Hyppää sisältöön

Ukkosrintama iski jälleen Oulun keskustaan, myös Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa salamat sinkoilivat tiheään tahtiin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin annettiin tiistai-iltapäivällä viranomaistiedote vaarallisesta säästä. Ukkosrintama ja salamat ovatkin paukkuneet päivän mittaan ja aiheuttaneet hälytystehtäviä Jokilaaksojen pelastuslaitokselle.

Ukkosrintama vyöryi Oulun ylle tiistaina.

Maanantaina Oulua moukaroinut Ahti-myrsky sai jatkoa tiistaina, kun uusi ukkosrintama vyöryi lännestä Pohjanmaan rannikolle.

Kokkolaan rajuilma iski ennen klo 14 ja katkoi sähköjä ja kaatoi puita. Rankkasateissa maahan iskeytyi myös isoja rakeita.

Ilmatieteen laitos antoi tiistaina iltapäivällä viranomaistiedotteen voimakkaista ukkoskuuroista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Voimakkaat ukkospuuskat voivat aiheuttaa paikoin tuulivahinkoja. Ilmatieteen laitokselta todetaan, että ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa ilmatieteen laitoksen salamatutka puolestaan on hehkunut iltapäivän aikana tumman punaisena toistuvista salamaniskuista. Aiheesta kirjoittaa twitterissä myös laitoksen tutkija Mika Rantanen.

Keski-Pohjanmaalla ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella on ollut yhteensä kymmeniä hälytystehtäviä iltapäivän aikana. Töitä ovat teettäneet muun muassa rakennusten päälle kaatuneet puut ja kattojen repeytyminen. Oulaisissa myrsky repi irti navetan katon. Lisäksi Haapavedellä tuhoutui tulipalossa noin 60 neliömetrin kokoinen rakennus. Salamaa pidetään yhtenä mahdollisena palon aiheuttajana.

Junaliikenne on poikki Oulun ja Kontiolahden välillä. Myrsky on kaatanut puita radalle ja aiheuttanut sähköratavaurion, kertoo Rataliikennekeskus. Vian korjausaikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta ainakin kaikki tiistai-illan henkilöjunat korvataan linja-autoilla.

Oulussa puolestaan Oulun Energia on varautunut uusiin myrskytuhoihin ja on lisännyt metsureita raivaustöihin ja työntekijöitä vikapalveluun. Pohjois-Pohjanmaalla on jo sähkökatkoja laajoilla alueilla eri puolilla maakuntaa. Sähköttä on tuhansia asiakkaita.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.