1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tutkimus- ja kehittämistoiminta

Vaasan vaalipiirin kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän johtoon

Valtioneuvoston kanslian asetttaman työryhmän tehtävänä on selvittää eri vaihtoehtoja pitkäjänteiseen tutkimus ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen. 

Vaasalainen kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on asetettu parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän johtoon. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Vaasalainen kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on asetettu parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän johtoon. Valtioneuvoston kanslian asetttaman työryhmän tehtävänä on selvittää eri vaihtoehtoja pitkäjänteiseen tutkimus ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen.

Työryhmässä ovat edustettuna kaikki eduskuntapuolueet. Vaasasta työryhmässä on mukana myös RKP:n kansanedustaja Joakim Strand. Työskentely alkaa pääministerin johtamalla keskustelulla huomenna tiistaina ja työryhmän toimikausi päättyy vuoden 2021 loppuun.

Tyröryhmälle Kartoitettavia vaihtoehtoja ovat mm. normaalien budjettiprosessien kautta toteutettava pitkäjänteinen suunnittelu, monivuotisen budjetoinnin mahdollisuus tai erillisen t&k-rahoitukseen tarkoitetun talousarvion ulkopuolisen rahaston perustaminen.

- Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta ratkaisevat Suomen ja maailman tulevaisuuden keskeisimpiä ongelmia. TKI-investoinnit ovat kääntyneet kasvuun, mutta kasvun vauhdittamiseksi ja ylläpitämiseksi tarvitaan toimia. Korkeakoulut, Business Finland ja muut innovaatiotoimijat, valtio ja kunnat sekä tietysti yritykset ovat tärkeitä kasvun tekijöitä. Julkisilla satsauksilla on tärkeää saada vivutettua liikkeelle yksityisiä investointeja. Vaasan seudulla meillä on tästä erinomaisia kokemuksia ja malleja, joita olisi järkevää hyödyntää koko Suomessa, Matias Mäkynen sanoo.