1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Turku kaipaa asukkaiden apua vieraslajikasvien torjunnassa

Jättipalsami ja komealupiini vievät tilaa perinteisiltä niittykasveilta.

Komealupiini valloittaa uusia kasvupaikkoja tehokkaasti myös Turussa. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Turun kaupunki on mukana valtakunnallisissa vieraslajitalkoissa. Kaupunkilaiset voivat osallistua Soolotalkoot-kampanjan (siirryt toiseen palveluun) kautta jättipalsamin ja komealupiinin torjuntaan kaupungin osoittamissa talkookohteissa, jotka on merkitty maastoon kyltein.

Soolotalkoot-kampanjaan voi osallistua torjumalla vieraskasveja omalla pihalla, puutarhapalstalla ja muilla paikoilla maanomistajan luvalla.

Turun kaupungilla on omat talkookohteensa: Haritussa ja Skanssissa kitketään jättipalsamia sekä Katariinanlaaksossa ja Kuninkojalla komealupiinia.

Jättipalsami on yksivuotinen, mehevävartinen ruoho. Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa ennen kukintaa ja siementen kypsymistä, sillä kasvi sinkoaa siemenet monien metrien päähän.

Yksi jättipalsamiyksilö voi muodostaa jopa 4 000 siementä. Jättipalsamilla ei ole Suomessa luonnollisia vihollisia ja kasvi onkin haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella.

Myös komealupiini valloittaa uusia kasvupaikkoja tehokkaasti ja vie samalla tilaa alkuperäisiltä niittykasveilta, joista monet ovat uhanalaisia. Tutkimuksissa on myös havaittu, että lupiinien siitepölyn sisältämä lupaniini voi haitata kimalaisten lisääntymistä.

Merkittyjen kohteiden lisäksi lupiinia saa poimia maljakkoon myös kävelyteiden varsilta ja kaupungin omistamilta joutomaa-alueilta, kunhan huomioi liikkumisturvallisuuden.