Jo miljoona suomalaista käyttää digitaalista Omapostia – kymmenen vuoden kuluttua kirjeitä ei juuri tule postilaatikkoon

Suurin osa kirjeistä voidaan lähettää digitaalisesti, eikä niitä välitetä tulevaisuudessa paperisena. Silti postikortit kolahtavat postilaatikoihin, eikä se muuksi muutu. Niitäkin on yritetty digitalisoida, mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä.

Postilaatikoita ei kärrätä tulevaisuudessakaan kaatopaikalle, vaikka laatikkoon kannetun postin määrä vähenee entisestään. Kuva: Johanna Raatikainen / Yle

Postin palvelulla nimeltään Omaposti on miljoona aktiivista käyttäjää (siirryt toiseen palveluun)kuukaudessa jo nyt (Posti). Käyttäjät löytyvät pääasiassa kaupungeista. Siihen, miksi käyttäjät keskittyvät kaupunkeihin, ei Postilla vielä ole vastausta, sanoo liiketoimintajohtaja Salla Ketola.

– Se voi liittyä siihen, että kuluttajakäyttäytyminen on alueellisesti erilaista. Mitä enemmän asioita ostetaan, sitä helpommin otetaan käyttöön tilaamista helpottavia ratkaisuja.

Omapostiin voi tilata lähes kaikkien yritysten laskut, pakettitiedot, viranomaiskirjeenvaihdon ja esimerkiksi terveystietoja sisältävän postin. Mummon kirjoittamaa korttia sinne ei saa, vaikka sitäkin Posti, silloinen Itella kokeili noin 11 vuotta sitten.

– Siinä oli parikin kokeilua, mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä, eikä palvelu jäänyt elämään, sanoo Ketola.

Suunta on Ketolan mukaan selvä: jaettavat kirjeet vähenevät kovaa kyytiä. Pandemia kiihdytti luukkuun jaettavan kirjepostin vähenemistä, sanoo Ketola.

– Monet yritykset vähensivät postiluukkuun tulevaa kaupallista postitusta pandemian iskiessä. Sanoisin, että jaettavan kirjepostin määrä on erittäin pieni 10 vuoden kuluttua.

Silti fyysinen postilaatikko ei ole häviämässä. Posti ei ole ainoa yritys, joka jakaa postia, ja fyysiseen laatikkoon kaikki yhtiöt voivat toimittaa postia.

Palvelujen käyttäjämäärät ovat epämääräisiä

Postin toimittamien tietojen mukaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Omaposti-palvelua käyttää Oulussa 312 000 asiakasta ja Limingassa, Raahessa ja Iissä palvelua käyttää yli 5 000 asiakasta. Pohjois-Karjalassa käyttäjiä olisi Postin antamien tietojen mukaan 3 600, joista kolme neljäsosaa Joensuussa.

Reilun 71 000 asukkaan Kainuussa palvelu on käytössä reilussa 11 000 puhelimessa, mutta vain Sotkamossa ja Kajaanissa käyttäjämäärä ylittää 20 prosenttia väestöstä. Muissa kunnissa se on vain muutamia satoja.

– Luvut eivät kerro tarkasta asiakasmäärästä, vaan ne perustuvat Google Analyticsin työkaluihin, sanoo Salla Ketola.

Siksi esimerkiksi Oulussa näyttää olevan enemmän Omapostin käyttäjiä kuin koko kaupungissa on asiakkaista. Käyttäjäksi määritellään sellainen, jolla ei ole analytiikkaevästettä aiemmin. Koska evästeitä poistetaan herkästi, analytiikka laskee yhden käyttäjän useampaan kertaan. Sama käyttäjä voi kirjautua myös kahteen kaupunkiin, jos asuu toisessa, mutta käyttää Omapostia usein toisessa.

Joko sinä olet siirtynyt digitaaliseen postiin? Keskustelu on auki torstaihin kello 23:een asti.