1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Kesän kuumimpana päivänä lämpötila nousi Tampereella 32 asteeseen: työsuojelupäällikkö ja ylilääkäri kertovat, miten helle näkyy TAYSissa

Tampereella lämpötila nousi tiistaina jo 32 asteeseen. Miten Tampereen yliopistollisessa sairaalassa pärjätään helteen kanssa? Yle kävi kysymässä.

TAYSin työsuojelupäällikkö Taru Kotiniitty ja Acutan ylilääkäri Mikko Franssila sairaalan pääovella
Työsuojelupäällikkö Taru Kotiniitty ja Acutan ylilääkäri Mikko Franssila kertovat, että ilmastointi helpottaa työntekoa TAYSissa. Erityisesti vanhoja ja monisairaita tulee nyt helteen uuvuttamana potilaiksi.

Tiistaista on kesän tähän asti kuumin päivä. Esimerkiksi Tampereen keskustassa mittari näytti Ilmatieteen laitoksen mukaan ennen kello kymmentä jo 28,4 astetta ja kello 13 lämpötila nousi jo 32 asteeseen.

Yle kävi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kysymässä, miten helle näkyy siellä. Tallenteen suorasta striimistä voit katsoa tästä jutusta. Toimittaja Katri Tapolan haastateltavina olivat TAYSin työsuojelupäällikkö Taru Kotiniitty ja Acutan ylilääkäri Mikko Franssila.

Useamman päivän hellejakso näkyy Acutassa muun muassa tapaturmien lisääntymisenä. Käyntimäärät nousivat Franssilan mukaan selvästi viime viikonloppuna.

– Kun ihmiset ovat liikkeellä, tapaturmia sattuu enemmän. Ja kun lämpötila nousee yli 30 asteen, vanhoissa kerrostaloasunnoissa ilma seisoo ja lämpötila voi nousta hyvin tukalaksi. Se alkaa näkyä iäkkäimpien ja hauraimpien kunnossa ja heijastuu meillekin.

Etätöistä halutaan ilmastoidulle työpaikalle

Viilennetyt työtilat helpottavat TAYSin työntekijöiden jaksamista. Toimistotyötä tekevä Taru Kotiniitty kertoo, että tulee helteellä mielellään töihin. Näin tekevät muutkin, joilla kotona etätyössä on huomattavasti tukalampaa kuin työpaikalla.

Myös hoitotyössä ilmastoidut työtilat helpottavat työntekoa.

– Mutta kyllä ilman kosteuden huomaa. Ja korona-aikana, kun on suojavaatteet ja maskit, kyllä sitä hikeä vaan tulee. Täytyy huolehtia nesteyksestä hyvin, Mikko Franssila sanoo.

TAYSissa julkaistiin pari vuotta sitten ohje kuumassa työskentelystä. Siihen on päivitetty ohjeet siitä, miten toimitaan, kun lämpötila nousee.

Taru Kotiniitty muistuttaa, että yli 28 asteessa työskennellessä työntekijän pitäisi voida pitää kymmenen minuutin tauko joka tunti.

– Työnantajan velvollisuus on huolehtia tästä, mutta eihän se aina kaikissa työtehtävissä toteudu. Esimiesten lisäksi työkavereiden pitäisi huolehtia, että jokainen pystyy taukoja pitämään.

Myös työtapoja voidaan muuttaa niin, että ainakin osa työtehtävistä voidaan tehdä viilennetyissä tiloissa.

TAYSin potilastilat alkavat olla viilennettyjä, mutta vanhassa B-tornissa on edelleen viilentämättömiä vuodeosastoja. Näissä työskentely on tukalaa, mutta erityisen vaikeaa on tietysti potilailla.

– Näissä ei valitettavasti tahdota saada aina edes läpivetoa aikaiseksi. Henkilökunnan pitää silloin tietysti huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja mahdollisista suihkuista. Se tietää tietysti enemmän työtä heille, Kotiniitty kertoo.

Juo, suihkuttele, äläkä rehki!

Mikko Franssilan muistuttaa, että helteellä tärkeintä on riittävä nesteytys. Juoda pitäisi 2–3 litraa tai jopa enemmän. Tämä sisältää vuorokaudessa nautitun kokonaisnestemäärän eli ruokajuomat, välivedet ynnä muut nautitut nesteet.

Hellepäivistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan nauttia varjossa rauhallisesti ja turhia ponnisteluja välttäen.

– Viilennykseksi kylmät suihkut ovat hyviä, vaikka monta kertaa päivässä. Kun yöksi toivottavasti hieman viilenee, kaikki ikkunat kannattaa avata ja sitä kautta viilentää asuntoa. Se monesti helpottaa.

Taysin ensiapuvastaanoton sisäänkäynti kuvattuna aurinkoisena päivänä.
Taysin ensiavun ylilääkäri Mikko Franssila ja Taysin työsuojelupäällikkö Taru Kotiniitty kertovat, miten kova helle vaikuttaa työntekijöihin sairaalassa. Franssilan vinkki on, että aikuisen pitää juoda helteellä 2-3 litraa vettä. Toimittajana Katri Tapola.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.