Hyppää sisältöön

Käräjien yllätyspäätös: Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vähintään 10 vuotta vankeutta törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista

Syyttäjä vaatii kirjailija ja kulttuurineuvos Veijo Baltzarille vähintään 10 vuoden vankeusrangaistusta törkeästä rikoskokonaisuudesta. Syyttäjän mukaan rikosten uhreina oli seitsemän naista. Puolustus pitää syyttäjän vaatimusta ylimitoitettuna

Kirjailija ja kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kohuttuun teatteritoimintaan liittyviä tapahtumia puitiin Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeus ilmoittaa marraskuun loppuun mennessä, millloin se antaa tuomionsa poikkeuksellisessa jutussa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yli puoli vuotta kestänyt kirjailija ja kulttuurineuvos Veijo Baltzarin oikeudenkäynti on päättynyt Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän vaatimus vähintään 10 vuoden vankeusrangaistuksesta muun muassa kuudesta törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä raiskauksista tuli puolustukselle täytenä yllätyksenä.

– Voi todeta, että Baltzar ei ollut erityisen innoissaan asiasta. Syyttäjän vaatimus on selvästi yläkanttiin, sanoo Baltzaria avustanut asianajaja Jussi Sarvikivi.

Sarvikiven mukaan vakavistakin ihmiskaupparikoksista aiemmin langetetut tuomiot ovat olleet huomattavasti alhaisempia. Puolustus myös katsoo, että rangaistusta tulisi kohtuullistaa Baltzarin korkean iän vuoksi.

Vastikään 79 vuotta täyttänyt Baltzar kiisti koko oikeudenkäynnin ajan, että olisi syyllistynyt rikoksiin.

Syyttäjä: "Ikä ei liity asiaan millään tavalla"

Oikeudenkäynnin alkaessa syyttäjä kertoi vaativansa usean vuoden vankeusrangaistusta.

Erikoissyyttäjä Mikko Sipilä pitää lopullista vaatimusta perusteltuna. Rangaistusta ei hänen mielestään tulisi kohtuullistaa Balzarin iän vuoksi.

– Vakavista rikoksista on vakavat seuraukset. Ikä ei liity asiaan millään tavalla.

Oikeudenkäynnissä oli syytettyinä myös kaksi naista, joiden katsottiin toimineen Baltzarin apureina ihmiskaupassa.

Syyttäjä katsoo, että myös naiset olivat syyllistyneet rikoksiin. Syyttäjän näkemyksen mukaan heidät voitaisiin kuitenkin jättää tuomitsematta rangaistukseen, koska myös he olivat Baltzarin uhreja.

Puolustus: "Syyttäjän mukaan Baltzar on Saatanasta seuraava"

Puolustus ihmettelee syyttäjän loppulausunnossa esittämää näkemystä.

– Syyttäjän mukaan Baltzar on Saatanasta seuraava ja nämä kaksi muuta ovat niin kovia uhreja, että heidät sen perusteella voitaisiin jättää rangaitsematta, sanoo Jussi Sarvikivi.

– Syyttäjät lähtivät siitä, että nämä henkilöt ovat olleet avunantajan roolissa. Se tarkoittaa aktiivista ja tahallista rikoksen edistämistä.

Mikko Sipilä sanoo, että naisten asema tarkentui oikeudenkäynnin aikana.

Sipilän mukaan oikeudenkäynti ei tuonut mukanaan yllätyksiä. Oikeudessa kuullut henkilöt kertoivat asiat samalla tavoin kuin poliisikuulusteluissa.

Baltzar värväsi naisia teatteritoimintaan

Syyttäjä katsoo, että Baltzar oli houkutellut naisia lahkonomaisiin olosuhteisiin, missä heitä oli painostettu erilaisiin tekoihin. Osa uhreista oli alaikäisiä.

Syyttäjän mukaan Baltzarin teatteritoiminnan ympärille luodussa yhteisössä vallitsi pelon ilmapiiri ja se toimi kultin tavoin.

Rikosten katsotaan tapahtuneen Helsingissä, Kuopiossa, Raaseporissa ja Rautalammilla elokuusta 2004 alkaen aina marraskuuhun 2019 asti.

Puolustuksen mukaan Baltzar tarjosi teatteritoiminnassa mukana olleille naisille perheenomaiset olosuhteet eikä Baltzar käyttänyt naisia hyväksi millään tapaa.

Oikeudenkäynti istuttiin suljetuin ovin

Oikeudenkäynti järjestettiin uhrien suojaamiseksi kokonaan salaisena.

Jutun käsittely alkoi viime joulukuun alussa ja sen oli määrä päättyä maaliskuun lopussa. Rikosvyyhteä käsiteltiin kuitenkin kaikkiaan 66 istuntopäivää yli puolen vuoden ajan.

Baltzar oli oikeudenkäynnin alkaessa vangittuna, mutta hänet päästettiin vapaaksi joulun alla.

Käräjäoikeus ilmoittaa marraskuun loppuun mennessä, milloin se antaa tuomionsa.

Lue myös aiemmat jutut:

Veijo Baltzarin puolustus kiisti syytteet kulttilahkosta – epäillyt ihmiskaupan ja seksuaalirikosten uhrit vaativat korvauksia perjantaina

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria syytetään ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – uhreina seitsemän naista

Poliisi epäilee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista – valmistunut esitutkinta: seitsemästä uhrista osa alaikäisiä

Ex-ministerit ihmettelevät, miksi eivät kuulleet Baltzarin toiminnasta – ohjaajan metodeja tutkinut opettaja Ylelle: Siinä oli riskejä