Hyppää sisältöön

Rajuilma kuritti Pohjanmaalla ja Kainuussa: Pahimmillaan 20 000 sähköttä, Tuurin kyläkaupassa sade katosta läpi, Oulussa liikennehäiriöitä

Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen annettiin kello 16.30 varoitus voimakkaista ukkoskuuroista. Rankkasade lävisti Keskisen kyläkaupan katon, lähes 20 000 taloutta ilman sähköä sekä junaliikenne katki Kontiomäen ja Oulun välillä.

Helteisen tiistain ukkosrintama toi tuulia ja sadetta Kainuuseen
Helteisen tiistain ukkosrintama toi tuulia ja sadetta Kainuuseen

Eilispäivänä koettu ukkosmyräkkä on kurittanut Suomea Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla alueella myös tänään.

Kello 16.30 annetussa viranomaistiedotteessa varoitettiin (siirryt toiseen palveluun), että Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkoskuuroja, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Varoituksessa myös kehotettiin pysymään sisätiloissa, varoa kaattuvia puita, maahan pudonneita sähkölinjoja ja suojaamaan ulkona oleva irtain omaisuus.

Myrsky tehnyt tuhojaan: Sähköt ja junaliikenne katki, Keskisen kyläkaupan katto petti

Rajuksi yltynyt tuuli on illan aikana Kainuussa Puolangalla kaatanut puita ja katkonut sähköjä yli 1 300 taloudesta.

Myrskytuulet ovat kaataneet puita ja katkoneet sähköjä Puolangassa Kainuussa.

Aiemmin tänään ukkosrintama ja rankkasade aiheutti suuria vahinkoja Keskisen kyläkauppaan Tuurissa, Etelä-Pohjanmaalla. Pelastuslaitoksen mukaan vesi on romahduttanut liikerakennuksen kattoa ja vettä on useammasta kohdasta. Vettä kerrotaan virraneen kauppaan sisään solkenaan ja muun muassa kassalinjastojen päälle.

Lisäksi junaliikenne on poikki Kontiomäen ja Oulun välillä, kertoo Fintraffic rataliikennekeskus. Toistaiseksi junat korvataan linja-autoilla.

Myrsky kaatoi puita Puolangalla, Kainuussa. Kuva: Leo Ervasti

Kovan myrskytuulen kaatamat puut ovat aiheuttaneet sähköratavaurion. Arviota viankorjauksesta ei vielä ole, mutta ensiarvion mukaan junaliikennekatkos kestää ainakin tämän illan.

Myös moottoritiellä Limingassa Kempeleen ja Tupoksen välillä osa kaistoista on poissa käytöstä, kun kova tuuli kaatoi rekan perävaunun tielle.

Rajuilma Kokkolassa
Rajuilma iski Kokkolaan tiistaina iltapäivällä

Ukkonen saapui tänään alkuiltapäivästä Pohjanmaan rannikolle, jossa tuulen voimakkuudeksi mitattiin Pietarsaaressa puuskissa jopa 27,5 metriä sekunnissa. Kokkolan keskustassa satoi puolestaan kaatamalla vettä ja halkaisijaltaan noin 3 sentin suuruisia rakeita

Sähköt olivat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla poikki lähes 20 000 taloudesta ennen kello kuutta, kertoo sahkokatkokartta.fi (siirryt toiseen palveluun).

Huomenna keskiviikkona ukkosia voi tulla suuressa osassa maata Lappia lukuun ottamatta.

Oulun tilannetta on seurattu lisäksi tässä artikkelissa. Pohjanmaalla myrskyn etenemisestä voi lukea tästä jutusta.

Parikkalassa 33,6 astetta – kesäkuun ennätyksestä jäätiin vain 0,2 astetta

Maan etelä- ja keskiosissa tilanne oli täysin erilainen. Tälle päivälle odoteltiin jopa lämpöennätyksen rikkoutumista.

– Tänään on kaikista jännittävin ja kuumin päivä tällä viikolla. On mahdollista, että kesäkuun lämpöennätys, 33,8 astetta, menee rikki, kertoi Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi aamupäivällä.

Iltapäivällä Parikkalassa mitattiin 33,6 astetta lämmintä, joka jäi päivän korkeimmaksi lukemaksi. Vaikka ennätys ei tällä kertaa rikkoutunut, on kyseessä kaikkien aikojen toiseksi kuumin lämpötilä, joka kesäkuussa on mitattu.

– Huomenna on edelleen tosi lämmin päivä, ja ylimmät asteet ovat 30:n tienoilla etelässä ja idässä. Huomisen jälkeen kaikista kuumin ilma on väistymässä, eikä loppuviikosta ole enää 30:tä astetta, Kotakorpi sanoi.

Myös pahimmat ukkoset väistyvät keskiviikon jälkeen, joskin kuuroja tulee siellä täällä senkin jälkeen.

Hellettä piisaa juhannuksenakin Etelä- ja Keski-Suomessa

Juhannuksena sää on edelleen lämmin, ja mittari nousee yli 25:n sisämaassa maan etelä ja keskiosissa.

Pohjoinen Suomikin alkaa vihdoin lämmetä loppuviikosta niin, että siellä päästään pariinkymmeneen asteeseen aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Pohjoisimman osan viileyttä lisäävät siellä perjantaina ja lauantaina liikkuvat sateet.

Muualla maassa juhannussää on varmasti suurimmalle osalle kansasta mieluinen.

– Kun kaikista kuumin ilma väistyy eikä valtavia ukkosia eikä runsaita sadealueita ole, sanoisin, että luvassa on kelpo kesäsäätä juhannukseksi. En usko, että siitä voi kovinkaan moni valittaa, Kotakorpi hymyilee.

Hän muistuttaa kuitenkin, että juhannuksenakin kannattaa seurata ennusteita ja varautua monenlaiseen. Juhannuskokosta haaveilevien on tärkeää tarkistaa metsäpalovaroitukset.

Lue myös:

.
.