Kesä näkyy ja tuntuu tapaturmien lisääntymisenä Yliopistollisessa pieneläinsairaalassa Helsingissä. Kun ihmiset liikkuvat eläintensä kanssa paljon ulkona, tulee väkisinkin haavoja ja kolhuja, sanoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Ranta.
– Sen sijaan lämpöhalvauksia tuntuu olevan aiempaa vähemmän. Esimerkiksi koirien jättämisestä kuumaan autoon on varoiteltu paljon, ja viesti vaikuttaa menneen perille, Ranta kiittelee.
Toisaalta Rannan mukaan hoidettavaksi tulee nyt valitettavan paljon parvekkeilta ja ikkunoista pudonneita kissoja.
– Tämä selittyy pitkälti helteillä. Kun asuntoja yritetään viilentää, ikkunat ja parvekelasit saattavat jäädä auki pitkäksi aikaa vaikka vahingossa.
Korkeat kerrostalot vaihtuvat toisenlaisiin vaaroihin, kun lemmikin kanssa lähdetään mökille tai muuhun vapaa-ajanviettopaikkaan. Kokosimme viisi asiaa, jotka kannattaa huomioida lomaillessa kissan tai koiran kanssa.
1. Varaudu pahimpaan hyvissä ajoin
Jo ennen lähtöä maalle tai mökille on aiheellista selvittää, mistä saa apua hädän hetkellä. Puhelinnumerot kannattaa tallentaa valmiiksi, jotta ne löytyvät tarvittaessa nopeasti.
– Jokaisen kunnan alueelta löytyy päivystävä eläinlääkäri. Lisäksi isoissa taajamissa on yleensä ympäri vuorokauden päivystäviä yksityisiä klinikoita, joista saa apua, sanoo Johanna Ranta.
Koiralle ja kissalle voi tehdä pitkälti samanlaisen ensiapupakkauksen kuin ihmiselle. Rannan mukaan jo perustarpeilla pärjää pitkälle: haavan hoitoon tarvitaan sidoksia, sideharsoja ja keittosuolaliuosta.
– Lisäksi voi harkita esimerkiksi pinsettejä ja eläimelle soveltuvaa särkylääkettä. Jos kotoa löytyy haavojen nuolemista estävä kauluri, se kannattaa pakata mukaan.
Ranta neuvoo myös varmistamaan, että lemmikin rokotukset ovat kunnossa.
2. Lemmikkisi kärkkyy vaarallisia suupaloja
Grillistä pihamaalle pudonnut herkku voi aiheuttaa koiralle jopa hengenvaaran. Esimerkiksi muutamassa sekunnissa hotkaistu maissintähkä saattaa tietää leikkausta, jos sulamaton kimpale tukkii suolen.
– Maissintähkä asettuu suoleen jumiin vähän liiankin näppärästi. Tukoksia voivat aiheuttaa myös luut, ja terävä grillitikku saattaa vaurioittaa mahalaukkua, muistuttaa Ranta.
Jos huomaa lemmikin nielaisseen jotain mahdollisesti vaarallista, voi olla viisainta yrittää itse oksettaa eläintä suolalla tai vetyperoksidilla. Toimintaohjeita kannattaa kysyä eläinlääkäriltä tai klinikalta.
Kissat eivät yleensä niele isoja kimpaleita siinä missä koirat. Kissatkin voivat toki syödä jotain myrkyllistä, joten rotanmyrkyt ja vastaavat vaaralliset aineet on syytä siivota eläinten ulottumattomiin.
3. Muista tarjota raikasta vettä
Lemmikillä on aina oltava saatavilla raikasta vettä. Etenkin kuumina kesäpäivinä on tärkeää huolehtia siitä, ettei ruumiinlämpö pääse kohoamaan liikaa.
– On syytä arvioida huolellisesti lemmikkinsä rasituksensietoa. Erityisen alttiita ovat vanhat tai sydänsairaat eläimet sekä lyhytkuonoiset koirat, kertoo Ranta.
Vaikkapa koiran kanssa pitkiä lenkkejä tehdessä kannattaa pitää juomapulloa mukana. Hyvä tapa viilentyä on pulahtaa veteen – kunhan se on riittävän puhdasta.
– Jos on epäilys sinilevästä, eläintä ei pitäisi päästää juomaan tai uimaan mahdollisen myrkytyksen ja ihoärsytyksen vuoksi. Sinilevien havaitsemista varten myydään suuntaa antavia pikatestejä, Ranta neuvoo.
4. Vaara piilee myös muissa eläimissä
Osaltaan lemmikkejä uhkaa ympäröivä luonto. Myrkylliset sienet ja mätänevät raadot voivat syötynä aiheuttaa suolisto- ja hermosto-oireita niin kissoille kuin koirille.
– Lemmikki voi kärsiä rajuista hermostollisista oireista, mutta merkit voivat olla pieniäkin. Näitä saattavat olla esimerkiksi ruokahaluttomuus ja vaisu olemus, sanoo Ranta ja kehottaa epäilysten herätessä ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.
Joskus kyy puree liian lähelle päätynyttä lemmikkiä. Koira on voinut työntää kuononsa kyyn lähelle vahingossa, kissoilla taas on joskus tapana jäädä läpsimään kyytä tassullaan.
– Kissa on silti liikkumisessaan varovaisempi, koira ei usein huomaa väistää kyytä. Pureman hoidossa kotikonstit ovat rajalliset, Ranta kertoo.
Jos kyy puree kissaa tai koiraa, lemmikki pitäisi kantaa autoon ja viedä hoidettavaksi välttäen ylimääräistä liikettä. Kyytablettia ei kannata antaa pureman ensiavuksi – sen sijaan kyytabletista voi olla hyötyä ampiaisenpiston aiheuttamaan kipuun ja turvotukseen.
Punkeilta suojautumiseen paras tapa on käyttää karkotetta. Turkki on syytä käydä läpi joka päivä ja nyppiä mahdolliset tunkeilijat irti tarkoitukseen soveltuvilla pihdeillä.
5. Tunnistusmerkintä auttaa karkulaisen löytämisessä
Monet päästävät koiransa irti remmistä vain aidatulla mökkipihalla ja ulkoiluttavat kissaansa ainoastaan valjaissa. Yhtä lailla moni on tottunut pitämään lemmikkiään vapaana, ja silloin karkaamisen riski kasvaa.
– Karkaamista on mahdoton estää täysin. Koiran talutin saattaa mennä rikki tai kissa livetä valjaista, kuvailee Ranta.
Sekä koirille että kissoille on saatavilla GPS-paikantimia, joiden avulla sijainti selviää tarkasti. Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Ranta muistuttaa lemmikinomistajia tunnistusmerkinnästä.
– Useimmilla koirilla on mikrosiru, mutta kissoilla harvemmin. Kissatkin kannattaa ehdottomasti siruttaa.