Hyppää sisältöön

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin jalkapallofaneista: Sairaanhoitopiiri päätti päästää maahan ilman koronatestausta

Venäjältä palaavat jalkapalloturistit jäivät jumiin Vaalimaalla ruuhkautuneiden koronatestausten vuoksi, kunnes koronatestaus Kymsoten päätökselle lopettettiin ja rajan yli päästettiin ilman testausta. Koronatilanne on pahentunut Venäjällä viime aikoina.

Yle Uutisiin yhteyttä ottaneet jalkapallofanit kertovat jonotusaikojen venyneen tuntien pituisiksi. Kuva: Niklas Joki / Yle

Venäjällä jalkapallon EM-kisoja katsomassa olleista tuhansista suomalaisista iso osa on palaamassa Vaalimaan raja-aseman kautta Suomeen. Yle Uutisiin yhteyttä ottaneet kisaturistit kertovat, että ihmiset ovat odottaneet rajalla Suomeen pääsyä useiden tuntien ajan.

Myös rajavartiolaitos kommentoi rajanylityksen ruuhkautuneen pahasti.

Ylen tavoittama jalkapallofani kommentoi tunnelmien olleen Vaalimaan raja-asemalla kaoottiset. Ihmisiltä alkoi loppua vesi yli 30 asteen helteessä ja joukossa oli myös hyvin päihtyneitä ihmisiä, haastateltava kertoo. Haastateltava haluaa esiintyä nimettömänä työnsä vuoksi.

Haastateltavaa kuljettavan linja-auton rajanylitys kesti noin viisi tuntia Suomen puolella, vaikka ryhmä oli ensimmäisten kuljetusten joukossa. Taakse jäi arvion mukaan ainakin yli 10 bussillista.

Haastateltavan mukaan aluksi vain osalle matkustajista tehtiin koronatesti, mutta positiivisten näytteiden myötä kaikkia matkustajia alettiin testata.

Matkustajat päästettiin Suomeen ilman koronatestiä

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että koronatestaus on lopetettu Vaalimaan rajanylityspisteellä, mutta muut rajatarkastustoimet tehdään normaalisti. Rajavartiolaitoksen mukaan Kymsote on tehnyt päätöksen asiasta.

Ylen tavoittama jalkapallofani Pauli Loukola toteaa rajanylityksen kestäneen hänen kohdallaan lopulta vähän yli kolme tuntia. Jossain vaiheessa paikan päällä varoiteltiin jonotuksen voivan venyä jopa 10 tuntiin.

– Kun tuli tieto, että raja menee kiinni 21.30 porukkaa alettiin päästämään läpi ilman testausta.

Loukola kertoo, että koronatestauksien suhteen heitä neuvottiin olemaan yhteydessä oman kunnan terveydenhuoltoon. Hän epäilee, että moni matkustaja saattaa jättää tekemättä omaehtoiseksi annetun testauksen.

Rajanylitys ruuhkautui pahasti, kun jalkapallofanit palasivat Venäjältä Suomeen.

Kapteeni Taneli Repo Kaakkois-Suomen rajavartiostosta toteaa, että tiistai-illasta palaavien kisaturistien määrä yllätti, vaikka pelipäiviin oltiinkin osattu varautua.

Ylen haastattelemien matkustajien mukaan puutteita oli nimenomaan koronatestejä tekevän henkilöstön määrässä, josta vastaa terveysviranomainen. Jonottajien mukaan Vaalimaan rajalla oli aluksi vain kaksi koronatestaajaa. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote täsmensi myöhemmin, että Vaalimaan raja-asemalla oli tiistai-iltana normaalia suurempi resursointi. Paikalla oli neljä Huslabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa. Määrä oli kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Eilen Yle uutisoi, että Vaalimaan rajanylityspisteellä Venäjän rajalla on todettu viikon aikana yhteensä 16 koronavirustartuntaa. Suurin osa positiivisen tuloksen saaneista henkilöistä ei asu Kymenlaaksossa, jossa Vaalimaa sijaitsee.

Koronatilanne on pahentunut Venäjällä viime aikoina. Kymsoten mukaan tämän uskotaan johtuvan siitä, että herkästi tarttuvat virusmuunnokset leviävät.

Juttua päivitetty 22.6.2021 klo 22.32: Lisätty haastateltavan kommentit ja tarkennettu tietoa viranomaisten valmistautumisesta palaaviin kisaturisteihin.

Juttua päivitetty 24.6.2021 kello 14.49. Toisin kuin Kymsote aiemmin kertoi, Vaalimaan raja-asemalla oli tiistai-iltana normaalia suurempi resursointi. Paikalla oli neljä Huslabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa. Määrä oli kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Tieto päivitetty juttuun.