Hyppää sisältöön

Kämppä kuin sauna – Henna-Riikka Niutasen koira pakenee hellettä sängyn alle, Sakun vuokranantaja ei lämmennyt ehdotukselle vuokranalennuksesta

Vuokralaisella on oikeus pyytää vuokranalennusta päiviltä, jolloin sisällä on suurimman osan ajasta yli 32 astetta lämmintä. Mutta kenen tehtävä on hankkia vuokrakämppään sälekaihtimet ja tuuletin, jos sellaisia ei ennestään ollut?

Henna-Riikka Niutanen kokee kuumuuden haittaavan etenkin nukkumista. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Pakkanen – voi kun pian tulis
Pakkanen – voi kun pian tulis
Pakkanen!

Nämä Papu ja Pojat -yhtyeen vanhan Helle-hitin sanat saattavat kuvastaa tunnelmia viime päiviltä kodeissa, joissa lämpömittari on kohonnut hiostaviin lukemiin.

Yksi kuumassa kodissa kärvistelevistä on lahtelainen Henna-Riikka Niutanen, 29, joka asuu puolisonsa kanssa kuudennen kerroksen kaksiossa. Aamuaurinko alkaa paistaa asuntoon jo varhain ja koti kuumenee nopeasti.

Asunnon lämpömittari on kivunnut pahimmillaan 31,1 asteeseen. Kuumuus haittaa erityisesti nukkumista, kun helle ei helpota edes öisin.

– Viime yönä kävin yhdeltä nukkumaan ja heräsin neljältä, koska oli niin tuskaisen kuuma, Niutanen kertoo.

Myös pariskunnan Dora-koiralle helle on tukalaa aikaa. Kylmät suihkut helpottavat lemmikin oloa, mutta viime päivinä Dora on viettänyt aikansa enimmäkseen sängyn alla varjossa lepäillen.

– Viime kesänä hankimme tuulettimen, johon saa laitettua vettä ja kylmäkallen, mutta ei se minusta viilennä juurikaan, Niutanen kertoo.

Henna-Riikka Niutasen Dora-koira viihtyy helteellä lähinnä varjoisissa paikoissa. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Sakun asunnossa mittari näytti jopa 35 astetta

Niin ikään lahtelaisen Sakun, 29, asunnossa lämpömittari on viime päivinä näyttänyt lukemaa 30:n ja 35:n asteen väliltä, joskus jopa 39 astetta. Keskiviikko toi pientä helpotusta sateineen. Silloin asunnossa oli iltapäivällä "vain" 33,4 astetta lämmintä.

Logistiikka-alalla työskentelevä Saku muutti keväällä nykyiseen vuokrakaksioonsa. Aurinko paistaa sisään aamusta iltaan. Sälekaihtimia ei ole.

Vuorotöitä tekevä Saku on käynyt kotonaan hellepäivinä lähinnä kääntymässä tai nukkumassa. Joinakin päivinä hän on myös lähtenyt muualle yöksi kuumuuden vuoksi.

Sakun asunnossa oli keskiviikkona hieman viileämpänä päivänä 33,4 astetta lämmintä.

Liika kuumuus oikeuttaa vuokranalennukseen

Jos asunnossa on tukalan kuuma, vuokralaisella on oikeus pyytää vuokranalennusta – tietyin edellytyksin.

Asumisterveysasetukseen on kirjattu (siirryt toiseen palveluun), että lämmityskauden ulkopuolella terveydelle haitallisen lämpötilan toimenpideraja kulkee 32:ssa asteessa. Sopivaksi lämpötilaksi esimerkiksi kesällä nähdään 18–32 astetta.

Lahtelainen Saku tuumaa, että moni vuokralainen ei välttämättä edes tiedä mahdollisuuden olemassaolosta. Sääntö on kuitenkin tuttu niin vuokranantajien kuin vuokralaisten etujärjestöille.

– Viitisen vuotta taaksepäin asia oli ehkä vaikeampi hahmottaa, mutta nyt hellekesät ovat yleistyneet. Helpotusta on tuonut myös se, kun vuokranantajajärjestöt ovat ääneen myöntäneet kuumuuden olevan vuokranalentamisen peruste, toteaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah kertoo, että asia nousee harvakseltaan esiin.

– Sanoisin, että tietoomme tulee ihan yksittäisiä vaatimuksia vuokranalennuksista, kun vuositasolla meidän lakineuvontaan tulee kaikkiaan noin 11 000 yhteydenottoa.

Oikeus vuokranalennukseen juontuu Ahsanullahin mukaan siitä, että terveydelle haitallinen kuumuus rinnastuu huoneiston puutteelliseen kuntoon, jolloin vuokranantajalla on lain mukaan velvollisuus alentaa vuokraa kohtuullisesti.

– Jos lämpötila ylittää asumisterveysasetuksessa asetetun 32:n asteen rajan, niin silloin huoneisto on puutteellisessa kunnossa, Ahsanullah täsmentää.

Alennuksen voi saada vain niiltä päiviltä, jolloin lämpömittarin lukema on yli 32 astetta suurimman osan päivästä, yksittäinen hetki ei riitä. Lämpötila tulee mitata 1,1 metrin korkeudelta, asunnon "oleskeluvyöhykkeeltä."

