Perussuomalaisten satakuntalainen kenttäväki yllättyi Halla-ahon ratkaisusta – Huhtasaari ei lähde ehdolle puheenjohtajaksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei hae jatkokaudelle. Halla-aho kertoi päätöksestään maanantaina. Satakunnan perussuomalaisten puheenjohtaja Arto Perttula on yllättynyt. Kansanedustaja Petri Huru kertoo tienneensä Halla-ahon päätöksestä etukäteen.

Kansanedustaja Petri Huru (ps.) tiesi jo etukäteen, että Halla-aho kertoo jättävänsä puheenjohtajuuden. Kuva vuodelta 2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Perussuomalaisten vahvimpiin kannatusalueisiin kuuluvan Satakunnan piirin puheenjohtaja Arto Perttula yllättyi kuultuaan, että puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei hae jatkokautta.

– Hyvin yllättävä uutinen. Olisin toivonut, että Halla-aho jatkaisi. Tietysti kukaan henkilö ei ole puoluetta suurempi. Meiltä varmasti löytyy päteviä vaihtoehtoja, Perttula sanoo.

Perttula arvioi, että Halla-aho ei alun perinkään ollut erityisen halukas puheenjohtajan tehtävään vaan lähti vuonna 2017 puheenjohtajakisaan, koska Timo Soinille etsittiin haastajaa.

Satakunnan piirijohtaja Perttula ei usko, että kannatuskyselyjä heikompi kuntavaalitulos olisi vaikuttanut Halla-ahon ratkaisuun. Hän nostaa esille seuraavaksi puheenjohtajaksi kansanedustaja Riikka Purran nimen.

Huru: Tästä ei seuraa hajaannusta

Perussuomalaisten porilainen kansanedustaja Petri Huru kertoo, että perussuomalaisten eduskuntaryhmää oli informoitu asiasta jo aiemmin. Hän ei suostu kertomaan, miten pitkään kansanedustajat ovat tienneet Halla-ahon päätöksestä.

Huru korostaa, että perussuomalaisilta löytyy useita varteenotettavia ehdokkaita puheenjohtajaksi. Hän vakuuttaa, että puheenjohtajavalinta ei jaa puoluetta tai heikennä sitä.

– Eikä Halla-aho ole vetäytymässä kuin puheenjohtajan paikasta. Tämä porukka ei ole Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen kuin kasvanut yhteen, kun oman edun ajajat lähtivät kälppimään.

Huru viittaa vuoden 2017 puoluekokoukseen, jossa Halla-aho voitti puheenjohtajakisassa Sampo Terhon. Puoluekokouksen jälkeen perussuomalaiset hajosi kahtia – tosin toinen hajoamisessa syntynyt puolue eli sininen tulevaisuus on kutistunut lähes olemattomiin.

Huhtasaari: "En ole ehdolla"

Huru ei halua nostaa esille tulevien puheenjohtajakandidaattien nimiä. Hän ei erikseen kysyttäessä myöskään kommentoi, voisiko porilainen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari olla perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja.

Laura Huhtasaari kommentoi myöhemmin, että ei asetu ehdolle.

– Minulla on perhe täällä, lapset täällä, arki täällä, en tule viikonloppuisinkaan kotiin, hän sanoi STT:lle.

Huhtasaaren Ylelle antaman haastattelun voi kuunnella alta.

Toimittajana on Matti Koivisto.