1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Maastopalot ovat roihunneet polttavassa helteessä, tiistaina vettä saattaa rojahtaa taivaalta 2 cm yhdessä tunnissa

Maanantai-iltapäivästä lähtien Keski-Suomessa on sammutettu ainakin kolmea maastopaloa. Tiistaina iltapäivällä varoitetaan mahdollisesti rankasta sateesta.

Maastopalovaaran vuoksi tehdään nyt poikkeuksellisen paljon tähystyslentoja. Kuva: Laura Ruuskanen / Yle

Kuuma ja kuiva sää on aiheuttanut metsäpaloja eri puolilla Keski-Suomea. Viimeksi kello kahdelta tiistaiyönä pelastuslaitos sai mökkiasukkaalta hälytyksen Laukaan Kalholassa. Hätäkeskuksen arvion mukaan tilanteeseen liittyi suuren palon riski.

– Näytti siltä, että se uhkaa Haaverannantien kesämökkejä, kertoo päivystävä palomestari Joonas Partanen.

Paikalle lähetettiin 15 pelastuslaitoksen yksikköä, mutta palopaikalle saapumisen jälkeen arvio tarkentui, ja suurin osa yksiköistä peruttiin.

Paloalue saatiin nopeasti rajattua, mutta vielä yöllä kello kolmelta liekeissä oli 1500 neliömetriä maastoa.

Palomestari Partanen kertoo, että syttymissyystä ei ole varmaa tietoa, mutta kuivalla säällä tulipalon voi sytyttää vaikka ruohonleikkuri, jonka terä on iskenyt kivestä sopivasti kipinän.

Jo maanantain puoleenpäivään mennessä Suomessa oli tehty korkealle kohonneen metsäpaloriskin vuoksi 197 tähystyslentoa, joissa oli havaittu 46 metsäpaloa.

Elisen iltapäivän jälkeen Keski-Suomessa on palanut maastoa ainakin Hankasalmella ja Keuruulla.

Ennusteiden mukaan sää on toistaiseksi jatkumassa hyvin lämpimänä, mutta jo tiistaina saattaa tulla sateita, jotka voivat olla rankkoja, jopa yli 20 milliä tunnissa.