Hyppää sisältöön

Britannian brexit-kansanäänestyksestä on kulunut viisi vuotta – varsin harva britti muuttanut mieltään EU-erosta

Konservatiivipääministeri David Cameron lupasi kansanäänestyksen vuoden 2015 vaalikampanjassa. Seuraavan vuoden kesäkuussa pidetyssä äänestyksessä 52 prosenttia äänesti EU-eron puolesta, 48 prosenttia vastaan.

Brexit – miksi ihmeessä? Tässä 6 minuutissa erotarinan käännekohdat
Brexit – miksi ihmeessä? Tässä 6 minuutissa erotarinan käännekohdat

Britannian EU-eroon johtaneesta kansanäänestyksestä on tänään kulunut viisi vuotta.

– Britannia on yhä merkittävästi jakaantunut brexitin ansioista, mielipidemittausten asiantuntija John Curtice Strathclyden yliopistosta sanoi uutistoimisto AP:lle.

Hänen mukaansa brexitin vastustus ja kannatus ovat lähes tasoissa ja varsin harvat ovat muuttaneet mieltään sitten vuoden 2016.

– Yli neljä viidestä sanoo yhä, että he äänestäisivät täsmälleen samoin kuin viisi vuotta sitten, Curtice sanoi.

Brexit nosti valtaan nykyisen pääministerin Boris Johnsonin, mutta se maksoi hänen kahden edeltäjänsä urat.

Kansanäänestys oli alun perin konservatiivipääministeri David Cameronin vaaliase vuoden 2015 parlamenttivaaleissa. Itse Cameron kampanjoi EU-jäsenyyden säilyttämisen puolesta.

Kansanäänestys pidettiin 23. kesäkuuta vuonna 2016. Vielä viime viikkoina ennen äänestystä mielipidemittaukset ennustivat keskimäärin voittoa EU:ssa pysymisen kannattajille, mutta äänestyksessä kävi toisin.

EU-ero sai taakseen 51,9 prosenttia äänistä, kun taas 48,1 prosenttia kannatti unionissa pysymistä. Noin 46,5 miljoonaa brittiä äänesti, ja äänestysvilkkaus nousi 72 prosenttiin.

Britannian EU-ero tuli täysimääräisesti voimaan 1. tammikuuta tänä vuonna. Britannian ja EU:n kauppa laski jyrkästi alkuvuonna, mutta EU-eron talousseurauksien arviointia on vaikeuttanut se, että maailma on koronapandemian kourissa.

Brexit on nostattanut jännitteitä Pohjois-Irlannissa, ja Skotlannissa itsenäisyyspyrkimykset ovat jälleen vahvistuneet.

Brexit ravisteli poliittista karttaa

David Cameron erosi kansaäänestyksen jälkeen. Hänen seuraajansa Theresa May ei kyennyt saattamaan eroneuvotteluja päätökseen.

Brexit osoittautui vaikeaksi palaksi opposition työväenpuolueelle, sillä se jakoi pahoin puolueen kannattajakuntaa.

Vuoden 2015 parlamenttivaalien tappion jälkeen työväenpuolueen johtoon noussutta vasemmistolaista Jeremy Corbynia syytettiin liian laimeasta kampanjoinnista EU:ssa pysymisen puolesta.

Vuoden 2017 vaaleissa Labour onnistui vielä merkittävästi nakertamaan konservatiivien kannatusta, mutta vuonna 2019 brexit nousi takaisin vaalikamppailun keskiöön. Puolue kärsi murskatappion brexitin hoitamista luvanneille Boris Johnsonin konservatiiveille.

Työväenpuolue menetti konservatiiveille vaaleissa monia perinteisiä kannatusalueitaan erityisesti Pohjois-Englannissa.

Korjattu kello 12.29. Jutuningressissä luki. että äänestys pidettiin toukokuussa. Kyse oli tietenkin kesäkuusta.

Aiheesta aiemmin:

Britanniassa asuvilla suomalaisilla enää viikkoja oleskeluluvan hakuaikaa 12.6.2021

EU-parlamentti hyväksyi EU:n ja Britannian kauppasopimuksen28.4.2021

Miksi Pohjois-Irlannissa on kahakoitu joka yö jo viikon ajan? Viisi kysymystä ja vastausta nopeasti leimahtaneista nuorten yhteenotoista 9.4.2021