1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Kasvomaskeja käytetään yhä monilla työpaikoilla kuuliaisesti – kirvesmies: "Suojalasit huurustuvat, mutta näillä mennään"

Monella työpaikalla on edelleen käytössä kasvomaskisuositus, vaikka varsinkin helteessä maskin käyttö voi olla tukalaa. Normaalisti kauppojen kassatyöntekijät viilentyvät kesäisin tuuletinten avulla, mutta koronan vuoksi niitä ei nyt käytetä.

Monilla työpaikoilla maskit yhä kasvoilla
Monilla työpaikoilla maskit yhä kasvoilla

TURKU Kirvesmies Henna Leppänen on aloittamassa työpäivää Turun yliopiston rakennustyömaalla. Päällä on puolihaalari, päässä kypärä ja suojalasit ja tietenkin siihen päälle vielä musta kangasmaski. Leppäsen työnantaja Lujatalot noudattaa Rakennusliiton maskisuositusta.

– Kasvomaski tuo hankaluuksia, kun täytyy käyttää suojalaseja ja muita varusteita. Tietyissä työvaiheissa käytämme vielä parempaa maskia. Kun touhuaa enemmän, suojalasit huurustuvat, mutta näillä mennään, kertoo Leppänen.

Leppäsen työnantajalla on saatu koronaa kuriin maskeilla ja tilojen ahkeralla desinfioimisella. Leppänen itse kulkee myös vapaa-ajalla kaupassa ja tapahtumissa maski kasvoillaan, sillä ei halua tuoda virusta työmaalle.

– Täällä kulkee myös yliopiston väkeä, joten emme halua aiheuttaa tartuntaa heille, painottaa Leppänen.

Kassanhoitajat pääsevät huuhtomaan kasvojaan usein

Turun Kupittaan Citymarketissa on varauduttu maskin käyttöön helteellä. Kasvomaskit ovat yhä tiukasti työntekijöiden kasvoilla, mutta helteen vuoksi kassanhoitajien taukoja on lisätty.

Varapääluottamusmies Tarja Puotsaari on tyytyväinen, että he pääsevät välillä taukotilaan huuhtomaan kasvojaan.

– Tarkoitus on, että jaksetaan vielä ja päästään koronasta yli. Ei maski kauhean kiva ole. On kuuma, ja maskin alla kasvot ovat aika märkänä koko päivän, kertoo Puotsaari.

Yleensä kassoilla käytetään kesällä tuulettimia, mutta ei tänä kesänä.

– Sehän sitä virusta levittää jos joku, pohtii Puotsaari.

Kassanhoitaja Sari Mäkinen (vas.) ja varapääluottamusmies Tarja Puotsaari eivät luovu maskeistaan hevillä. He jaksavat vielä torjua koronaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kassanhoitaja kiittää asiakkaiden maskin käyttöä

Kassanhoitajana työskentelevä Matti Ollila on jo tottunut maskiin.

– Olen tottunut käyttämään sitä myös vapaa-ajalla. Onhan se tietenkin vähän hiostavaa ja vähän vaikeuttaa tekemistä. Pakko on kuitenkin käyttää, pohtii Ollila.

Asiakkaiden kuuliainen maskin käyttö tuntuu hyvältä.

– Ihan mukavaa, että hekin ottavat huomioon maskin käytön, kertoo Ollila.

– En itsekään mene mielelläni maskittoman ihmisen lähelle, sanoo puolestaan Tarja Puotsaari.

Puotsaari kertoo, että asiakkaat ovat käyttäneet maskeja innokkaasti jo pitkään. Tilanne oli erilainen syyspuolella. Silloin työntekijät olivat huolissaan omasta turvallisuudestaan.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.6. kello 23.

Lue myös:

Myyjät eläneet koronapelossa jo puoli vuotta – asiakkaat tulevat iholle ja pahimmillaan sylkevät tai yskivät päin myyjää