1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helle tuskastuttaa hoiva- ja palvelukodeissa – ulkoilu varjoisalla parvekkeella ja riittävä nesteytys virkistävät

Monissa julkisen palvelun terveydenhoitopaikoissa ei ole nykyaikaista ilmastointia ja kiinteistön sisälämpötila voi nousta helteellä huomattavan korkeaksi. Asukkaiden nesteytykseen kiinnitetäänkin helteillä paljon huomiota.

Kuopiossa Puijonlaakson palvelukeskukseen on hankittu viilennyslaitteita. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Usean päivän hellejakso koettelee sairaalapotilaita sekä hoiva- ja palvelukotien asukkaita.

Monissa julkisen palvelun terveydenhoitopaikoissa ei ole nykyaikaista ilmastointia ja kiinteistön sisälämpötila voi nousta helteellä huomattavan korkeaksi.

Hoiva- ja palvelukotien asukkaat ovat usein monisairaita ikäihmisiä ja helle tukaloittaa heidän arkeaan.

Puijonlaakson palvelukeskuksessa Kuopiossa on noin 80 asukaspaikkaa. Keskuksessa on pitkäaikais- sekä vuorohoitoasukkaita.

Osastonhoitaja Minna Kinnunen sanoo, että helteisiin on varauduttu laittamalla viilenninlaitteita aulatiloihin. Palvelukeskuksen kiinteistö on valmistunut 1982 eli lähes 40 vuotta sitten.

Osastonhoitaja Minna Kinnunen harmittelee, että noin 40 vuotta vanhassa Puijonlaakson palvelukeskuksessa ei ole nykyaikaista ilmastointia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tiloja pyritään viilentämään pitämällä joitakin väliovia ja ulko-ovia auki öisin. Tämä tehdään tarkasti turvallisuusseikat huomioiden. Kinnunen arvioi, että kovina hellepäivinä sisälämpötila voi olla jopa 30 astetta.

Asukkaiden huoneissa on pöytätuulettimia ja ne helpottavat hieman kuumutta. Helle koettelee myös työntekijöiden jaksamista. Hoitajilla voi olla kuumuuden takia ylimääräisiä taukoja ja työnantaja hankkii myös kivennäisvettä juotavaksi.

– Helle on ikäihmisille kova rasitus. Lämpö saattaa väsyttää ja viedä vointia alaspäin, arvioi Minna Kinnunen.

Hoiva- ja palvelukodeissa kiinnitetään hellepäivinä paljon huomiota asukkaiden nesteytykseen.

Puijonlaakson palvelukodissa asukkaat saavat juotavaa useita kertoja päivässä ja juomamuki on tyypillisesti asukkaan edessä koko ajan. Osastonhoitaja Minna Kinnunen sanoo, että tarvittaessa hoitajat myös juottavat asukkaita.

Puijonlaakson palvelukeskuksessa Kuopiossa pidetään huolta siitä, että asukkaat saavat riittävästi nestettä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Hellepäivinä asukkaita ulkoilutetaan, mutta suosiossa ovat etenkin varjopaikat parvekkeilla ja pihoilla. Suoraan auringonpaisteeseen ikäihmisiä ei viedä.

Hoiva-alan ammattilaiset muistuttavat helleaikana omaisia huolehtimaan kotona yksin asuvien ikäihmisten nesteytyksestä.

Hoitohenkilökunta kiinnittää kotikäynneillään huomiota asiakkaiden juomiseen, mutta omaisten mahdollinen apu voi helpottaa tilannetta pitkällä hellejaksolla.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.