Hyppää sisältöön

Ryanairin toimitusjohtaja Helsingissä: Kilpailu pakottaa muutkin laskemaan hintoja – Finnairin Manner: Olemme valmistautuneet kovaan kilpailuun

Ryanair aloittaa loka–marraskuussa liikennöinnin kahdeksaan kohteeseen. Ryanair tuo Suomeen kaivattua kilpailua, sanoo toimitusjohtaja Eddie Wilson Yle Uutisten haastattelussa.

Koronapandemian merkittävin seuraus lentoliikenteelle on se, että yhtiöiden ja samalla kapasiteetin määrä väheni, sanoo Ryanairin toimitusjohtaja Eddie Wilson. – Lisäksi moni yhtiö selviää vain valtion tuella. Se ei ole hyvä asia, sillä sellaiset yhtiöt eivät uusiudu. Wilson intoutui hulluttelemaan Ylen kuvaajalle keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Mikko Koski / YLE

Lentoyhtiö Ryanair avaa syksyllä uusia reittejä Suomesta Britanniaan ja Keski-Eurooppaan, yhtiö kertoo.

Yhtiö aloittaa lennot loka–marraskuussa kahdeksaan kohteeseen. Helsingistä lennetään Lontooseen, Pariisiin, Milanoon, Brysseliin, Riikaan ja Puolassa Varsovaan ja Poznaniin sekä Liettuan Kaunasiin. Lisäksi yhtiö avaa reitin Tampereelta Lontooseen.

Ryanair on aiemmin kertonut aloittavansa elokuussa lennot Lappeenrannasta Wieniin, Italian Bergamoon ja Saksan Memmingeniin.

Ryanairin Wilson: Kilpailu on hyväksi kuluttajille

Ryanair ei ole aiemmin lentänyt Helsinki-Vantaalta, mutta nyt siihen tuli tilaisuus, kun kilpailijat ovat vähentäneet toimintaansa, sanoo toimitusjohtaja Eddie Wilson Yle Uutisten haastattelussa.

– Norwegian on käytännössä vetäytynyt markkinoilta ja Finnair on aiempaa pienempi, joten Suomessa ja muuallakin on avautunut mahdollisuuksia. Olemme avanneet reittejä Ruotsista, Tanskasta ja Latviasta, se antaa meille mahdollisuuden luoda yhteyksiä Skandinavian ja Baltian alueella ja täältä muualle.

Kilpailu on Wilsonin mukaan hyväksi kuluttajille, sillä se laskee hänen arvionsa myös muiden yhtiöiden hintoja.

– Tuomme Suomeen kaivattua kilpailua. Kokemuksemme mukaan se tarkoittaa lähivuosina ei vain Ryanairin halvempia hintoja vaan myös sitä, että kilpailijat joutuvat vastaamaan siihen. Se on kuluttajien etu, että kaikki lentoyhtiöt kilpailevat. Meille ei ole ongelma kilpailla suoraan Finnairin kanssa.

Wilson: Päästöongelman ratkaisu ei ole lentämisen lopettaminen

Pandemia kuritti lentoyhtiöitä, sillä asiakkaat katosivat lähes kokonaan. Merkittävin seuraus on se, että lentoyhtiöitä ja samalla kapasiteeettia on Euroopassa nyt vähemmän, Wilson sanoo.

– Lisäksi moni yhtiö selviää vain valtion tuella. Se ei ole hyvä asia, sillä sellaiset yhtiöt eivät uusiudu. Se vähentää myös kuluttajien valinnanvaraa.

Ryanair on kuitenkin taloudellisesti hyvässä kunnossa ja aikoo kasvaa, Wilson vakuuttaa.

Viime vuosi oli Ryanairille tappiollinen, mutta se johtui Wilsonin mukana asiakaskadosta, ei yhtiön mainostamista alhaisista hinnoista. Yhtiön kasvu jatkuu, kun koronasta päästään, hän arvioi.

– Kun liikenne palautuu, pääsemme voitolle.

Ryanair laajentaa toimintaansa Suomessa. Yhtiön lentokoneet kuvattiin viime kesänä Stanstedin lentokentällä Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA

Wilson ei usko, että ihmiset haluaisivat lopettaa lentämisen ympäristösyistä. Hänen mukaansa lentomatkailu on syyttä saanut liian suuren painoarvon, kun puhutaan päästöistä.

