Hyppää sisältöön

VTV:n pääjohtaja Yli-Viikari: "Irtisanomiselleni ei ole juridisia perusteita" – sälyttää vastuun virkamiehille

Yli-Viikarin mukaan mahdolliset virheet ovat pääasiassa virkamiesten vastuulla. Kysymykseen "pakastevirkaansa" palaamisesta hän vastasi siteeraamalla runoa.

Tytti Yli-Viikaria kuultiin kansliatoimikunnassa
Tytti Yli-Viikaria kuultiin kansliatoimikunnassa

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli tänään Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria. Yli-Viikarin mukaan juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ei ole.

– Tämä nojaa siihen, että tarkastusvaliokunnan mietinnössä ja eduskunnan erityistilintarkastajien tarkastuskertomuksessa olevat yksilöidyt asiat eivät ole juridisesti pääjohtajan vastuulla. Ne ovat sellaisia asioita, joita varten on eri virkamiehillä heidän työtehtäviensä kautta virkavastuu, Yli-Viikari totesi medialle kuulemisen jälkeen.

"Pääjohtaja vastaa strategisesta johtamisesta"

Ylen kysymykseen aiheuttamastaan mainehaitasta virastolle hän vastasi polveilevasti todeten, ettei siinäkään ole juridisia perusteita sälyttää asiaa pelkästään pääjohtajalle.

Hän totesi, ettei meno- ja hankintapäätöksiä tehneiden virkamiesten toimista ole aloitettu minkäänlaisia prosesseja.

– Minun kantani yksinomaan on, että juridisia perusteita sälyttää vastuuta täysin pääjohtajalle ei ole. Asiat pitää katsoa niin, että pääjohtaja vastaa strategisesta johtamisesta, kokonaisuudesta. Minun vastuulleni kuuluu toki se, että virastossa ohjeita ja määräyksiä noudatetaan.

Hän kertoi käyneensä läpi tarkastusvaliokunnan mietinnön 64 asiantuntijalausuntoa.

– Osassa näissä lausunnoissa on jätetty kuvaamatta vastuut, eli se, että kelle virkamiehelle kuuluu aina mikäkin vastuu.

Runo vastaukseksi kysymykseen tulevaisuudesta

Häneltä kysyttiin, aikooko hän palata "pakastevirkaansa" VTV:ssä, jos tulee irtisanotuksi pääjohtajan tehtävästä. Kysymykseen hän vastasi siteeraamalla Irja Askolan runoa.

– Tähän uraan liittyvään kysymykseen voisin vastata Irja Askolan runon sanoin: Tultaessa tienristeykseen / joku kauhistuu / tieni näyttää päättyvän / toinen havahtuu / sydämestään ilahtuu / maisemat avartuvat / voin valita, Yli-Viikari lausui.

Mukanaan Yli-Viikari kantoi Askolan ja Anja Porion Mikä nainen -runokirjaa. Edellisellä kuulemiskerralla hän poistui eduskunnasta Plutarkhosin Mielen tyyneydestä -kirja käsissään.

Toimikunnan tarkoituksena on selvittää, onko tehtävästään hyllytetyllä Yli-Viikarilla edellytyksiä jatkaa pääjohtajan tehtävässä. Mahdolliset päätökset tehdään vasta kansliatoimikunnan ensi viikon kokouksessa.

Yli-Viikarin mahdollisesta irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto. Asiassa pyritään antamaan ratkaisu ennen kevätistuntokauden päättymistä eli ensi viikolla.

Lue myös:

Yli-Viikarin tapaus: Virkamatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä on lähes mahdotonta valvoa – työnantaja ei voi tietää, mitä alainen pisteillä tekee

VTV:n Tytti Yli-Viikari astui vihdoin julkisuuteen sunnuntaina Ylellä – kriisiviestijä: "Hän ei juuri osoittanut empatiaa kansalaisten mielipiteille"

Bangkok, Kapkaupunki, New York – Virkamatkojen taloudellisuutta valvovan viraston johtaja matkusti viime vuonna 55 000 eurolla