Hyppää sisältöön

"Me ollaan kuin yksi suuri perhe, joka nyt revitään auki" – Kemin Veitsiluodon pettyneet työntekijät kokoontuivat yhteen

Stora Enson Veitsiluodon tehtailta irtisanottavat ovat pettyneitä tarjottuun muutosturvaan. Tehtaiden lopettamisen myötä työpaikan on menettämässä 550 ihmistä. Ensimmäiset irtisanomisilmoitukset jaettiin tiistaina.

Veitsiluodon tehtaan väki kokoontui tänään Rytikarin työväentalolla - tehdasalueelle toivotaan uutta toimintaa
Veitsiluodon tehtaan väki kokoontui tänään Rytikarin työväentalolla - tehdasalueelle toivotaan uutta toimintaa

Paperilliittolaisille Veitsiluodon tehtaiden työntekijöille järjestetty tilaisuus sai väen paikalle Rytikarin työväentalolle. Lähes 40 vuotta Veitsiluodossa työskennellyt Mika Perttunen oli yksi paikalle saapuneista. Hän pitää yhteenkokoontumista tärkeänä paikkana jakaa yhteisiä tuntoja.

– 5-vuorotyössä ei kaikkia työntekijöitä näe. Varmasti kaikilla muillakin on ollut niin hyviä kuin huonojakin päiviä, sanoo Perttunen.

Yhteisten tuntojen jakamisen lisäksi Perttunen tuli kuulemaan niin yt-neuvottelujen kulusta kuin siitä, kuinka pitää työttömyysturvan saamiseksi toimia.

– Kun on tehtaalla ollut vuodesta 1982, kaipaa tietoa mihin pitää ilmoittautua ja niin pois päin, toteaa Perttunen, joka työskentelee käyttö- ja kunnossapitotöissä.

Muuttoavustusta ja eläkeputkia

Myös Veitsiluodon tehtaiden pääluottamusmies Mikko Alamommo korostaa työntekijöiden yhteisen tapaamisen merkitystä.

– On hyvä päästä kertomaan muille työntekijöille yt-neuvotteluista ja työntekijäpuolen tekemistä ehdotuksista. Yt-neuvottelujen aikaan se ei ole mahdollista, sanoo Alamommo.

Veitsiluodon tehtaiden työntekijät vaihtoivat kuulumisia Rytikarin työväentalon edustalla ennen paperiliittolaisille tarkoitetun tilaisuuden alkua. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Työntekijäpuoli on pettynyt yhtiön muutosturvapakettiin.

– Kyllä työnantajan muutosturvapaketti on lain minimi, vain pienillä nyansseilla mentiin sen yli. Esimerkiksi pohjoista sijaintia tai alueen heikkoa työllisyystilannetta ei ole juuri otettu huomioon, kertoo Alamommo.

Saamiemme tietojen mukaan työntekijöille maksettava muuttoavustus on 3 000–6 000 euroa ja sitä voi saada myös Stora Enson ulkopuoliseen työhön siirryttäessä. Oman yrityksen perustamiseen voi avustusta saada enintään 20 000 euroa.

Vuonna 1962 tai aiemmin syntyneet pääsevät niin sanottuun eläkeputkeen.

– Ei tässä iässä vielä kiinnosta jäädä laakereille lepäämään, sanoo 56-vuotias Mika Perttunen, joka toivoo vielä lisää työvuosia.

Uutta toimintaa toivotaan

Niin Alamommo kuin Perttunenkin pitävät tärkeimpänä, että Stora Enso suhtautuisi myötämielisesti niihin yrityksiin, jotka olisivat valmiita jatkamaan toimintaa Veitsiluodossa.

– Paperia täällä tuskin tullaan tuottamaan, mutta ehkä sellua kuitenkin, miettii Mika Perttunen

Paperiliitto järjesti tänään tilaisuuden, jossa kerrottiin työttymyyspäivärahasta, yt-neuvotteluista ja työnantajan muutosturvasta

Kemijärvelle biotuotetehdasta suunnitteleva Vataset Oy on ilmoittanut kiinnostuksensa jatkaa sellun valmistusta Kemissä. Sen sijaan UPM-Kymmenellä ei kertomansa mukaan ole suunnitelmia Veitsiluodon suhteen.

– Mitä nopeammin Veitsiluotoon saadaan toimintaa, sitä parempi, sanoo Alamommo, jonka mukaan nyt ei ole aika tähdätä esimerkiksi viiden vuoden päähän.

Lue myös:

Erityishuomiota jaksamiseen

Stora Enson Veitsiluodon tehtailta työttömiksi jäävien henkiseen jaksamiseen on tarkoitus kiinnittää erityishuomiota kesän aikana. Veitsiluodon tehtaat ja Kemin seurakunta suunnittelevat heinäkuulle yhteistä toimintaa. Johtava diakonityöntekijä Teija Jestilä kertoo, että vielä ei ole tarkalleen päätetty yhteistyön sisältöä.

Yhteistoimintaneuvottelujen alkaessa perustettu diakoniatyön kriisipuhelin on ollut toiminnassa koko yt-prosessin ajan. Alkuvaiheen pitkää puhelinpäivystysaikaa on sittemmin lyhennetty.

Urapolkua ja henkistä tukea

Teija Jestilä pitää tärkeänä, että Kemiin perustettiin kriisiryhmä heti kun tehtaan lakkautussuunnitelmista kerrottiin. Kemin kaupungin työllisyyspalvelujen ja te-toimiston tehtävänä on auttaa työttömiksi jääviä tulevan urapolun rakentamisessa.

– Seurakunnan rooli on tarjota henkistä tukea, sanoo Jestilä, joka on myös Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Mika Perttunen kertoo, että tukea työntekijöille on tarjottu ja tehtaalla on vieraillut väkeä aina piispasta asti.

– Kriisipuhelimen numero on tiedossa, mutta tarvetta sille ei ole ollut kun ei ole itsetuhoisia ajatuksia, sanoo Perttunen.

Jestilä uskoo, että henkistä ja muuta apua Kemissä tullaan tarvitsemaan ja tarjoamaan myös lähitulevaisuudessa. Hän muistuttaa, että ihmiset käsittelevät kriisiä omassa tahdissaan: osalla päällimmäisenä mielessä on tulevan toimeentulon epävarmuus ja tutusta työyhteisöstä luopuminen, toiset tekevät jo konkreettisia suunnitelmia tulevasta työurastaan.

Lue myös:

.
.