1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Mauri Peltokangas ja Juha Mäenpää eivät havittele perussuomalaisten puheenjohtajan paikkaa – Seinäjoelle ennakoidaan "kaikkien aikojen puoluekokousta"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti maanantaina, ettei asetu uudelleen ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Uudesta puheenjohtajasta päätetään perussuomalaisten puoluekokouksessa Seinäjoella vajaan kahden kuukauden kuluttua.

Juha Mäenpää ei lähde ehdolle elokuun puheenjohtajavaalissa Seinäjoella. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Perussuomalaisten ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää ennakoi Seinäjoelle ensi elokuuksi "kaikkien aikojen puoluekokousta". Kokous on määrä järjestää Etelä-Pohjanmaalla 14.–15. elokuuta.

Odotukset puoluekokousta kohtaan sähköistyivät maanantaina, kun puheenjohtaja Jussi Halla-aho monelle yllättäen ilmoitti, ettei asetu ehdolle puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.

Lue lisää: Jussi Halla-aho jättää PS:n puheenjohtajan tehtävät – Työmies Putkonen: "En avaa tätä enempää, koska alan pillittää"

– Ehkä se pieni yllätys oli. Olen toki tiennyt, ettei Jussi siinä ikuisesti jatka, vaikka olisin niin toivonutkin, Mäenpää kommentoi uutista tuoreeltaan.

Spekulaatiot puheenjohtajakisan ehdokkaista käynnistyivät saman tien. Mäenpään mukaan puolueessa vaikutta useita henkilöitä, joilla olisi "kykyä ja syvää osaamista" käsitellä politiikan eri osa-alueita. Hän ei kuitenkaan halua mainita näitä henkilöitä nimeltä.

Itse hän ei harkitse ehdokkuutta.

– En ole [ajatellut ehdokkuutta]. Tunnen omat rajani ja minulla ei ole sellaista henkilökohtaista tavoitetta pyrkiä puheenjohtajistoon, Mäenpää sanoo.

Mauri Peltokangas (ps.) oli Kokkolan ääniharava kuntavaaleissa 2021. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Perussuomalaisten kokkolalainen kansanedustaja Mauri Peltokangas ei niin ikään tavoittele puheenjohtajuutta.

– Itselle henkilökohtaisesti tämä on raskas päivä. Jussi on tehnyt loistavaa työtä puolueen puheenjohtajana, Peltokangas sanoo.

Myöskään hän ei ota kantaa tuleviin puheenjohtajaehdokkaisiin tai nimeä suosikkejaan Halla-ahon manttelinperijöiksi.

Sinänsä hän pitää periaatteessa hyvänä asiana sitä, että myös puolueen johto aika ajoin vaihtuu.

– Tämä ei ole yhden miehen juttu vaan iso kansanliike.

Tulossa kaikkien aikojen puoluekokous?

Kesäkuun alussa puolue arvioi, että Seinäjoen puoluekokoukseen ottaa osaa peräti 3 500 henkilöä. Perussuomalaisten puoluekokoukseen ovat tervetulleita kaikki puolueen jäsenet ja heillä on puheenjohtajan valinnassa myös äänioikeus.

Kokous oli jos siirtyä muualle, sillä pelättiin, ettei Seinäjoelta löydy riittävästi majoitustilaa vieraille.

Lue lisää: Perussuomalaiset saa pidettyä puoluekokouksensa Seinäjoella – majoitusongelma on ratkaistu

Lisääkö puheenjohtajan vaihtuminen kiinnostusta puoluekokoukseen?

– Saattaa olla, että joudun itsekin järjestämään telttamajoitusta omalla pihalla. Luulen, että tämä lisää kiinnostusta tulla. Luulen, että nähdään Seinäjoella kaikkien aikojen puoluekokous, ennakoi Juha Mäenpää.