1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Voimakas Ahti-ukkosmyrsky aiheutti sähkökatkoja Kainuussa: tänään tiistaina odotettavissa uusi kesämyrsky

Ouluun ukkonen iski rajuimmin. Tänään Kainuussa salamoi. Päivystävä meteorologi sanoo, että taivasta kannattaa katsella lännen suunnalta.

Raju ukkosrintama esiintyi voimakkaimmin Oulun korkeudella. Kuva Oulusta. Kuva: Taneli Kärki

Voimakas Ahti-ukkosmyrsky aiheutti sähkökatkoja Kainuussa maanantai-illan aikana. Enimmillään sähköttä oli reilut 2 000 asiakasta. Varhain tiistaiaamuna sähköttömiä talouksia oli vajaa 50.

Kajavelta muistutetaan, että kaatuneita puita ei hengenvaaran vuoksi saa itse raivata sähkölinjojen läheisyydessä, vaan niistä pitää ilmoittaa Kajavelle maksuttomaan puhelinnumeroon 0800 9 2500.

Raju ukkosrintama esiintyi voimakkaimmin Oulun korkeudella.

Lue lisää: Ukkonen iski Ouluun rajulla voimalla: Yksi kuollut myrskyssä kaatuneen puun alle, vesi tulvi kauppoihin ja yli 100 pelastustehtävää päivän aikana

Kainuun yli kulki Oulun iltapäivämyrskyn jälkeen ukkosnauha, joka ei kuitenkaan yltänyt Oulun mittakaavaan. Kovin tuuli Kainuussa mitattiin Kajaanin lentoasemalla, 23 metriä sekunnissa. Oulussa tuuli kovimmillaan yli 30 metriä sekunnissa.

Tiistaina on tiedossa toinen erä kesämyrskyjä, rintamaa odotetaan Kainuuseen, mutta Oulukaan ei ole täysin pois vaaravyöhykkeeltä. Päivystävä meteorologi Jari Tuovinen sanoo, että taivasta kannattaa katsella lännen suunnalta.

Maanantaina laskettiin noin 17 000 maasalamaa, se oli kesän kovin salamapäivä. Tuovinen kertoo, että tänään ukkosta ennustetaan laajemmalla rintamalla saapuvaksi, joten eilinen salamaennätys on vaarassa.

– Ilmassa on paljon energiaa edelleen. Samoja elementtejä mitä eilen havaittiin. Rakeita voi tulla ja rankasti vettä, Tuovinen sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.