Hyppää sisältöön

Talkooväki pelasti romutusuhan alle joutuneen historiallisen Ruuhveltti-veturin – viimeisen silauksen tuo vitriinikatos

Kouvolan Matkakeskuksen kyljessä sijaitseva Ruuhveltti on kaksi vuotta sitten kunnostettu, ja vuoden päästä se siirretään läheiseen Pilkepuistoon. Siellä se suojataan puisella vitriinikatoksella.

Ruuhveltti kunnostettiin talkoovoimin vuonna 2019. Ilman suojaa on kuitenkin vaarana, että se menee taas huonoon kuntoon. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan Matkakeskuksen vieressä sijaitseva Ruuhveltti-veturi saa uuden kodin, kun se siirretään Matkakeskuksen viereiseen Pilkepuistoon arvoiselleen paikalle. Samalla se saa suojakseen vitriinin, joka suojelee sitä säältä ja ilkivallalta.

Syksyllä alkavalla Aalto-yliopiston vuoden mittaisella kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan puuta materiaalina hyödyntävä vitriini, jonka sisään yli 90-vuotias Ruuhveltti pääsee turvaan. Samalla sysäyksellä myös puistoa uudistetaan. Veturin lisäksi sinne siirretään Savonradan 100-vuotismuistomerkki.

Ruuhveltti ennen kunnostusta. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ruuhveltti on vuonna 1929 valmistunut tavarankuljetusveturi Tk3 eli Pikku-Jumbo. Se on rautateiden historiassa merkittävä veturimalli, sillä niitä kulki aikoinaan Suomen kiskoilla eniten.

1920-luvulla valmistuneita Pikku-Jumboja on säilynyt vain kaksi. Kouvolan Ruuhveltti on toinen niistä. Toinen sataa vuotta lähentelevistä Pikku-Jumboista sijaitsee Pieksämäellä.

Kouvolan kaupunki on tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kurssin kanssa ennenkin. Vuonna 2019 Korian rautatieseisake sai kurssityönä puisen modernin katoksen, jonka inspiraatio on japanilaisen opiskelijan ideoimana otettu suomalaisesta metsästä. Yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa päätettiin jatkaa.

Korian rautatieseisakkeelle toteutettiin moderni katos arkkitehtuuriopiskelijoiden voimin. Samalla kurssilla suunnitellaan nyt veturille suoja. Arkistokuva. Kuva: Jari Heikkilä

Hankkeen kustannusarvio on 150 000 euroa, ja veturin ympärille tuleva rakennelma jää kaupungin omistukseen. Hankkeen on määrä valmistua ensi vuoden kesän loppuun mennessä.

Siirto- ja romutusuhan alla ollut veturi sai uuden elämän talkoovoimin vuonna 2019, kun se kunnostettiin edustavampaan kuntoon. Vuonna 1929 valmistunut veturi on ollut 70-luvulta asti nähtävillä Kouvolan rautatieasemalla.

Lue lisää: Operaatio pelastakaa Ruuhveltti alkoi – Kouvolan maamerkki pannaan kuntoon talkoovoimin

Lue lisää: Rähjäinen veturi toivottaa turistit tervetulleiksi yhdelle Suomen isoimmista risteysasemista – kaupunki haluaa sen äkkiä piiloon