Hyppää sisältöön

Magi Koskikara syntyi Helsingissä tsaarinvallan aikana, pian hän viettää 105-vuotissynttäreitään – elämän suuri rakkaus löytyi työpaikalta, mutta kohtalo päätti toisin

Magi Koskikara jäi eläkkeelle, kun Kekkonen oli vielä presidentti. Suomessa on tällä hetkellä 44 ihmistä, jotka ovat 105-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Martta Margareta "Magi" Koskikara on yltänyt harvinaisen korkeaan ikään. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

– Siellä on laineita. Niiden joukossa minä elän.

Tarkkojen yksityiskohtien muisteleminen on helsinkiläiselle Magi Koskikaralle jo hieman vaikeaa, mutta aina välillä mieleen nousee ajatus kuin runo.

Glaukooma on heikentänyt näköaistin, ja päivät menevät pääosin sängyssä maaten. Eikä ihme, sillä heinäkuun alkupuolella Magi Koskikara täyttää hämmästyttävät 105 vuotta.

Samaan tai korkeampaan ikään yltäneitä on Tilastokeskuksen mukaan koko maassa tällä hetkellä 44 ja heistä pääkaupunkiseudulla yhdeksän.

Syntyi Venäjän vallan aikana

Martta Margareta Rainio syntyi Helsingin Eirassa heinäkuun kuudes päivä vuonna 1916. Helsingissä oli noin 162 000 asukasta ja Suomen suuriruhtinaskuntaa hallitsi Nikolai II.

Näkymä Helsingin Eiraan vuonna 1925. Kuva: Rauhamaa / Helsingin kaupunginmuseo

Vuonna 1925 otetusta valokuvasta voi nähdä, kuinka vähän Eira on vuosien saatossa muuttunut. Esimerkiksi Ehrensvärdintien ja Armfeltintien keskeiset talot ovat nykyisillä paikoillaan ja kaupunginosan yleisilme on varsin tutun näköinen.

Tämä on se lapsuuden maisema, johon Magi muistoissaan palaa, kun häntä pyytää kertomaan lapsuudestaan. Lempinimi Magi oli käytössä jo pikkutyttönä.

Tärkeänä lapsuudenmuistona mielessä ovat myös ystävät.

– Minulla oli paljon ystäviä. En halua unohtaa heitä. Oli erilaisia leikkejä, erilaisia rakkaussuhteita. Halusin olla elävä ihminen.

Hieman päälle parikymppisenä Magi sai työpaikan Suomen tullista. Työ vei asumaan eri puolille Suomea: ensin Mikkeliin, sitten Savonlinnaan, Jyväskylään, Kemiin, Tornioon, Vainikkalaan ja lopulta Kotkaan, josta tuli koti pidemmäksi aikaa.

Tähän oli syynä tietenkin rakkaus: puoliso Lennart “Lenni” Koskikara löytyi omalta työpaikalta Kotkasta. Magi ja Lenni avioituivat vuonna 1950, kun Magi oli 34-vuotias.

Martta Rainio ja Lennart Koskikara avioituivat elokuussa 1950. Kuva: Perhealbumi

Lapset Ulla ja Leena syntyivät vuosina 1951 ja 1952. Pian tämän jälkeen Lennin kurkkukivusta alkanut sairaus kuitenkin eteni nopeasti ja hän kuoli leukemiaan pari vuotta lasten syntymän jälkeen. Magista tuli leski 38-vuotiaana.

Kaikki tämä ehti tapahtua ennen kuin Kekkonen valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi.

Eläkkeellä yhtä pitkään kuin työelämässä

Puolisonsa kuoleman jälkeen Magi Koskikara muutti takaisin Helsinkiin. Hän halusi luopua asunnosta ja elinympäristöstä, johon liittyi niin raskaita muistoja.

Tilava Kotkan-asunto muuttui pieneksi kaksioksi Helsingissä, sillä sotien jälkeisen asuntopulan riivaamasta pääkaupungista oli vaikea löytää parempaa. Kahden pienen lapsen leskiäidiksi jäänyt Koskikara jatkoi työskentelyä Tullin päärakennuksessa Erottajalla.

Hän teki samassa paikassa töitä lopulta eläkeikäänsä saakka. Pitkän uran aikana ammattinimikkeitä olivat ainakin kanslisti, kassanhoitaja sekä tulliexpeditööri.

Magin päivät Myllypuron palvelukeskuksessa kuluvat pääasiassa sängyssä maaten. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Eläkeikää onkin nyt jatkunut jo suunnilleen saman verran kuin työelämää: Magi teki noin 40 vuoden työuran Tullissa ja jäi eläkkeelle hieman päälle 60 vuoden iässä 70- ja 80-lukujen taitteessa.

Nyt Koskikaralla on neljä lastenlasta ja kuusi lastenlastenlasta. Nuorimmalla tyttärenpojanpojalla Elielillä on ikäeroa isoisoäidin kanssa 101 vuotta.

Positiivinen ja vaatimaton luonteenlaatu

Voimistelu ja uinti pysyivät Magi Koskikaralle tärkeinä harrastuksina läpi elämän. Hän kävi vielä yli 80-vuotiaana ainakin kerran viikossa uimassa Yrjönkadun uimahallissa tai uimastadionilla.

Magin tytär Leena Halsti kuvailee äitiään positiiviseksi ja vaatimattomaksi ihmiseksi, joka ei juuri koskaan valita mistään.

Helsinkiläinen Martta Margareta "Magi" Koskikara täyttää heinäkuun alkupuolella 105 vuotta. Nykyisin päivät kuluvat valtaosin nukkuessa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Tämä on helppo uskoa. Nyt lähes 105 vuoden iässä Magi makaa päivät pitkät sängyssään Myllypuron palvelukeskuksessa, mutta hän sanoo edelleen rakastavansa elämää.

Syntymäpäivälahjatkin taitavat olla turhia vaatimattomalle naiselle, joka on elänyt näin pitkän elämän.

– En halua mitään enempää, kuin mitä olen jo saanut, hän sanoo hiljaa.

Juttua muokattu 26.6. klo 8.40: Vaihdettu jutun loppuun oikea audio.