Hyppää sisältöön

Joensuusta piti tulla pelialan uusi kehto, mutta nyt skene on hiljainen – hiipumisen syistä eri näkemyksiä

Kuutisen vuotta sitten Joensuuhun odotettiin pelialan yritysrypästä. Sitä ei syntynyt, vaan ala hiipui. Pelialan konkari ja kansallinen kattojärjestö pitävät syynä tukitoimien loppua, elinkeinoyhtiö on toista mieltä.

Liperiläinen Vaki Games on Pohjois-Karjalan pelialan harvoja valopilkkuja. Teemu Jyrkisen johtama yritys viimeistelee parhaillaan debyyttipeliään. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Pitkään nosteessa ollut peliala on hiljentynyt Joensuun seudulla merkittävästi.

Pelejä kehittävien yritysten määrä alueella on laskenut alle kymmenessä vuodessa lähes 80 prosentilla. Tällä hetkellä yrityksiä on toiminnassa tiettävästi kaksi.

Alan kansallisen kattojärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen kuvailee muutosta merkittäväksi.

– Joensuu oli ehdottomasti yksi alan vilkkaista maakuntakeskuksista. Nyt se on ollut laskussa samalla, kun esimerkiksi Jyväskylä ja Kajaani ovat nostaneet päätään, Hiltunen sanoo.

Neogamesin johtajan Koopee Hiltusen mukaan pelialalla on merkittävää toimintaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Arkistokuva. Kuva: Taisto Lapila/Yle

Hiltusen mukaan Pohjois-Karjalasta on kaikonnut useita pieniä pelialan startupeja. Osa niistä on muuttanut toiselle paikkakunnalle.

Alan ylivoimaisen suosikkikaupungin Helsingin vetovoima on vaikuttanut kehitykseen, mutta vain osin.

– Paikalliset tukitoimet ovat tietääkseni Joensuussa loppuneet. Samalla yksikään paikallinen pelitalo ei ole onnistunut luomaan ympärilleen kasvua, Hiltunen spekuloi.

Suomalaisten pelialan yritysten määrä on laskenut viime vuosina hiukan. Pelistä on pudonnut esimerkiksi mobiilipelejä kehittäviä yrityksiä. Arkistokuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Pelialan hautomot mennyttä

Pelialan pohjoiskarjalaisiin pioneereihin lukeutuva Veikko Miettinen on skenensä alueellisesta tilasta murheissaan. Hän kokee, ettei Joensuun seudulla haluta enää satsata pelitalojen ruohonjuuritason työhön.

Miettinen oli aikoinaan perustamassa Suomen ensimmäistä pelialan koulutusohjelmaa Outokumpuun. Sitä seurasi lähes 15 vuoden jakso erilaisia projekteja ja hankkeita, joihin haettiin ahkerasti esimerkiksi EU-tukirahoja.

Veikko Miettinen on ollut kehittämässä Pohjois-Karjalan pelialaa monessa roolissa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Kaiken keskiössä oli pelialan yrityshautomotoiminta. Sen myötä tänne syntyi vaikka kuinka paljon lupaavia startupeja, joilla oli hyviä ideoita, Miettinen kertoo.

Pelialan yrityshautomoissa alasta kiinnostuneet tapasivat toisiaan, vaihtoivat ajatuksia ja oppivat yritystoiminnasta. Toiminta keskittyi Joensuun tiedepuistoon, jonka taustayhtiö fuusioitui vuonna 2019 kehitysorganisaatio Josekin kanssa.

Fuusion jälkeen pelihautomot loppuivat. Muutoksesta syntynyt elinvoimayhtiö Business Joensuu ei painota pelialaa samaan tapaan kuin Tiedepuisto aiemmin.

Yhtiön toimitusjohtaja Harri Palviainen ei kuitenkaan niele syytöstä pelialan hylkäämisestä. Hän muistuttaa, että alaa ehdittiin auttaa vanhalla tavalla jo vuosia.

– Business Joensuu tukee kaikkien toimialojen yrityksiä käynnistymisvaiheessa, kansainvälistymisessä, valmennuspalveluin ja rahastoilla, Palviainen aloittaa.

– Jos takavuosien työstä olisi syntynyt jo pysyvämpää liiketoimintaa, ehkä ajatus pelialasta olisi erilainen, hän jatkaa.

Toivo elää Liperissä

Vielä viitisen vuotta sitten Joensuun peliskene oli lupaava, nyt hiljainen. Kehityksen syistä ollaan erimielisiä.

Palviainen huomauttaa Business Joensuun tehneen äskettäin ison satsauksen pohjoiskarjalaiseen pelialaan. Yhtiö tuki startup-rahastonsa kautta liperiläistä Vaki Oy:tä 100 000 eurolla.

Taistelumoninpeli Kingshuntia kehittävä Vaki on kaikkien Ylen haastattelemien pelialan toimijoiden mukaan maakunnan peliskenen suurin toivo. Yhdeksän henkilöä työllistävä yhtiö tavoittelee voimakasta kasvua - nimenomaan Pohjois-Karjalassa.

– Periaatteessa peliala voi lähteä kasvuun myös yksittäisen veturiyrityksen avulla. Tästä on esimerkkejä ympäri maailman, Neogamesin Koopee Hiltunen sanoo.

– Parasta olisi tietenkin sekä pelialan koulutus, menestyvä yritys että paikalliset tukitoimet. Niiden yhdistelmällä peliala on vakiinnuttamassa paikkansa esimerkiksi huomattavasti Joensuuta pienemmässä Kajaanissa, hän lisää.

Pohjois-Karjalalla on rikas historia suomalaisella pelialalla. Maakunnassa voi edelleen opiskella pelien taitajaksi kaikilla koulutusasteilla.

Grand old man Veikko Miettinen on kaikesta huolimatta pessimistinen.

– Vaki Oy on hieno pelihauduttamon tuote. Niin kauan kuin sitä toimintaa ei ole, en näe, miten uusia yrityksiä voisi tälle alalle syntyä, hän huokaa.

Juttua muokattu 30.6. klo 9:17: Oikaistu virheellinen maininta nurmeslaisen peliyhtiön muuttamisesta pois Nurmeksesta.

Lue myös:

Suomalainen mobiilipeli pomppasi Googlen suosituslistan kärkeen, mutta se ei ole oikotie onneen – nykypelin pitää päivittyä vauhdilla

Suomesta on tullut pelitalojen maa, mutta suomalaisuus näkyy peleissä harvoin – poikkeuksena ammuskelevat saimaannorpat ja steampunk-Kalevala

16-vuotiaat kaverukset koodasivat pelin, jonka jenkkijätti otti yllättäen myyntiin – “Hittipelin tekoon tarvitaan vain aivot ja tietokone”, sanoo menestysyhtiön johtaja

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijatiimi voitti valtakunnallisen pelialan kilpailun – voitto tuli pulmia ratkomalla