1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katalonian politiikka

Vankilaan tuomitut katalaanijohtajat vapaaksi Espanjassa – Sánchez: Hallitus ottaa askeleen kohti sopua

Espanjan hallituksen mukaan tuomioiden kumoamisen tavoitteena on lievittää jännitteitä ja vauhdittaa neuvotteluja hallituksen ja Katalonian alueen hallinnon välillä. Katalaanijohtajien vapauttaminen on Espanjassa erittäin kiistelty asia.

Mielenosoittajat antoivat tukensa katalaanijohtajien vapauttamiselle
Mielenosoittajat antoivat tukensa katalaanijohtajien vapauttamiselle

Katalonian alueen itsenäistymishankkeen vuoksi vankilaan tuomittujen katalaanijohtajien tuomiot kumotaan tiistaina, ilmoitti Espanjan pääministeri Pedro Sánchez.

Sánchez puhui Barcelonan oopperatalolla katalonialaisille kansalaisjärjestöille suunnatussa tilaisuudessa. Oopperatalon ulkopuolelle oli kerääntynyt satoja separatistimielenosoittajia. He paitsi osoittivat tukensa vapauttamiselle myös vaativat keskushallinnolta enemmän myönnytyksiä.

Päätös vapautuksesta koskee yhdeksää henkilöä, jotka olivat mukana vuoden 2017 epäonnistuneessa Katalonian itsenäistymishankkeessa.

Espanjan korkein oikeus tuomitsi 12 katalaanipoliitikkoa ja aktivistia toimistaan itsenäistymishankkeessa vuonna 2019. Yhdeksän vankilatuomion saaneen henkilön tuomiot vaihtelivat yhdeksän ja 13 vuoden välillä.

Sánchez: Katalaanijohtajien vapauttaminen avainasemassa sopuun

Espanjan hallituksen mukaan tavoitteena on lievittää jännitteitä ja vauhdittaa neuvotteluja Espanjan vasemmistohallituksen ja Katalonian alueen hallinnon välillä.

– Saavuttaaksemme sovun jonkun on otettava ensimmäinen askel. Espanjan hallitus aikoo nyt ottaa tämän ensimmäisen askeleen, Sánchez sanoi.

Sánchez on hakenut kannatusta vapauttamisille jo viikkoja argumentoiden, että ne ovat avainasemassa poliittisen umpikujan ratkaisemisessa. Sovun saavuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä separatistit vaativat oikeutta järjestää itsenäistymisestä kansanäänestys, ja Sánchezin hallitus vastustaa tätä jyrkästi.

– Emme odota, että itsenäistymistä ajavat muuttaisivat aatteitaan, mutta odotamme heidän ymmärtävän, ettei siihen ole keinoja lain ulkopuolella, Sánchez sanoi.

Separatistijohtajien vapauttamisen toivotaankin osaltaan liennyttävän Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä.

Barcelonan autonomisen yliopiston politiikan tutkija Oriol Bartomeuksen mukaan vapautukset voivat pakottaa separatistit "jättämään taakseen" vuoden 2017 epäonnistuneen itsenäistymispyrkimyksen ja ehdottamaan muuta ratkaisua, uutistoimisto AFP kertoo.

Vapauttaminen jakaa mielipiteitä

Katalaanijohtajien vapauttaminen on erittäin kiistelty asia. Kymmenent tuhannet ihmiset kokoontuivat Madridiin osoittamaan mieltään vapauttamisaietta vastaan 13. kesäkuuta.

Espanjalaisista 53 prosenttia vastustaa tuomioiden kumoamista, tutkimusyritys Ipsosin mielipidemittauksesta selviää AFP:n mukaan. Sen sijaan mielipidemittauksen mukaan katalaaneista 68 prosenttia kannattaa sitä, AFP kertoo.

Tuomioiden kumoamista vastustavat myös Espanjan korkein oikeus sekä pääoppositiopuolueet.

Useat Espanjan puoluekentän konservatiivilaidassa näkevät vapauttamispäätöksen Sánchezin pyrkimyksenä vahvistaa asemaansa pääministerinä. Hänen vähemmistöhallituksensa nojaa osittain Katalonian separatisteihin lakien saamisessa läpi maan parlamentissa.

Lue lisää aiheesta:

Katalonia kuohuttaa jälleen – aikeet armahtaa separatistijohtajia saivat espanjalaisia kaduille vaatimaan hallituksen eroa