1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boliden Harjavalta

Boliden investoi 40 miljoonaa euroa Porin satamaan

Boliden käyttää 40 miljoonaa euroa Porin sataman rikastelogistiikan parantamiseen. Samalla satama itse uusii laitureitaan. Bolidenin investointi sisältää uuden punnitus- ja näytteenottolaitoksen sekä uuden rikastevaraston rakentamisen.

Porin satamaan investoidaan kymmenillä miljoonilla euroilla. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Boliden tekee suurinvestoinnin Porin satamaan. Yli 40 miljoonan euron investonnilla yhtiö parantaa Boliden Harjavallan rikasteiden käsittelyä satamassa.

Investointi toteutetaan vuosina 2021 ja 2022. Uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2023 alussa. Rikastelogistiikan kehittäminen sataman alueella parantaa Bolidenin mukaan ympäristötehokkuutta ja rikasteiden kaupallista käsittelyä.

Yhtiö kertoo, että investointi sisältää uuden punnitus- ja näytteenottolaitoksen sekä uuden rikastevaraston rakentamisen.

– Sataman infrastruktuurin modernisoinnin myötä vahvistamme tuottavuutta ja kilpailukykyämme edelleen sekä tuemme jo ennestään vahvaa ympäristötehokkuuttamme, Bolidin sulattoliiketoiminnan johtaja Daniel Peltonen sanoo.

Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Timo Rautalahti kertoo, että investointi päivittää tuotanto- ja raaka-ainelogistiikan perusteet tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin. Vaikka iso osa yhtiön tuotannosta keskittyy Harjavaltaan, on Porin satamalla merkittävä rooli sen alku- ja loppupäässä.

Satama tukee laiturirakennuksella

Porin satama puolestaan rakentaa uutta satamalaituria, joka palvelee Bolidenia.

Satama rakennuttaa Mäntyluodon Kallonlahdelle 270 metriä uutta laituria. Uudet laiturit valmistuvat loppuvuodesta 2022. Lauturien syvyys on 12 metriä, mistä syystä laiturien läheisyydessä tarvitaan ruoppauksia.

Boliden Harjavallan kuparisulatto, nikkelisulatto ja rikkihappotehtaat sijaitsevat Harjavallassa ja kuparielektrolyysi Porin Kupariteollisuuspuistossa.

Yhtiö on viime vuosina kasvattanut tuotantoaan. Boliden Harjavalta teki viime vuonna liikevoittoa 104,5 miljoonaa euroa, mikä oli yhtiön historian kaikkien aikojen korkein tilikauden liikevoitto.

Uutista voi kommentoida 23.6. klo 23 saakka Yle Tunnuksella.