1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myanmar

EU asetti uusia pakotteita Myanmarin sotilasjuntalle maanantaina – sisällissodan riski kasvanut entisestään

Sisällissodan riski on kasvanut Myanmarissa ja ihmisoikeusloukkaukset ovat yhä räikeämpiä. Sotilasjunttaa syytetään kylän polttamisesta, ja armeijaa vastustavaa aseryhmää epäillään 25 siviilin teloituksesta.

Sotilasjuntan joukkoja syytetään yli 200 talon polttamisesta Kin Man kylässä. Kuva: AFP

Euroopan unioni asetti maanantaina uusia pakotteita useille henkilöille ja organisaatioille, joiden se katsoo olevan vastuussa Myanmarin helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta sekä sitä seuranneiden mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta.

Kahdeksalle henkilölle asetettiin matkustusrajoituksia, ja näiden varoja jäädytettiin. Henkilöpakotteita saaneiden joukkoon kuuluu ministereitä, varaministereitä sekä oikeuskansleri, jota EU syyttää "demokratian ja oikeusvaltion murentamisesta sekä vakavista ihmisoikeusloukkauksista."

Pakotteita asetettiin lisäksi jalokivi- ja puutavara-alojen toimijoille sekä Myanmarin sotaveteraanijärjestölle. Tavoitteena on EU:n tiedotteen mukaan rajoittaa sotilasjuntan mahdollisuuksia hyötyä Myanmarin luonnonvaroista ilman, että pakotteet aiheuttavat "kohtuutonta haittaa" maan kansalaisille.

Vallankaappauksen jälkeen puhjenneita mielenilmauksia on tukahdutettu kovaotteisesti. Sotilasjuntan alaisen poliisin käsissä on kuollut jo satoja mielenosoittajia.

EU on tähän mennessä asettanut pakotteita Myanmarin sotilasvallankaappauksesta yhteensä 43 henkilölle ja kuudelle organisaatiolle. Se on myös ottanut käyttöön asevientikiellon maahan sekä kieltänyt sellaisten laitteiden viennin, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi kansalaisten vakoilemiseen.

YK-lähettiläs: Sisällissodan uhka on todellinen

YK:n yleiskokous antoi viime perjantaina julkilausuman (siirryt toiseen palveluun), jolla se vetosi asekaupan lopettamiseksi maahan ja vaati sotilasjunttaa kunnioittamaan marraskuussa järjestettyjä demokraattisia vaaleja. Se myös vaati poliittisten vankien, kuten vaalivoittajan ja maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin vapauttamista.

Samassa kokouksessa YK:n Myanmarin erityislähettiläs Christine Schraner Burgener varoitti, että "laajamittaisen sisällissodan uhka on todellinen".

Aseellinen vastarinta maassa on laajentunut. Eri etniset ryhmät, joilla on ollut omia aseellisia joukkoja, ovat varustautuneet lisää ja keränneet taistelijoita riveihinsä.

YK:n paikallistoimisto Myanmarissa ilmaisi viime viikolla huolen lisääntyvistä ihmisoikeusloukkauksista, kun tietoon oli tullut mahdollisesti erään sotilasjunttaa vastustavan aseellisen ryhmän suorittama 25 siviilin kaappaus ja teloitus (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi sotilasjuntan joukkoja syytetään kokonaisen kylän polttamisesta. Silminnäkijähavaintojen mukaan joukot ovat polttaneet yli 200 taloa Kin Man kylässä maan keskiosassa viime tiistaina. Mediatietojen mukaan tuhopoltossa menehtyi ainakin kaksi henkilöä.

Lue lisää aiheesta:

Myanmarin oppositio kokoaa aseellisia ryhmiä sotilasjunttaa vastaan, rajaseudulla taistelut yltyvät ja sisällissodan riski kasvaa