"Olo on helpottunut ja huojentunut", sanoo vuosia sote-valmistelua tehnyt Mikael Palola – Näin maakunnan kansanedustajat äänestivät sotesta

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen keskiviikkona äänin 105-77. Kuluvan vuoden loppuun asti Keski-Suomessa sotehankejohtajana toimiva Mikael Palola toteaa, että vaikka päätös uudistuksesta on helpotus, niin huolta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä se ei poista.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pitkälti toista vuosikymmentä valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on syntynyt. Eduskunta sinetöi uudistuksen keskiviikkona.

Sote-uudistuksen myötä terveydenhoidon järjestäminen siirtyy Keski-Suomessakin kunnilta hyvinvointialueelle eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Keski-Suomessa uudistuksen valmistelussa vuosia mukana ollut, perusturvaliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola kertoo olevansa helpottunut soten synnystä.

– On huojentunut olo, että jossittelu ja odottaminen nyt päättyy. Niin monta kertaa on ollut jo niin lähellä ja on uskottu ratkaisuun, mutta on jouduttu pettymään. Nyt tuntuu kaikin puolin aurinkoiselta, sanoo Palola.

Ratkaisulla saatiin raamit

Palolan mukaan nyt saatiin selkeä ratkaisu siitä, miten Suomessa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluja hallinnollisesti hoidetaan, kuka niistä vastaa ja miten niitä organisoidaan.

Palola toteaa, että Keski-Suomeen tulee uudistuksen myötä selkeät reunaehdot, joiden varaan sote-palveluita voidaan suunnitella ja myös kehittää tulevia tarpeita varten.

– Nyt meillä on tieto minkä pohjalle rakennetaan. Tässä on tiukka puolitoista vuotta edessä, että onnistutaan pystyttämään talo sellaiseksi, että sinne voi muuttaa. Sitten alkaa vasta sisustaminen ja sitä työtä riittää varmasti vuoksiksi eteenpäin, kuvailee Palola.

Palola toivoo, että kunnissa ja kuntayhtymissä olisi nyt aikaa ja voimavaroja hoitaa hyvin oma osansa sote-siirtymästä, jotta hyvinvointialueen aloitus aikanaan onnistuu.

Karkaavatko palvelut kauemmas?

Palola näkee, että osa sosiaali- ja terveyspalveluista voi olla paikoin keskisuomalaisille jatkossa entistä kauempana.

– Kun väestö vähenee tietyillä alueilla, niin tietyt palvelut voi sieltä karata vähän kauemmas. Toisaalta samaan aikaan yhä enemmän on palveluita kaikilla meillä kotisohvilta uusilla tekniikoilla käytettävissä. Jatkossa kaikki maakunnan alueen palvelut on syrjäisempienkin seutujen asukkaiden käytettävissä. Ei ehkä aina ihan kotinurkalla, mutta kaikki on kaikkien käytössä. Tämä on iso ja merkittävä muutos ja sekin, että nyt voidaan maakunnassa yhteisvastuullisesti jakaa rahoja ja työntekijöitä sinne missä niitä eniten tartitaan. Muuramen hyvät edellytykset on koko maakunnan käytössä, summaa Palola.

Uudistus ei kuitenkaan poista Keski-Suomen yltä huolta esimerkiksi sote-ammattilaisten riittävyydestä.

– Jatkossakin meillä on tekemistä, että saamme riittävästi sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaisia töihin. Edelleen on myös paljon yhteensovittamista ja sopeuttamista, että jatkossa valtiolta saatavat rahat saadaan riittämään ja onnistutaan kohdentamaan resurssit niille ihmisille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

Yksi keskisuomalaisedustaja poissa

Keski-Suomen kymmenestä kansanedustajasta seitsemän äänesti keskiviikkona sote-uudistuksen puolesta ja kaksi vastaan.

Hallituspuoluiden kansanedustajat olivat lakiesityksen puolella ja oppisition edustajat sitä vastaan.

Keskisuomalaisedustajista vain perussuomalaisten Jouni Kotiaho oli äänestyksestä poissa.

Näin Keski-Suomen kansanedustajat äänestivät sotesta:

Bella Forsgrén (vihr.) JAA

Petri Honkonen (kesk.) JAA

Anne Kalmari (kesk.) JAA

Toimi Kankaanniemi (ps.) EI

Juho Kautto (vas.) JAA

Jouni Kotiaho (ps.) POISSA

Joonas Könttä (kesk.) JAA

Riitta Mäkinen (sd.) JAA

Piritta Rantanen (sd.) JAA

Sinuhe Wallinheimo (kok.) EI

Lue myös: