Hyppää sisältöön

Vesiyhtiön asioiden selvittely aivan solmussa Kouvolassa – ex-johtajien rahankäytön paljastanut raportti sisältää kaupungin mielestä virheitä, nyt tilattiin uusi

Kouvolan kaupunki tilaa lisäselvityksen vesiyhtiönsä toiminnasta, koska edellinen raportti sisälsi kaupungin mielestä selkeitä virheitä. Vesiyhtiö pyysi itselleen alun perin erityistilintarkastusta yhtiön ympärillä velloneiden kiistojen vuoksi.

Kouvolan Vesi -yhtiön toiminnasta tehdään lisäselvitys. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki tilaa jatkoselvityksen vesiyhtiönsä toiminnasta. Syynä on se, että edellinen raportti sisälsi kaupungin mielestä virheitä.

– Selvityksessä oli joitakin selkeitä virheitä. Siinä jäi myös osittain avoimia kysymyksiä, joten joitakin kohtia on syytä tarkentaa, apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell kertoo.

Forsell ei erittele, mitkä tiedot olivat virheellisiä. Hänen mukaansa tarkastusyhtiöllä ei ollut kaikkea tietoa kerättynä vesiyhtiön toiminnasta.

– Tämä asia pitää selvittää perin pohjin, joten käydään raportti vielä kokonaisuudessaan läpi ja tarkennetaan sitä siinä määrin kuin on tarpeen.

Vastikään valmistuneessa erityistilintarkastuksessa Kouvolan Veden toiminnasta paljastui useita puutteita.

Lue lisää: Vesiyhtiön ex-johtajien rahankäyttö paljastui Kouvolassa – 80 miljoonan euron hankinnat kirjaamatta

Kouvolan Vesi pyysi helmikuussa itselleen erityistilintarkastuksesta yhtiön ympärillä velloneiden kiistojen vuoksi. Tarkastus valmistui kesäkuussa.

Kaupunginhallitus tutustui raporttiin maanantaina ja päätti tilata siitä tarkennetun selvityksen avoimeksi jääneiden kysymysten ja virheiden takia.

Useita virheitä

Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtajana toimi toukokuuhun asti Jukka Silén (kok.), ennen kuin Kouvolan kaupunki irtisanoi koko hallituksen toukokuussa. Silénin mukaan vesiyhtiön toiminnasta tehty raportti sisälsi paljon virheitä.

– Siellä on niin oleellisia asioita, että ihmettelen tilintarkastusyhtiön osaamista, Jukka Silén sanoo.

Yhtenä esimerkkinä hän nostaa uuden toimitusjohtajan hakuprosessin. Raportin mukaan yhdeksi ehdokkaaksi otettiin kesken prosessin henkilö, joka oli vastaanottanut muiden ehdokkaiden hakemukset.

– Hakemukset eivät ole menneet silloiselle yhtiön laitospäällikölle Ari Mikkelälle, joka on tällä hetkellä toimitusjohtaja, vaan kaikki hakemukset ovat tulleet minulle eli hallituksen puheenjohtajalle, Silén sanoo.

Vesiyhtiön toiminnasta alkaa uusi selvitys Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Toinen virhe liittyy Silénin mukaan toimitusjohtajan autoetuun. Erityistilintarkastuksen mukaan entiselle toimitusjohtajalle oli maksettu palkkaan sisällytetyn vapaan autoedun lisäksi myös vuosittaiset kilometrikorvaukset.

– Se ei pidä paikkaansa. En ymmärrä, miten he voivat sekoittaa asioita, Jukka Silén sanoo.

Hänen mukaansa entiselle toimitusjohtajalle oli alun perin maksettu palkan päälle vapaa autoetu, kun sen olisi pitänyt sisältyä hänen palkkaansa. Silénin mukaan asia kuitenkin korjattiin.

– Tämä ei ole hallituksen eikä toimitusjohtajan moka, vaan Taitoa Oy oli kirjannut ne väärin järjestelmään.

Taitoa on järjestänyt Kouvolassa muun muassa talous-, henkilöstö- , rekrytointi-, perintä- ict- ja yhteishankintapalveluita. Yhtiön nykyinen nimi on Sarastia.

– Kun tämä asia käytiin läpi, toimitusjohtaja valitsi oman auton ja hän ajoi kilometrikorvauksilla. Tällaisia päällekkäisyyksiä ei ole ollut, että hän olisi saanut vapaan autoedun ja kilometrikorvaukset, Jukka Silén sanoo.

Tarkastuksen mukaan Kouvolan Vesi ei pääsääntöisesti ole noudattanut omaa hankintaohjettaan tekemissään hankinnoissa. Hankintaohjetta ei myöskään ollut hyväksytty yhtiön hallituksessa.

Jukka Silén pitää hyvänä asiana, että tarkastusyhtiö selvittää vesiyhtiön hankintaohjetta.

Varoitus tarkastusyhtiölle

Vesiyhtiön hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Silén moittii selvityksen tekijäksi valittua Talvea-yhtiön ammattitaitoa.

Tilintarkastusyhtiö on saanut vuonna 2019 Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastuslautakunnalta varoituksen (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tekemästään tilintarkastuksesta. Tapaus koski rovaniemeläisen hydrauliikkasylintereitä valmistavan yhtiön tilintarkastusta.

– Minkä takia konsernijaosto valitsi tällaisen pienen kokemattoman tilintarkastusyhtiön tarkastamaan vesiyhtiötä, Silén ihmettelee.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo, että Kouvolan kaupunki on kilpailuttanut erityistilintarkastuksen kaupungin hankintaohjeen mukaisesti. Hän huomauttaa, ettei varoitus liittynyt samaan tai edes vastaavanlaiseen tapaukseen kuin mistä vesiyhtiön erityistilintarkastuksessa on kyse.

– Yhtiöllä on voimassaoleva toimilupa. En näe syytä, miksi (varoitus) otettaisiin kilpailutuksessa huomioon.

Kouvolan kaupunki tilaa lisäselvitykset samalta yhtiöltä. Hinnasta ei ole vielä tietoa, koska selvityslista on vasta tekeillä.

– Näkisin, että Talvean pitää korjata virheet omatoimisesti. Lisäselvityksistä tehdään erillinen tilaus, apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo.

Tiukka aikataulu

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että lisäselvitys päätettiin tilata, koska se nähtiin erittäin tarpeelliseksi. Hänen mukaansa yhtiö ei ollut saanut kaikkea tietoa eikä ehtinyt paneutua niihin riittävällä tavalla.

– Toki aikataulu oli tiukka, Helminen sanoo.

Helminen sanoo, ettei kommentoi vesiyhtiön toiminnassa ilmenneitä puutteita ennen lisäselvityksen valmistumista.

– En halua häiritä tarkastustyötä ja ilmapiiriä, Harri Helminen toteaa.

Yle ei ole tavoittanut Talvea-yhtiön toimitusjohtajaa kommentoimaan vesiyhtiön erityistilintarkastusta.

Voit keskustella aiheesta 23.6.2021 kello 23 saakka.