1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Helle kypsyttää mansikkasadon etuajassa: Itä-Suomeen luvassa hyvälaatuista ja auringon makeuttamaa marjaa

Juhannuspöytään ei aina ole kypsynyt kotimaista avomaan mansikkaa, mutta tällä kertaa punaista kesäherkkua on saatavilla. Pääsatokauden arvioidaan alkavan Kiteen seudulla juhannuksen jälkeen, Suonenjoella kuun vaihteessa.

Suomalaiset odottavat kotimaisia mansikoita joka kesä yhtä innokkaasti, vaikka satokausi ja hinnat vaihtelevat vuosittain. Nyt mansikkatiloilla odotetaan huippulaatuista ja maukasta marjaa, mutta jos helteet jatkuvat, mansikat voivat jäädä pienemmiksi. Kuva: Kirsi Lönnblad /Yle

Helle kypsyttää nyt mansikoita vauhdilla sekä Pohjois-Karjalassa että Pohjois-Savossa.

– Näillä näkymin myös mansikkakaudesta tulee hyvin lyhyt. Pääsesonki alkaa jo tällä viikolla ja heti juhannuksen jälkeen on erittäin paljon marjaa tarjolla säilöntään, kertoo reilut 30 vuotta marjanviljelijänä toiminut Ismo Ruutiainen Kiteeltä.

Pohjoisempana huippusato alkaa vähän myöhemmin.

– Kesäkuun lopulla-heinäkuun alkupuolella, arvioi Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko.

Haavikko arvioi, että Pohjois-Savon mansikkapaikkakunnalle saapuu noin 2 000 ulkomaista kausityöntekijää. Saman verran ulkomaisia poimijoita on Pohjois-Karjalan mansikka-aitassa Kiteen seudulla.

– Lisäksi on sadoittain suomalaisia työntekijöitä poimimassa ja muissa tehtävissä: pakkaamassa, myymässä ja kuljetushommissa, Ruutiainen laskee.

Ammattimaisia mansikkatiloja hän arvioi Pohjois-Karjalassa olevan vajaat 100, joista lähes puolet sijaitsee Kesälahdella.

Pohjois-Savossa on lähes 180 marjatilaa, joista vajaa kolmannes sijaitsee Suonenjoen seudulla.

Aikaista satoa uhkaa poimijapula

Työvoimasta voi varhaisen sadon vuoksi tulla puutetta, sillä poimijoiden pääjoukko saapuu vasta heinäkuussa.

– Aika monella tilalla on ajateltu, että poiminta alkaa vasta heinäkuun alusta niin kuin normaalisti ja isoja poimijamääriä on tulossa vasta kuun vaihteessa. Helteellä ja näin nopealla kypsymisvauhdilla syntyy riski, että osa marjasta jää poimimatta, Ismo Ruutiainen pelkää.

Pohjoisempana sato valmistuu myöhemmin eikä hälyttäviä viestejä ole vielä kantautunut kentältä, vaikka kaikki poimijat ulkomailta eivät ole vielä saapuneet.

– Jos hellesäät jatkuvat voi joillakin tiloilla tulla tilapäistä vajetta poimijoista, Raisa Haavikko Suonenjoelta arvioi.

Hedelmän ja Marjanviljelijäin liiton (HML) toiminnanjohtaja Miika Ilomäki muistuttaa, että koronan aikana suosioon noussut itsepoiminta voi auttaa osaltaan marjatilojen sadonkorjuussa.

Hintaa ei enää kommentoida entiseen tapaan

Suonenjoen mansikanviljelijöitä edustava Raisa Haavikko ei halua kommentoida miten käy mansikan hinnalle, jos sadokauden huippu tulee totuttua pari viikkoa nopeammin, marjaa tulvii markkinoille ja satokausi jää lyhyeksi.

Myöskään Hedelmäin- ja Marjanviljelijäin liitosta ei heru arvioita pikaisen sadon kypsymisen vaikutuksesta hintoihin.

– Valitettavasti en voi kommentoida hinta-asiaa, kun olen toimialan edustaja, toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kuittaa ja vetoaa kilpailulainsäädäntöön.

Pitkäaikainen viljelijä rohkenee pohtia hinta-asiaa.

– Sitä on aina vaikea ennustaa, se vähän riippuu siitä, miten kauppa saadaan käymään ja miten kuluttajat saadaan liikenteeseen. Itse en kuitenkaan usko, että polkumyyntiin mennään, Ismo Ruutiainen tuumaa.

Yksi syy tähän on mansikanviljelyn ammattimaistuminen.

– Nykyään ammattiviljelijät haluavat elää tällä hommalla ja silloin siitä pitää saada siedettävä hinta myös, myös yritysneuvojana ja HML:n puheenjohtajana toiminut Ruutiainen toteaa.

Sää voi vielä pienentää satoa.

– Aurinko kypsyttää marjoista maukkaita ja laatu on tällä hetkellä erinomainen. Marjakoko on vielä alkusadosta hyvällä tasolla, mutta helteiden jatkuessa koko pienenee, arvioi Raisa Haavikko.

Lisäksi kasvitautien suhteen pitkä, kuiva jakso voi aiheuttaa härmän esiintymistä sille aroilla lajikkeilla.

Vaikka säilöntämarjojen satokausi voi jäädä lyhyeksi, syöntimarjoja riittänee pitkälle kesään myöhäisten lajikkeiden ja uusien istutusten ansiosta.