Hyppää sisältöön

Bidenin jättihankkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa: senaatti hylkäsi vaalilain, rakennusprojektit pienenevät

Republikaanit tyrmäsivät lainmuutoksen, joka yhtenäistäisi vaalien järjestämisen sääntöjä Yhdysvalloissa. Republikaanit vastustavat myös suuria rakennusprojekteja, jotka Biden rahoittaisi rikkaimpien veroja korottamalla. Demokraatitkaan eivät ole täysin palkein presidentin tukena.

Demokraattien kannattajat kokoontuivat viikonloppuna Texasin Austinissa osoittamaan mieltään vaalilain muuttamisen puolesta. Kuva: AOP

WASHINGTON Yhdysvaltain kongressin senaatti äänesti tiistaina vaalilain uudistamista vastaan. Äänestystulosta pidettiin jo etukäteen selvänä, sillä republikaanit vastustivat lainmuutosta yhtenäisenä 50 edustajan rintamana.

Senaatin hyväksyntä olisi edellyttänyt sitä, että vähintään kymmenen republikaanisenaattoria olisi loikannut demokraattien leiriin.

Lain kaatuminen senaatissa oli takaisku presidentti Joe Bidenille, joka yrittää toteuttaa vaalikampanjassa lupaamiaan uudistuksia.

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki luonnehti äänestysoikeuksia ja vaalien järjestämistä uudelleen määrittelevää lakia Bidenin koko “presidenttikauden kestäväksi taisteluksi.”

– Presidentti ei lopeta tätä taistelua tähän, Psaki sanoi senaatin tyrmäystä ennakoiden.

Puolueet syyttävät toisiaan

Vaalilain valmistelu toi jälleen esiin jyrkän kuilun Yhdysvaltain kahden johtavan puolueen välillä. (siirryt toiseen palveluun) Demokraatit ja republikaanit perustelivat kantojaan perustuslaillisilla syillä, mutta päinvastaisilla argumenteilla.

Demokraattien mielestä äänestäjien oikeuksista huolehtiminen edellyttäisi lainmuutosta, republikaanien mielestä nykyisen lainsäädännön säilyttämistä. Puolueet myös syyttivät toisiaan valehtelusta.

– Todellinen syy S.1:n (lainmuutosehdotuksen) taustalla on halu muuttaa amerikkalaisten vaalien sääntöjä pysyvästi niin, että ne hyödyttäisivät pysyvästi demokraatteja, republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell väitti.

Demokraatit taas sanovat, että nimenomaan republikaanit pyrkivät muuttamaan vaalilakeja osavaltioissa pysyvästi vain heitä itseään hyödyttävällä tavalla. Republikaanit ovat jo onnistuneet hankkeessaan Floridassa, ja pyrkivät samaan useissa muissa suuremmissa osavaltioissa.

Demokraattien senaatin ryhmänjohtaja Chuck Schumer väitti, että republikaaneilla on käynnissä projekti äänestämisen rajoittamiseksi kaikkialla maassa.

Demokraatit perustavat väitteensä muun muassa siihen, että Yhdysvaltain demografinen kehitys hyödyttää enemmän demokraatteja kuin republikaaneja (siirryt toiseen palveluun). Äänestysinnokkuudella voi olla tulevaisuudessa entistä tärkeämpi merkitys.

Lakimuutosta vastustavien republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell puhui toimittajille kongressissa tiistaina. Kuva: AOP

Päätösvalta osavaltioissa

Vaalien järjestäminen on Yhdysvalloissa tällä hetkellä osavaltioiden vastuulla. Senaatin hylkäämä lakiehdotus olisi johtanut siihen, että vaalien valvonta siirtyisi liittovaltiotasolle.

Se olisi esimerkiksi kieltänyt kiistellyn “gerrymanderingin” eli vaalipiirien muuttamisen vaalien lähestyessä. Niinikään ennakko- ja postiäänestämistä ei olisi enää voinut rajoittaa eikä äänestyspaikkoja sulkea pelkillä osavaltiotason päätöksillä.

Pettyneet kongressin demokraatit uhosivat jatkavansa taistelua ja muokkaavansa uuden lakiehdotuksen kongressin edustajainhuoneelle.

Erilaisia pakettiratkaisuja

Republikaanit ovat torpedoineet kongressissa myös Bidenin jättimäiset suunnitelmat Yhdysvaltain infrastruktuurin uudistamiseksi. Viimeisin, molemmista puolueista tukea saanut ehdotus on 1 200 miljardin dollarin eli reilun tuhannen miljardin euron suuruinen.

Bidenin alkuperäinen toive oli jopa neljä kertaa suurempi. Yhtä selkeää laskelmaa ei ole, sillä Valkoisen talon taktiikkana on rakentaa erilaisia rahoituskokonaisuuksia ja kokeilla, mikä niistä lähtee vetämään kongressissa.

Esimerkiksi suunniteltujen palkallisten perhevapaiden, lapsilisien ja kaikille perheille ilmaisen esikoulun rahoitus on jaettu osittain infrastruktuuripakettiin ja muilta osin toisiin tukipaketteihin sekä budjettiin.

Biden toivoo pelkästään infrastruktuurin korjaamiseen ja rakentamiseen noin 2 300 miljardia dollaria eli reilut 1 900 miljardia euroa. Sillä olisi tarkoitus korjata maanteitä, siltoja, lentokenttiä, julkisia rakennuksia ja vesijohtoverkostoja.

Sanders vaatii 6 000 miljardin investointeja

Republikaanit vastustavat Bidenin ehdottamaa rahoitusmallia, jossa rahat kerättäisiin rikkaimpien, yli 400 000 dollaria (335 000 euroa) vuodessa ansaitsevien kotitalouksien verotusta kiristämällä.

Myöskään demokraattien rivit eivät ole yhtenäiset. Puolueen vasemmistosiipi vaatii senaattori Bernie Sandersin johdolla voimakkaampia investointeja ilmastonsuojeluun ja ympäristön kannalta kestävään rakentamiseen.

Sanders on toivonut kerralla 6 000 miljardin dollarin pakettia, mitä republikaanien johto on luonnehtinut utopistiseksi.

Lue lisää:

Analyysi: Äänestämisen vaikeuttaminen uhkaa Yhdysvaltain demokratiaa

Yhdysvalloissa äänestämisestä tehdään tarkoituksella vaikeaa

11 vuoden taistelu Yhdysvaltain terveydenhuollon uudistuksesta ei ole vielä ohi – korkeimman oikeuden päätös hyväksyä Obamacare saattaa johtaa uuteen kamppailuun demokraattien ja republikaanien välillä