1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilivoimalat

Helsinki sulkee Hanasaaren voimalan etuajassa – kaupunki pohtii rakennukselle uutta käyttöä: "Turbiinihalli voisi soveltua palloiluun"

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren hiilivoimalaitoksen viimeistään huhtikuun alussa 2023. Päätöksiä voimalarakennuksen jatkokäytöstä ei ole vielä tehty, mutta virkamiehet ovat pohtineet liikunta- ja kulttuuritiloja.

Hanasaaren hiilivoimala on Suomen kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren hiilivoimalaitoksen lähes kaksi vuotta suunniteltua aikaisemmin. (siirryt toiseen palveluun) Helenin mukaan päätös sulkea voimalaitos on taloudellisesti kannattavaa, koska päästöoikeuksien hinnat ovat kohonneet.

Voimalaitoksen sulkemispäätöksellä on merkittävä vaikutus myös koko Suomen pyrkimyksissä vähentää päästöjä. Hanasaaren hiilivoimala on Suomen kolmanneksi suurin hiilipäästöjen aiheuttaja.

– Voimalaitoksesta luopuminen suunniteltua aiemmin on mahdollista, sillä olemme tehneet viime vuosina paljon työtä ja merkittäviä investointeja uusiutuvan ja päästöttömän lämmön ja sähkön tuotantoon, Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström, sanoo.

Uuden aikataulun mukaisesti Hanasaaren kivihiilivoimalaitos siirtyy lämmityskaudeksi 2022–2023 varakäyttöön, kunnes Vuosaareen rakennettava biolämpölaitos saadaan tuotantoon. Tämän jälkeen Hanasaaren voimalaitos suljetaan lopullisesti. Weckström toteaa, että alkuperäisen suunnitelman mukaan Hanasaaren voimalan sulkeminen olisi ajoittunut vuoden 2024 loppuun.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kiittelee kaupungin omistaman energiayhtiön määrätietoista työtä löytää korvaavia energiaratkaisuja.

Vapaavuori toteaa, että oppia energiaratkaisujen löytämiseksi on haettu yhteistyössä koko maailman energiaviisailta Helsinki Energy Challenge –kilpailussa.

– Helen ja Helsingin kaupunki ovat systemaattisesti kehittäneet uusiutuvia vaihtoehtoja ja tekniikoita, joilla laitos voidaan korvata, Vapaavuori sanoo.

Hiilivoimalan sulkeminen leikkaa koko Suomen päästöjä noin kaksi prosenttia

Hanasaaren hiilivoimalan sulkeminen vähentää koko Suomen hiilidioksidipäästöjä noin kaksi prosenttia. Helsingin omat päästöt laskevat parisenkymmentä prosenttia.

Kaupunkilaisille Hanasaaren voimalan sulkeminen näkyy siten, että hiilivarasto poistuu katukuvasta ja alue vapautuu aikanaan kaupunkilaisten käyttöön.

Vapaavuoren mukaan Hanasaaren alue tarjoaa huikeita mahdollisuuksia meren äärellä.

– Alueelta vapautuu uniikkia kaupunkitilaa ja ranta-alueita. Voimalaitoksen alueella on valtava potentiaali kehittyä uudeksi urbaanin kulttuurielämän keskittymäksi.

Vapaavuoren mukaan voimalaitokselta vapautuvat alueet voivat jatkossa muodostaa uuden keskuksen itäiselle kantakaupungille. Alue on myös kiinteästi yhteydessä Suvilahden ja Teurastamon alueisiin.

Voimalan rakennetutkimukset ovat nyt käynnissä. Tutkimus kartoittaa sitä, missä kunnossa rakenteet ovat ja mitä niille joudutaan tekemään, jotta rakennusta voisi hyödyntää jatkossa. Selvityksen on tarkoitus valmistua marraskuussa, minkä jälkeen kaupunki aloittaa ensi vuonna jatkoselvitykset alueen käytöstä.

Kalasataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Hannu Asikaisen mukaan liikunta- ja kulttuuritiloista on ollut puhetta, mutta lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.

– Esimerkiksi turbiinihalli voisi soveltua palloiluun ja moneen muuhunkin toimintaan. En usko, että laitos puretaan kokonaan, mutta poliitikot päättävät siitä myöhemmin, Asikainen sanoo.

Hanasaaren tuotanto korvataan ensivaiheessa lämpöpumpuilla, lämmön varastoinnilla, biomassalla ja lämpökaupalla.

Vapaavuori: Salmisaaren voimalakin saatetaan sulkea kaavailtua nopeammin

Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström kertoo, että yhtiön hiilineutraaleihin investointeihin on varattu kaikkiaan miljardi euroa ja kolmannes investointipäätöksistä on jo tehty.

Helsingin kaupunki on strategiassaan sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Tavoite toteutetaan vaiheittain.

Helsingissä on tällä hetkellä kaksi hiilivoimalaa. Hanasaaren lisäksi myös Salmisaaressa on hiilivoimala. Vapaavuori sanoo uskovansa, että myös Salmisaaren voimala päästään sulkemaan merkittävästi aiottua aikaisemmin.

Tällä erää Helen on luopumassa kivihiilestä kokonaan vasta vuonna 2029, jolloin kivihiilen energiatuotannon kieltävä laki astuu voimaan.

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla tiistaina 22.6.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Tästä tulee ilmastovuosi EU:ssa, jaossa satoja miljardeja euroja – Saastuttamisen hinta nousee, teollisuuden päästöt pienenevät

Kaukolämpölaskut nousseet pääkaupunkiseudulla 46–70% reilussa vuosikymmenessä – selvitimme, kannattaako nyt vaihtaa maalämpöön