritys ei lupauksistaan huolimatta saanut ratkaistua suodantinkalvojen toimintaan liittyviä ongelmia.

Teknisistä ongelmista huolimatta Parikkalan kunta on edelleen vakuuttunut, että vedenpuhdistuslaitos on tulevaisuuden teknologiaa, jota tullaan käyttämään myös muissa Suomen kunnissa.

Vedenpuhdistamossa käytetään MBR-kalvosuodatustekniikkaa eli käytännössä puoliläpäisevää membraania eli kalvoa, jonka läpi jätevesi ajetaan.

Kalvo on niin tiivistä, etteivät mikromuovit ja lääkeaineet pääse sen läpi.