– Ratkaisu ei ole lentämisen lopettaminen, vaan esimerkiksi uusiutuvat polttoaineet ja päästötavoitteet.

Wilsonin mukaan Ryanairin lentokoneet uusia ja tehokkaita, joten päästöjä tulee senkin takia vähemmän.

Finnairin Manner: Pandemian parhaat varausluvut viimeksi kuluneen viikon aikana

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner suhtautuu halpalentoyhtiön samoille apajille asemoitumiseen rauhallisesti.

– Kilpailuasetelma pandemian jälkeen tulee olemaan lentoliikenteessä kova erityisesti Euroopan sisäisissä lennoissa. Me olemme valmistautuneet siihen, että kilpailua tulee lisää, mutta pitää muistaa, että monet kilpailijat, jotka lensivät Helsinkiin, ovat vähentäneet kapasiteettia.

Vapautunut matkustaminen Euroopan sisällä näkyy myös Finnairin varauksissa Manner sanoo.

– Viimeisen seitsemän päivän varaukset ovat olleet parhaat pandemian aikana. Toki ollaan vielä kaukana pandemiaa edeltävästä tilanteesta, mutta varaukset kehittyvät oikeaan suuntaan ja ihmiset haluavat matkustaa.

Tulevaisuudessa asiakkaista yhä suurempi osa on sellaisia, joille ympäristökysymykset ja vastuullisuus ovat erityisen tärkeä valintakriteeri, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo. Kuva: Mikko Koski / YLE

Lentoliikenteen toipuminen kestää kuitenkin kauan, Manner arvioi. Se alkaa Euroopan sisäisistä ja kotimaan lennoista. Mannertenvälisten lentojen vilkastuminen on hitaampaa, hän sanoo.

– Mutta myös Aasiassa nähdään paljon patoutunutta kysyntää.

Manner: Sosiaalisessa vastuullisuudessa Finnair halpalentoyhtiöitä edellä

Finnair on pandemian aikana kehittänyt kilpailukykyään, Manner sanoo. Hän luottaa lentoyhtiön brändiin ja uskollisiin asiakkaisiin, mutta yhtiö haluaa kilpailla myös hinnoilla.

– Haluamme olla kilpailukykyisiä hinnoittelussa, olemme muun muassa ottaneet käyttöön yhdensuuntaisen hinnoittelun Euroopan sisäisillä lennoilla.

Tulevaisuudessa asiakkaista yhä suurempi osa on sellaisia, joille ympäristökysymykset ja vastuullisuus ovat erityisen tärkeä valintakriteeri, Manner sanoo.

– Kun puhutaan vastuullisuudesta, pitää muistaa ympäristöasiat, mutta myös sosiaalinen vastuullisuus, ja siinä Finnair asemoituu hyvin halpalentoyhtiöihin nähden.

Matkustajien määrä Suomen lentokentillä romahti

– On hienoa, että Suomen hyvät lentoyhteydet ovat palautumassa. Se on merkki siitä, että olemme matkalla kohti parempia aikoja, sanoo lentoasemayhtiö Finavian johtaja Petri Vuori tiedotteessa.

Koronapandemian matkustusrajoitukset ovat romahduttaneet lentoliikenteen. Matkustajien määrä Suomen lentoasemilla oli Finavian mukaan tammi–toukokuussa reilut 800 000, yli 80 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Matkustus Suomesta EU-maihin ja EU-maista Suomeen helpottui, kun ulkoministeriö höllensi matkustussuositusta viime viikon lopulla ja Suomi otti käyttöön koronapassin.

Juttu tarkennettu klo 11.27: Aiemmin jutussa kerrottiin, että lennot alkaisivat marraskuussa. Osa lennoista alkaa jo lokakuun lopulla.

Lue lisää:

Viking Line odottaa vilkkaampaa risteilykesää koronakurimuksen jälkeen – varaukset ovat vilkastuneet viimeisen parin viikon aikana

Lomalennot käynnistyvät jälleen – matkatoimistoissa repesi riemu matkustusrajoitusten höllentymisen takia

Oletko matkustamassa ulkomaille? Yle selvitti suosittujen lomakohteiden korona­vaatimuksia suomalaisille

Rajojen avautuminen on matkailualalle valtava helpotus sekä hienoinen pettymys – työmatkaliikenne on pelastus varustamoille jättitappioiden jälkeen

Ryanair lykkää Suomen lentojen aloitusta – lennot alkamassa elokuussa