Hyppää sisältöön

Kotoutuminen, ex-musliminaisten asema, tasa-arvo työelämässä – muun muassa näitä asioita Vuoden pakolaiset Sara Al Husaini ja Ahmed Mesaedy haluavat edistää

Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 ja Vuoden pakolaismiehen vuodesta 2016.

Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi 2021 espoolaisen opiskelijan Sara Al Husainin ja Vuoden pakolaismieheksi 2021 tamperelaisen Ahmed Mesaedyn. Kuva: Julius Töyrylä

Vuoden 2021 pakolaisiksi on valittu espoolainen opiskelija Sara Al Husaini ja tamperelainen Ahmed Mesaedy. Valinnan on tehnyt Suomen Pakolaisapu.

Sekä Al Husaini että Mesaedy ovat lähtöisin Irakista, mutta ovat tulleet Suomeen eri elämäntilanteissa ja eri vuosisadalla.

Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 ja Vuoden pakolaismiehen vuodesta 2016.

Pakolaislapsilla usein iso rooli perheessä

Sara Al Husaini oli vain alle kuukauden ikäinen saapuessaan kiintiöpakolaisena perheensä kanssa Suomeen vuonna 1992. Hän syntyi Saudi-Arabiassa pakolaisleirillä, jonne perhe oli joutunut paettuaan Irakista isän poliittisten mielipiteiden vuoksi.

Al Husaini vietti lapsuutensa Kuopiossa. Hän ei kokenut erottuvansa juurikaan muista lapsista. Kuitenkin se, että hänen suomalaisuuttaan myöhemmin kyseenalaistettiin, vaikutti hänen identiteettiinsä ja henkiseen hyvinvointiinsa.

Sara Al Husaini on opiskellut Malmön ja Oulun yliopistoissa sekä toiminut ylioppilastoimikunnassa. Tämän kevään hän vietti Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnassa Brysselissä. Al Husaini aloittaa syksyllä filologian opinnot.   Kuva: Julius Töyrylä

Vuoden pakolaisnainen haluaakin nostaa esiin pakolaistaustaisten lasten ja nuorten asioita. Etenkin hän haluaa puhua rooleista, joihin lapset pakolaisperheissä usein joutuvat.

– Pakolaistaustaiset lapset kasvavat ja oppivat uudessa ympäristössä, joten he joutuvat usein myös tukemaan vanhempiaan kotoutumisessa – esimerkiksi toimimaan tulkkina erilaisissa tilanteissa, kuten vanhempainilloissa.

Lasten ja nuorten aseman lisäksi Al Husaini aikoo nostaa esille ex-musliminaisten ääntä ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.

Ahmed Mesaedy haluaa vaikuttaa lain kautta

Ahmed Mesaedy saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Hän joutui pakenemaan Irakista epävakaan yhteiskunnallisen tilanteen ja häneen kohdistuneen vainon vuoksi.

Kotimaassaan lakimiehenä työskennellyt Mesaedy matkusti Euroopan halki 23 päivää ja päätyi Tornion kautta ensin Tampereelle Hervannan hätämajoitukseen. Eri vastaanottokeskusten kautta Mesaedy päätyi takaisin Tampereelle, jonne hän asettui opiskelemaan.

Pari vuotta Suomeen tulonsa jälkeen Mesaedy meni asiakkaana maahanmuuttajille tarkoitettuun matalankynnyksen ohjaus- ja neuvontapaikkaan. Pian hän olikin itse paikassa työharjoittelijan ja työntekijän roolissa neuvomassa sekä tukemassa vertaisiaan.

Pian sosionomiksi valmistuva Ahmed Mesaedy haluaa Vuoden pakolaismiehenä edistää tasa-arvoa ja erityisesti pakolais- sekä maahanmuuttajataustaisten ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Kuva: Julius Töyrylä

Tämän lisäksi Ahmed kävi Tampereen ammattikorkeakoulun järjestämän kokemusasiantuntijakoulutuksen, jonka pohjalta hän on ollut muun muassa kehittämässä Tampereen kaupungin palveluja.

– Erityisen tärkeää on kehittää kotoutumista yksilölliseksi prosessiksi, jossa huomioidaan ihmisen tilanne ja esimerkiksi opiskelutausta sekä tulevaisuuden haaveet.

Muun muassa se onkin yksi asia, jota Mesaedy haluaa edistää. Sen lisäksi hän haluaa nostaa esille työelämän epäkohtia. Hänen tavoitteenaan on opiskella oikeustieteen maisteriksi ja sen kautta vaikuttaa asioihin lakien tasolla.

– Tahdon omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että kaikilla ihmisillä olisi sataprosenttisesti samat mahdollisuudet työ- ja opiskelumaailmassa sekä yhteiskunnan jäseninä.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue myös:

"Yksinhuoltajaäitinä voi pärjätä, oppia kielen, kasvattaa lapsia ja käydä töissä", toteaa vuoden pakolaisnainen Farhia Abdin – Kordnejad Ebrahimista vuoden pakolaismies (2020)

Vuoden pakolaisnainen on abiturientti Rand Mohamad Deeb – rohkaisee maahanmuuttajia opettelemaan suomea (2019)

Vuoden pakolaiset on valittu – ovat tukeneet toisia maahanmuuttajia uuteen alkuun (2018)