Epäsuotuisat tuulet ja hylkeet verottavat villilohisaalista – lapsesta asti Merenkurkussa kalastanut Leif Semskar: "Heikoin vuosi koskaan"

Luonnonvaraisen lohen arvostus on lisääntynyt. Kalastajia pelkkä lohen kalastaminen ei kuitenkaan elätä. Villilohi on kausituote, jota on saatavilla sen aikaa kun kala ui ohitsemme matkalla pohjoiseen kutemaan. Tänä vuonna saalis näyttää jäävän alle kiintiön.

Pietarsaarelaisen Leif Semskarin mielestä hylkeitä on aivan liian paljon. Hän pienentäisi kantaa jopa kolme neljäsosaan nykyisestä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Luonnonvaraisen lohen saalis näyttää jäävän tänä kesänä heikoksi. Vilkkain pyydystyskausi Merenkurkussa on kesäkuussa, mutta viime vuoden tapaan saalis näyttää jäävän alle kiintiömäärän.

Leif Semskar on kalastanut lapsesta asti. Ensin yhdessä isän ja veljen kanssa, 1990-luvulta saakka oman yrityksensä nimissä. Semskar ei muista yhtä huonoa alkukautta villilohen pyydystämisessä.

– Tämä on minulle heikoin vuosi koskaan.

Osasyy alkukesän huonoon saaliiseen on Semskarin mukaan epäsuotuisat tuuliolosuhteet. Lohi on uinut liian ulkona merellä, kalastusalueiden ulkopuolella.

Lisäksi merivesi on ollut tavanomaista kylmempää. Kylmässä vedessä lohi liikkuu jäykästi, kun se jää pyydykseen. Se tekee lohesta helpon saaliin hylkeille.

– Hylkeet ovat varmaankin syöneet puolet saaliista tänä kesänä, varsinkin alkukaudesta se oli todella iso ongelma.

Ådön kalasatamassa, Pietarsaaressa on lohenkalastuksesta pitkät perinteet. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Leif Semskar on kuitenkin toiveikas että villilohta olisi vielä paremmin kesän aikana saatavana kalatiskissä.

– Vesi oli niin kauan kylmää, että toivon lohien lähteneen liikkeelle tavallista myöhemmin.

Toissa vuonna lohen pyyntimäärät olivat lähes ennätystasolla. Vaikka sen jälkeen on ollut kaksi heikompaa kesää, ei villilohen loppumisesta Semskarin mukaan tarvitse olla huolissaan.

– Minun mielestäni lohta on Merenkurkussa enemmän kuin kalastusurani alkuaikoina, vuodet vaan ovat niin erilaisia keskenään.

Nuorilla kalastajilla vaikea saada itselleen kiintiöitä

Ådön kalasatamassa Pietarsaaressa lohen kalastuksella on pitkät perinteet. Kalasataman kalakauppaa pyörittävän Sebastian Höglundin mukaan lohiloukuilla kalastamisella on ainakin 200 vuotta vanhat perinteet.

– Tällä hetkellä lohen kalastus on erittäin tarkasti rajattua kiintiöillä, ja kalastajia on alueellamme ehkä parisenkymmentä.

Villilohen liha on vaaleampaa kuin viljellyn lohen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kalastajien keski-ikä on korkea, eikä nuoria täyspäiväisesti kalastavia ole tungokseksi asti. Osasyynä on kalastuskiintiöt. Kullakin kalastajalla on oma kiintiönsä, eikä niitä kovin usein vapaudu uuden sukupolven kalastajille.

Kalastuselinkeino on myös muuttanut muotoaan. Pärjätäkseen on nykyään seistävä useamman tukijalan varassa.

– Minä kalastan siikaa, kuhaa, haukea, madetta ja ahventa. Pelkällä lohenkalastuksella on vaikea elää, sanoo Semskar.

Sebastian Höglund on kalastuksen lisäksi viime vuonna ottanut pyöritettäväkseen kalasataman kalakaupan. Lisäksi hänellä on uusi lohen avomeriviljelylaitos, josta kalaa on odotettavissa syksyn aikana.

– Tällä tavoin kalastuselinkeinosta on mahdollista saada kannattavaa.

Pietarsaaressa ja lähialueilla on enää reilut parisenkymmentä aktiivista lohenkalastajaa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Villilohen arvostus nousussa

Sebastian Höglundin mielestä asiakkaat ovat nykyään valveutuneempia ja osaavat arvostaa villilohta.

– Ihmiset erottavat villilohen viljellystä norjalaisesta lohesta ja osaavat arvostaa sitä. Sen takia myös villilohen hinta on ollut nousussa.

Villilohi on kausituote, jota on saatavilla sen aikaa kun kala ui ohitsemme matkalla pohjoiseen kutemaan. Mikäli luonnonvaraista lohta kalatiskistä sattuu löytämään, on kala hintansa väärtti.

– Vaalealihaisempi villilohi soveltuu mielestäni erinomaisesti grillattavaksi, varsinkin kun sitä tuoreena on saatavana, sanoo Höglund.

Katso uutisvideo Yle Areenasta täältä.

Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 25.6. kello 23 saakka.

24.6. klo 10:48 korjattu otsikossa sukunimi Semskar oikeaan muotoon.