1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoima

Pohjois-Savon ely-keskus päivitti työlupalinjaustaan – työvoiman saatavuus vaikeutunut kahdeksalla alalla

Päivitetyssä työlupalinjauksessa määritellään ne ammattialat, joilla on pulaa työntekijöistä. Näille aloille on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Esimerkiksi hitsaajista on tällä hetkellä pulaa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pohjois-Savon ely-keskus on päivittänyt alueellista työlupalinjaustaan. Päätöksellä linjataan ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut. Näille aloille on mahdollista rekrytoida työvoimaa Euroopan unionin ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Ely-keskuksen mukaan työvoiman saatavuus on vaikeutunut kahdeksalla eri ammattialalla. Niitä ovat muun muassa sairaanhoitajat, lähihoitajat, peltoviljelytyöntekijät, puutarha- ja kasvihuonetyöntekijät, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, sekä koti- hotelli-, ja toimistosiivoojat.

Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ely-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet.

Suomessa toimivan työnantajan edellytetään rekrytoivan työvoimaa ensisijaisesti Suomesta ja EU- ja ETA-alueelta.

EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa. Vastaava oikeus on myös Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisilla.

EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan. Työntekijän oleskelupa oikeuttaa työntekoon työntekijänä tietyllä ammattialalla tai tietyn työnantajan palveluksessa.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.