Niutanen ja hänen miesystävänsä eivät ole miettineet poismuuttoa, sillä hellettä on vuodessa lopulta vain lyhyen ajan. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Vuokranantaja ei lämmennyt alennukselle

Saku otti yhteyttä asunnon vuokranneeseen yhtiöön. Hänen mukaansa vuokrayhtiö ei oikein tullut vastaan asiassa.

Saku kertoo, että häntä neuvottiin myötävaikuttamaan itse asiaan, esimerkiksi sulkemalla sälekaihtimet ja viilentämään asuntoa tuulettamalla aktiivisesti oikeaan aikaan. Vuorotyön vuoksi Saku ei ole ollut aina paikalla avaamassa ikkunoita illan viiletessä.

Mikäli vuokralaisen myötävaikutuksella ei asunto viilentyisi, Sakun sanoin häntä neuvottiin pyytämään ulkopuolinen taho mittaamaan lämpö ajalta, jolloin haittaa syntyy.

– Minun olisi varmaan pitänyt osata ennustaa, kaivaa tarot-kortit esiin ja kertoa huoltoyhtiölle, että täällä tulee olemaan kuuma seuraavat seitsemän päivää. Se oli aika lailla sana sanaa vastaan -tilanne, Saku kuvailee ja lisää:

– Tämä on tietysti vain yhden vuokralaisen kokemus.

Asian arkaluontoisuuden vuoksi Saku haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tai Vuokranantajien päälakimies Tarik Ashanullah eivät tunne Sakun tapausta. Yleisesti ottaen kumpikin pitäisi parhaana, jos vuokralainen ja vuokranantaja toteaisivat asian yhdessä keskenään.

– En ensimmäisenä lähtisi terveystarkastajaa asialla vaivaamaan, Viita tuumaa.

Viita huomauttaa, että nykyisin moniin puhelimiin saa lämpöä mittaavia ohjelmia eikä kelvollinen lasermittarikaan maksa kuin pari kymppiä.

Toivoisin, että suomalaiset oppisivat sen etelästä tutun käytännön, että päivän kuumimpaan aikaan ikkunat ovat kiinni, ja läpivedot avataan vasta auringonlaskun jälkeen, tuumaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtja Anne Viita. Kuva: YLE

Kenen tehtävä on hankkia sälekaihtimet?

Vuokranantajien ohjeistus asiakkailleen on, että kohtuullinen alennus on 10–20 prosenttia vuokrasta päivää kohden, riippuen siitä, kuinka paljon raja-arvo ylittyy. Lakiin ei ole tarkkoja summia kirjattu.

– Alennuksen määrä jää tosiasiallisesti hyvin pieneksi. Vuokranantajan ja vuokralaisen kannalta järkevämpää voisi olla muiden viilennysvaihtoehtojen miettiminen, Vuokranantajien Ahsanullah sanoo.

Mutta jos neuvona on sulkea sälekaihtimet eikä sellaisia ole, niin kenen tehtävä on hankkia ne? Ja entä tuulettimet?

– Jos vuokralainen on pärjännyt ilman tuuletinta 32:een asteeseen asti, niin näkisin, että vuokranantajan tehtävä olisi hankkia tuuletin kyseisen lämpötilan ylittäviksi päiviksi, Vuokralaiset ry:n Viita toteaa.

Viita myös tietää joidenkin vuokranantajien hankkineen tuulettimia ja muita viilennyskonsteja vuokralaistensa oloa helpottamaan.

Vuokranantajien Ahsanullah puolestaan toteaa, että vuokralainen ei voi vaatia vuokranantajaltaan tuuletinta tai sälekaihtimien asentamista, mikäli sellaisia ei asunnossa vuokrasopimusta allekirjoitettaessa ollut.

– Yleensä huoneisto vuokrataan siinä kunnossa, missä se vuokraushetkellä on. Siihen nähden ne (sälekaihtimet tai tuulettimet) ovat lisävarustus. Mutta näistä voi aina neuvotella ja yksi hyvä sovintoratkaisu voisi olla maksaa ne puoliksi, Ahsanullah ehdottaa.

Ahsanullahin mukaan suositeltavaa olisi, että sälekaihtimet kuuluisivat asunnon perusvarustukseen ja niiden käytöstä sekä tehokkaista tuuletusajoista ohjeistettaisiin.

– Ratkaisuja voisi hakea myös taloyhtiön tasolla, kuten kaukojäähdytysverkostoon liittymistä isompien remonttien yhteydessä.

Ahsanullah muistuttaa myös korkeimman oikeuden hiljattain antamasta ratkaisusta, joka vahvistaa asunnon omistajan oikeutta asentaa huoneistonsa parvekkeelleen ilmalämpöpumpun. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vastaan tulemisella ostetaan tyytyväinen vuokralainen

Saku näkee, että asiassa vastaan tuleminen olisi myös vuokranantajan etu.

– Kyllähän se näkyy vuokranantajan saatavissa, jos kuumilta päiviltä antaa kympin tai pari alennusta. Mutta sillä joustolla ostetaan asukkaiden tyytyväisyyttä.

Niutanen puolisoineen aikoo pysyä kuudennen kerroksen asunnossaan, koska se on muuten mukava eikä kuumuus vaivaa kuin kesäisin.

– Viisi kesää ollaan jo täällä kärvistelty, ja jotenkin sitkeästi aina kestetty, Niutanen toteaa.