1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaarallinen sää

Voimakas ukkosmyräkkä vyöryi Pohjanmaan rannikolle – alueella varoitetaan lähitunteina ukkospuuskista ja kehotetaan pysymään sisällä

Myräkkä vei sähköt pahimmillaan lähes 4 000 kotitaloudelta Kokkolassa. Kokkolassa satoi myös isoja, halkaisijaltaan 3 sentin rakeita.

Rajuilma Kokkolassa
Rajuilma iski Kokkolaan tiistaina iltapäivällä

Pohjanmaan rannikolle ennen kahta tiistaina vyörynyt ukkosmyräkkä on aiheuttanut alueen pelastuslaitokselle kolmekymmentä tehtävää. Pelastustyöntekijät ovat joutuneet raivaamaan irtoamassa olleita kattoja sekä lähinnä teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita.

Myräkkä ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja.

Puuskatuulet ovat kaataneet puita eri puolilla Kokkolaa ja Pietarsaaren seutua. Kokkolassa satoi myös halkaisijaltaan noin 3 sentin suuruisia rakeita.

Voimakas tuuli puhalsi puuskissa ja iltapäivällä puoli kolmen aikaan yksinomaan Kokkolassa oli sähköttä reilu tuhat kotitaloutta ja Uudessakaarlepyyssä sähköttömiä oli saman verran.

Ilmatieteen laitos varoitteli tiistaina päivällä Pohjanmaan rannikolle saapuvasta ukkosrintamasta, joka tuo Pietarsaareen ja Kokkolaan voimakkaita ukkosia ja vaarallisia puuskia.

hortensiat
Hortensiat saivat päälleen vesiryöpyn parvekkeella Kokkolan keskustassa

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa varoitellaankin lähitunteina voimakkaista ukkospuuskista, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja.

Pelastuslaitos kehottaa suojaamaan ulkona olevia tavaroita ja omaisuutta ennen tuulen voimistumista.

Kokkolassa satoi myös suuria rakeita. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Ukkosen aikana kehotetaan pysymään sisätiloissa. Ulkona ollessa kannattaa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja, muistuttavat viranomaiset.

Maanantaina rajuilma aiheutti Oulun seudulla suurta vahinkoa. Yksi ihminen kuoli puun kaaduttua myrskyssä hänen päälleen.

Lue lisää: Ukkonen iski Ouluun rajulla voimalla: Yksi kuollut myrskyssä kaatuneen puun alle, vesi tulvi kauppoihin ja yli 100 pelastustehtävää päivän aikana

Tämän päivän sää on ainakin maan keski- ja eteläosassa ollut helteinen.

Huomenna keskiviikkona ukkosia ennakoidaan suureen osaan maata Lappia lukuun ottamatta. Ylimmät lämpöasteet voivat olla 30:n tienoilla.

Lue lisää: Ukkonen jyrisee ja lämpöennätys paukkunee tänään – meteorologi: Juhannuksen säästä tuskin kukaan voi valittaa

Kokkolan torilla satoi kaatamalla tiistaina iltapäivällä ja tuulen puuskat piiskasivat Suntin puita. Kuva: Ari Vihanta / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.2. kello 23 saakka.