1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhoito

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Ei kiireelliset potilaat ruuhkauttavat päivystystä

Päivystysalueen johtaja Afra Prokki kuvailee, että muista kuin ei kiireellisistä syistä päivystykseen hakeutuvat hidastavat kaikkien päivystyspotilaiden hoidon saantia.

Kuva: Antti Seppälä / Yle

Keski-Suomen keskussairaalan, sairaala Novan päivystys on ajoittain pahoin ruuhkautunut.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan päivystystä ruuhkauttavat erityisesti potilaat, joiden vaivat eivät vaadi kiireellistä erikoissairaanhoitoa.

Muun muassa reseptien ja sairauslomien uusiminen, korva- ja selkäkipu, pienet haavat ja nyrjähdykset pitäisi sairaanhoitopiirin mukaan hoidattaa esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa tai työterveydessä.

– Keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan vain potilaita, joiden vaiva on hoidettava välittömästi eikä hoitoa voi siirtää seuraavaan päivään ilman oireiden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Muista kuin kiireellisistä syistä Novan päivystykseen hakeutuvat hidastavat kaikkien päivystyspotilaiden hoidon saantia, kuvailee päivystyksen- ja ensihoidon palvelualueen palvelujohtaja Afra Prokki sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Jos oma terveysasema on kiinni kehottaa sairaanhoitopiiri päivystyksellisen hoidon tarvetta harkitsevia soittamaan ensin päivystysapunumeroon 116 117.

Päivystysapunumeroon vastaavat ammattilaiset arvioivat vaivan, hoidontarpeen ja antavat myös hoito- ja toimintaohjeita.

Äkillisesti alkaneen vatsakivun, rintakivun tai halvausoireiden vuoksi tulee aina soittaa viipymättä hätänumeroon 112.

Lue myös:

Lasse Vilenius vietti seitsemän tuntia päivystyksessä, moni lähti ilman hoitoa – Ylilääkäri: Ilman muuta ottaisimme mielellämme lisää työntekijöitä

Luottamusmies: Sijaisten tilalle vakituisia hoitajia, ja kiire helpottaa – "Siihen on hyviä mahdollisuuksia", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

Jatkuva kiire piinaa hoitajia: itkien kotiin, lomia pitämättä, alanvaihto mielessä – "Porukka on todella väsynyttä", sanoo luottamusmies