Hyppää sisältöön

Osa Huuhkaja-faneista joutui odottamaan rajanylitystä yön yli Venäjän puolella: "Ehdoin tahdoin ei ketään kiusata"

Pahimmillaan jonossa oli kymmenisen linja-autoa ja parisen sataa henkilöautoa. Kymsote teki ratkaisun jättää koronatestauksen väliin, jotta ihmiset eivät jäisi rajalle jumiin.

Eilen Vaalimaan raja-asemalla odoteltiin arvioiden mukaan pahimmillaan kolmisen tuntia. Kuva: Niklas Joki / Yle

Jalkapallon EM-kisaturistien paluuruuhkat ovat rauhoittuneet Suomen ja Venäjän rajalla. Vaalimaan raja-asemalta kerrotaan, koko aamu on ollut rauhallinen, eikä jonoja ole ollut lainkaan. Rajavartiosto arvioi, että EM-kisoista johtuva liikenne ei tule enää aiheuttamaan ruuhkia.

Eilen illalla Vaalimaan raja-asemalla oli ruuhkaa, kun jalkapallon EM-kisoista matkustavat suomalaiset palasivat Suomeen. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja, kapteeni Taneli Revon mukaan pahimmillaan jonossa oli kymmenkunta linja-autoa ja toistasataa henkilöautoa.

Suomen ja Venäjän välinen raja suljettiin kello 21.30, ja kaikki Suomen puolelle siihen mennessä jonoon päässeet saivat jatkaa matkaansa rajatarkastuksen jälkeen illan aikana. Repo kertoo, että viimeiset tarkastukset tehtiin noin kello 22–22.30 välisenä aikana.

Rajan taakse jäi yöllä ylirajavartija Jukka Voutilaisen mukaan muutamia ihmisiä, jotka jäivät odottamaan rajan aukeamista aamuseitsemältä.

Suurin hidastus johtui turvatoimista

Rajavartiolaitos oli varautunut tilanteeseen, eivätkä pitkät jonotusajat johtuneet Revon mukaan esimerkiksi siitä, että rajatarkastuksissa olisi ollut liian vähän väkeä paikalla.

Yksi asia, joka vaikuttaa koronapandemian aikana rajatoimenpiteiden nopeuteen, on terveysturvallisuus.

Esimerkiksi henkilöliikenteelle raja on auki kello 07–21.30. Repo kertoo, että rajan aukioloajat on asetettu koronapandemian vuoksi.

– Kymsoten ja Eksoten kanssa on sovittu yhteiset pelisäännöt, että saamme terveyshuoltohenkilökuntaa riittävästi paikalle siksi aikaa, kun valtakunnan raja on auki, Repo kertoo.

Oman aikansa ottavat myös muut koronaviruksen turvatoimet. Rajaviranomaisten arvion mukaan vuoroa tarkastukseen joutui odottamaan pahimmillaan kolmisen tuntia.

– Eilen sattui vielä kamala helle, joka teki tilannetta tukalammaksi. Se on tuntunut varmasti asiakkaasta siltä, että ei onnistuttu ihan täysin.

Repo kuitenkin kertoo, että tilanne oli varsin maltillinen, kun tilannetta vertaa normaalin ajan rajaliikenteeseen. Korona-aikana liikennemäärät ovat olleet vähäisiä rajoitusten vuoksi.

Uuden äärellä ovat nyt sekä matkustajat, henkilökunta että raja-asema.

– Asiakkaidenkin pitää muistaa se kokonaisuus. Ylläpidämme sekä raja- että koronaturvallisuutta. Ehdoin tahdoin ei ketään kiusata, vaan tämä on meillekin uusi tilanne. Infrastruktuuriakaan ei ole kymmeniä vuosia sitten rakennettu siltä varalta, että täällä on tällainen uudenlainen tilanne, Repo sanoo.

Koronatestaus lopetettiin, jotta jono kulkisi

Kymsote päätti eilen keskeyttää koronavirustestien ottamisen Vaalimaan raja-asemalla ruuhkan vuoksi. Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun)tiistaina, että Kymsote ohjasi testaamatta jätetyt kolmen vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin ja menemään koronatestiin kotipaikkakunnallaan.

Helsingin Sanomien jutussa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että testaamatta jättäminen oli neuvottelujen perusteella ainoa tapa hoitaa tilanne niin, etteivät ihmiset jumitu rajalle.

Mäntymaan mukaan Kymsotella ei ole ollut mahdollisuutta saada henkilöstöä koronatestaukseen rajalle. Mäntymaa ei pidä ratkaisua erityisenä turvariskinä.

Nuijamaalla on testattu kuuliaisesti

Nuijamaan kautta palaavat jalkapalloturistit ovat osallistuneet kuuliaisesti koronavirustesteihin. Eilisen aikana Nuijamaalla otettiin ainakin 277 näytettä. Testituloksia saadaan parin päivän sisällä.

Eksote ei ole päästänyt ketään maahan ilman testausta.

Moni ensimmäisen rokotteen saanut halusi jo rajalla testiin, vaikka he olisivat voineet hakeutua siihen vasta 3–5 päivää maahan saapumisen jälkeen. Heidän jonotusaikansa Nuijamaan rajalla saattoi venähtää useamman tunnin mittaiseksi.

Eksoten palvelupäällikkö Virpi Aralinna kiittelee kisaturisteja siitä, että moni oli käyttänyt Finentry-palvelua (siirryt toiseen palveluun) ja varannut jo kakkostestiajan.

Finentry-palvelun kautta saa päivitettyä tietoa koronasta ja ohjeita sen hoitamiseen. Nuijamaan rajanylittäjien kannattaa seurata myös Eksoten verkkosivuja (siirryt toiseen palveluun).

– Venäjän matkan jälkeen on pyrittävä välttämään kontakteja, muistettava maskin käyttö ja hyvä käsien pesu sekä turvavälit. Kakkostesti 3–5 päivää maahan saapumisen jälkeen on ilmainen, Aralinna muistuttaa.

Aralinnan mukaan kisaturistit ovat olleet hyvin valmistautuneita ja tietoisia terveystarkastuksen sisällöstä ja vaatimuksista.

– Kuumassa jonotuksessa oli hyvä "festarimeininki" ja siitä iso kiitos kaikille kisamatkaajille, Aralinna sanoo.

.
.