1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Kanta-Häme siirtyy vielä ennen juhannusta koronaepidemian perustasolle

Perustasolle siirtyessä rajoituksia ei esitetä, mutta suositellaan silti erinäisiä toimia. Kasvomaskeja suositellaan käytettävän sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Kasvomaskien käyttämistä suositellaan edelleen. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Kanta-Häme siirtyy koronaepidemian perustasolle keskiviikosta alkaen. Maakunnallinen Covid-ohjausryhmä käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina maakunnan koronavirustilannetta.

Ryhmä arvioi maakunnan koronatilanteen olevan rauhallinen ja edellytykset siirtyä Covid-epidemian perustasolle täyttyvät. Maakunnallinen Covid-ohjausryhmä on esittänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle kiihtymisvaiheen rajoitusten kumoamista ja aluehallintoviraston mukaan nämä saadaan voimaan 23. kesäkuuta alkaen.

– Perustasolle siirtyessä rajoituksia ei esitetä, mutta suositellaan silti erinäisiä toimia. Kasvomaskeja suositellaan käytettävän sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan hallintoylilääkäri Juhani Grönlund tiedotteessa.

Koronan leviämisen perustasollakin suositellaan, että tilaisuuksissa pidetään osallistujista kirjanpitoa mahdollista tartunnanjäljitystyötä varten.

Lisäksi suositellaan, että yleisötilaisuuksissa ja ryhmäharrastustoiminnassa noudatetaan tartuntatautilain kohtaa 58c, jonka mukaan asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan toimintaohjeet muun muassa turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta ja pintojen puhdistusta tehostetaan.

Kriteerit perustasoon täyttyvät

Ilmaantuvuus on edelleen vähentynyt Kanta-Hämeessä ja on tällä hetkellä noin 10 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus tutkituista näytteistä on myös vähentynyt. Esimerkiksi lauantaina ja sunnuntaina todettiin maakunnassa yksi uusi koronatartunta.

Edelleen uusista Covid-infektioon sairastuneista vain noin 28 prosenttia on sairastunut karanteenin aikana, mutta tartuntaketjut ovat tiedossa. Epäselviä tartuntaketjuja on kuitenkin ainoastaan 11 prosenttia. Merkittäviä leviämistä tunnettujen tartuntaryppäitä ulkopuolelle ei ole.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kaksi koronapotilasta, jotka ovat molemmat tehohoidossa. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla ei ole tällä hetkellä hoidossa koronapotilaita.

Sen sijaan Pietarista palaavien jalkapallokisoihin osallistuvilta on alkanut ilmetä tartuntoja ja altistumisia, joita seurataan tiukemmin, kerrotaan pandemiaryhmän tiedotteessa. Huomioitava on myös korkeammat ilmaantuvuudet ympäröivissä maakunnissa. Lisäksi Kanta-Hämeessä on ilmennyt hengitystieoireita aiheuttavia viruksia liikkuvan jonkin verran.